Powered by Blogger.

Sunday, December 19, 2010

Kondangan..


Tejumpe video ni kat wall Siti Afifah Ahmad.. kawan sekampung.. tengok cam menarik.. rupenye video dari geng sekapal.. kepada orang2 jawa boleh la tengok video nih.. yang bukan jawa pon boleh.. banjar, melayu, kampar, rawa dll pon boleh tengok.. layan..



Paham ke??? kalau tak paham pon blasah je la.. hehehe.. niat ati nak wat translation tapi ade gak some words yang saya tak tau.. hahahaha..

Walaupon ade perkataan yang saya tak tau, saya nak cuba gak.. hehehhe..


Kondangan.. kondangan.. kondangan.. (kenduri kawen)

Nek seng nom man ngirisi bawang.. (kalau yang muda memotong bawang)
Rajangi kacang ngoncek i kentang.. (mericih kacang mengupas kentang)
Ngirisi daging ngirisi ayam.. (memotong daging memotong ayam)
Yo nek masak nang jero wajan.. (kalau nak masak kat dalam periuk)

Dino setu kito sinoman.. (hari sabtu kita *sinoman)
Dino minggu kito kondangan.. (hari ahad kita kenduri)
Lepas mangan kito pamitan.. (lepas makan kita minta izin utk balik)
Nek salaman orak kosongan.. (kalau bersalam bukan salam kosong)

Kondangan.. kondangan.. kondangan..

Godong pisang yo disuwei.. (daun pisang dikoyak)
Bungkus lemper yo bungkus koci.. ( bungkus lemper bungkus koci)
Dikukus yo digeneni.. (dikukus diletak api)
Uwes mateng yo diicipi.. (sudah masak dirasa)

Nganteni teko ngesok tengahari.. (pengantin datang esok tengahari)
Diarak yo dikompangi.. ( diarak dengan paluan kompang)
Nek malaku yo ati-ati.. (kalau berjalan kena hati2)
Juru gambare asek digambari.. ( jurugambar asek amek gamba)

Bengi senen kerah kerahan.. (malam isnin kira duit)
Dino sloso bayar zangkutan.. (hari selasa bayar *zangkutan)
Dino rebo mareng bank islam.. (hari rabu pergi bank islam)
Ojo disimpen nang ngisor tilam.. (jangan disimpan dibawah tilam)

Selingane ngundang nasitan.. (selingannya mengundang nasyid)
Nurus Saadah seko Sijangkang.. ( Nurus Saadah dari Sijangkang)
Iki dino Haji Basir mantu.. (Ini hari haji basir dapat menantu)
Taon ngarep momong putu.. (tahun depan jaga cucu)

Haaa.. yang nyanyi pakai bahase melayu tu tak yah la translate kan.. sume tau..

antara perkataan yang saya tak tau sinoman ngan zangkutan.. tapi saya rasa sinoman tu gotong royong kot.. ala2 rewang gitu..

Kat video tu ade nyanyi pasal lemper ngan koci kan.. kuih koci cam biase tu la.. lemper plak cam ni..

Die sama macam buat pulut panggang cume inti je lain skit ngan cara die dimasak.. kalau pulut panggang kene panggang, lemper ni kene kukus..

Tu je la yang dapat dikongsi bersama.. kalau ada kawan2 yang tau lebih arif pasal bahasa jawa ngan kuih lemper ni jangan segan silu tegor saya okeh.. sharing is caring.. =D

5 juta comments on "Kondangan.."

Nini D.. on December 19, 2010 8:05 PM said...

mati kering aku nk paham apa diaorg cakap..

eda_ej on December 19, 2010 8:37 PM said...

jangan mati dulu weh.. ko kene gi menuntut kat macik kasmah dulu baru syok..

neyza mokhtar on December 20, 2010 10:03 AM said...

hidupm jawarian!haha..

eda_ej on December 20, 2010 10:14 AM said...

semangat ko ye niza.. hahhaha..

Niranita Baharom on June 27, 2014 2:56 PM said...

ape tajuk lagu ni ea....susah nk cari kat 4shared.com...

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez