Powered by Blogger.

Thursday, December 20, 2012

Ke Opis Aboh..

1 juta comments
Ni pertama kali untuk hasnaa melangkah kaki pegi ke opis aboh die.. 2 minggu lepas..

Mr ejai kene pegi hari ahad sebab nak siapkan keje.. so beliau pon hangkot la kami2 ni pegi skali.. tak kan nak tinggal kat rumah je kan.. =D

Huhuhu.. dah lame tak menaip panjang2.. sampai dah tak reti nak tulis ape.. layan gamba je la ek..  



Tekun menunggu aboh sambil makan twisties.. dah jenoh tak nak bg tapi abam halesh nak juge.. secara tak langsung hasnaa pon nak makan skali.. time harith baye hasnaa dulu die tak reti pon makan cikedis2 ni.. haaishh...




Baju ngan seluar hasnaa pakai tu abam halesh punye.. elok lagi.. pakai je la.. hehhe..

Aboh yang bz bebeno.. mak tengok aje.. nak tolong pon bukan reti.. 





Hasna pon sebok nak duduk kat kusi.. nak join aboh buat keje skali.. tapi tak nak dok diam..




Ni plak tumpang meje mak atin.. sory mak atin.. hehhe..






Setelah buat sarang kat opis sampai kol 2 petang, so masa untuk pulang sebab perot pon dah lapo nak kene isi..





Thursday, November 29, 2012

Meggi Goreng, Deepavali, Bunga Api & Hari Jadi..

5 juta comments

Entry tertunggak..

Ni cite mase beday aku ari tu.. 13 nov.. betol2 jatuh kat hari deepavali.. skang ni tak kire raye, sume ade bunge api..

Ape yang aku bayangkan dapat makan pizza.. tiap taun memang request makan pizza..
Tapi taun ni makn meggi goreng aje.. sebab mr ejai balik keje lambat.. uwaaa...

Nak dekat kol 12 baru sampai rumah.. redho aje la.. keje pon untuk family kan..
Tak pe.. walo dapat meegi goreng pon aku tetap suke.. time kaseh asben ku.. hehehe..

So malam tu makan la meggi goreng bertemankan bunge api deepavali.. sangat meriah.. hahhaha.. kalah sambutan tahun baru mahu pon sambutan hari kebangsaan..



Eh, malam esoknye dapat pizza gak.. alhamdulillahh.. lewat sehari pon tak pe la.. dapat juge dari tak dapat kan.. heheh..


  

ps~~ ayam tu hasnaa ngan harith yg blasah.. berebut nak peha ayam.. =D







Sunday, November 18, 2012

Durian Crepe By Mr Ejai..

5 juta comments
Salam.. 

Eh jangan tekejut dengan tajuk di atas.. ianya memang benarrr..

Asben mak Mr ejai tu yang buat petang tadi..

Aku tolong la juge.. tapi tolong tengok aje la sebab bau durian tu kuat.. tak tahan..

Dari semalam nak buat.. google resipi ngan bape kali.. hari ni baru dapat buat..

Rasenye tak de la sesedap yang disangke sebab baru 1st time buat.. so banyak la try n error nye kan..

Tak pe la sayang.. nanti buat lagi ek.. mane tau boleh jual ke kan.. hahaha.. verangan..





Monday, November 12, 2012

Oh Durian Crepe..

7 juta comments
Sejak dua menjak ni memang banyak org publish kat wall pasal durian crepe kan.. 

Aku tak de la teliur pon (buat mase ni la).. asben aku je mr ejai tu yang memang pantang nampak mende yang sangkot paot ngan durian ni.. beliau memang penggemar durian.. sampai kan Zaila (kawan skolah aku dulu) post kat wall pon die dah tanye2 kat aku sape Zaila ni.. Zaila ni ade jual Durian crepe.. tapi die dok kat Sungai Besar.. maka agak la jauh kalau mr ejai nak pick up kan.. 

Minggu lepas secara tak sengaja aku ade ternampak kat blog Nana.. kate jiran die kat Keramat nun ade jual durian crepe.. trus la aku bg url blog nana tu kat my asben (mase tu mr ejai keje.. so ym aje)..

Dan malam minggu yang lepas setelah bePM2 dengan kak Norhayati Ahmad, maka kami2 pon bergegas ke keramat nak pickup durian crepe.. pegi malam minggu stendet la kan.. jem gile.. sampai depan umah kak Norhayati kol 12++ tgh malam okeh.. (lambat sebab sebelom tu pegi Putrajaya jap bg barang kat mak abah aku.. jiran aku kawen wat kat PICC)



Setelah meredah jem.. dapat juge la membeli.. bukan satu.. bukan dua.. tapi LIMA paket okeh.. satu paket ade 5 ketol durian crepe.. sepaket RM10 sahaja.. 

Mr ejai kate sedap gile.. kulit luar die cam lempeng tp nipis.. blah dalam ade durian + krem.. kat umah ni yang makan durian cume mr ejai ngan cenah je.. aku ngan harith tak makan.. eh aku tak aja harith untuk tak makan durian ye.. die sendiri yang tak mo.. so makan la dua branak tu.. aku tolong tengok aje.. tak teliur pon..

So pada sape2 yang nak merase durian crepe yang dok area lembah klang boleh la roger kak Norhayati.. dan sape yang nak durian crepe area sungai besar boleh la roger puan Zaila.. 


Sekian.. salam hari isnin =D




Tuesday, November 6, 2012

Sumbat!!

8 juta comments

 Amaran keras!! jangan buat paip kumbahan anda macam ni okeh.. (ini paip dari singki umah aku, orang yang buat table top yang buatkan dulu..) sebelom buat table top tu memang ade perangkap jenis botol, tapi orang tu dah buat direct terus ke bawah.. jadi sisa makanan yang halus2 pon akan terus masok ke paip yang besa.. 

Korang boleh bayangkan tak cam ne dalam mase seminggu aku kene cuci periuk, pinggan mangkok sume kat toilet.. sebab nye bile buang air kat singki dapo air melimpah keluar dari lobang yang kat dinding tu.. kan ke dah banjer dapo.. lobang kat dinding tu sepatotnye disambungkan dari singki berserta dengan perangkap sampah.. tapi die terus wat cam tu..




Sepatotnye kene pakai perangkap sampah ni.. samada jenis S, P mahupon botol.. subjek Kemahiran Hidup mase form 1 pon dah belajar kan.. untuk memudahkan kite buang sampah yang halus2 yang dah kematu kat dalam tu.. ini la gunanye perangkap sampah.. (gamba perangkap sampah tu cilok dari sini)




Bile dah asek betakong air kat dapo, larat ke korang nak cuci sume kat toilet je.. mr ejai pon dah tak larat kot nak denga aku bebel pasal singki.. maka dibelinya cecair untuk cuci kotoran dalam paip.. bagus produk ni.. boleh cuci paip.. tapi masalah tak juge selesai sebab ni dah tesumbat kat paip besa.. nak tak nak kene call plumber juge..

Hencik plumber datang.. die tengok2 la penyakit paip ni.. so die buat keputusan.. die kate nak kene pecah paip nih.. kalo tak memang tak tau mane sumbat.. hohoohoh.. nak kene pecah wokeh!!! hadoii laa.. bincang2 lagi.. hencik plumber try pegi umah bawah (umah student pompuan) cube bukak paip besa dari umah bawah.. alhamdulillahh boleh.. segala sisa makanan yang halus2 sume dah keluar.. ade la dekat stengah baldi kot.. haaa.. hambek ko.. 

So kesimpulannye jangan amek mudah dengan singki anda ye.. mujor la duduk umah atas dan ade umah kat bawah.. kalau memang dah duduk kat atas tanah mane nak korek paip yg bawah tu melainkan kene pecah juge saluran paip bawah singki.. harap kawan2 jangan buat singki umah korang macam singki umah aku ye.. sangat bahaya.. sikit2 lame2 jadi sumbat..

Pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh saye.. eda wife ejai.. ehhehe..

Thursday, October 25, 2012

Erti Korban..

3 juta comments
Takziah buat kawan ku sue..

Ye sue yang tempah satu set sarong bantal/tilam baby dan nursing pillow tu..

Tekejut aku bile bace kat wasap group STESMA tengahari tadi.. 

  Photobucket 

Kalau tak salah aku usia kandungan sue nak masok 8 bulan.. 

Dari sumber yang boleh dipercayai malam tadi sue rase tak sedap hati sebab baby tak gerak2.. 

Terus begeges ke hospital sungai buluh.. bile check rupenye denyut jantong baby dah tak de.. sedey.. sangat sedeyy.. uwaaaa.. besarnye dugaan sue.. 

Menurut sue baby belom keluar lagi.. esok baru nak kene induce.. Allahuakhbar.. semoga Allah pelihara hati sue.. semoga sue redho dengan ape yang berlaku.. 

Sue memang dah lame kawen.. ade la dekat 2-3 tahun kalau tak silap aku la.. n ni la baru nak dapat baby.. tapi Allah lebih mengetahui mane yang lebih baik untuk kite kan.. ade la hikmahnye tu..


  Photobucket 

Ni beberapa minggu lepas last aku jumpa sue n anom.. anom yang berkaca mata.. (gambar ni mr ejai yang amek curi2 mase kat bawah umah anom ari tu)

Pantang betol2 sue.. insyaAllah berjumpa juga dengan anak ko di akhirat nanti.. sabar lah kawan.. semoga dipermudahkan urusanmu esok.. 

Aku rase raya korban tahun akan jadi hari raya korban yang paling diingati di hati sue.. semoga sue dan suami tabah.. aminnn...





Nak nangessss.... 



Saturday, October 20, 2012

Mak Mertua Bagi Kain..

2 juta comments
Photobucket 


Mase pegi kenduri kat felda trolak ari tu balik kampung skali.. 

Mak metua bagi kain.. suruh buat baju untuk raye haji katanye.. 

Petang tadi mase hasnaa tido sempat la potong kain.. sangat mencabar sebab kain licin.. sebelom ni buat kain cotton je.. 

Selesai memotong.. baju hasnaa pon boleh buat curi2 lebihan kain.. harapnye boleh la esok hantar jait tepi.. hari isnin boleh la jait.. raye aji jumaat nanti dah boleh pakai.. kalau tak pakai nanti mak metua tanye plak mane kain yang dibagi tak dibuat baju plak kan..





Monday, October 8, 2012

Kenduri Paling Tragis..

7 juta comments

Hari sabtu lepas pegi kenduri kat felda trolak selatan.. Abang biras kawenn..

Kenduri kawen macam biasa la.. Hingaq dengan dj yag betugas.. Dan tak lupa kumpulan gazal yang nyanyi lagu dondang sayang.. Belom lagi dengan paluan kompang nak.menyambut pengantin.. Memang meriah habiss..

Tapi ade tragisnya bila keluarga pengantin pompuan tak sorang pon datang hantar bertandang ke rumah pengantin lelaki.. Tragis kan.. Kalau aku mau meraung sorang2 kat sane.. Huhuhu..

Eh.. Jangan salah paham.. Dierang bukan kawen tak dapat restu.. Tapi keluarga pengantin pompuan jauh di sabah.. Dan bapak pengantin pompuan kene operate.. Sepatutnya kene operate hujung blan ni, tapi dokto sarankan untuk buat awal.. So pengantin pompuan datang la bersama suami sahaja.. Sadis kan.. Semoga bapak pengantin pompuan cepat sembuh..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, October 3, 2012

Mengerjakan Ini..

6 juta comments
Dalam beberapa hari ni memang mood nak berblogging asek ke laut..

Lagi pula bz nak menyiapkan set sarong tilam dan bantal sue.. oh sue tu kawan sekelas kat teknik dulu.. semangat die nak dapat 1st baby.. tukang jahit ni pon seronok juge.. sebab corak kain cantek.. semangat nak menjahit.. tahniah sue sebab tak lame lagi ko nak dan jadi ibu..


Photobucket

Ni sarong tilam dan bantal yang sue nak.. alhamdulillahh.. dah siap.. harap sue suke la hendaknye..

Photobucket

Ni plak nursing pillow.. kat gamba ni pakai bantal aku je sebab aku cuma jait bantal ngan sarong bantal saje.. kekabu sue nak tarok sdirik.. lagi pon kat umah aku memang tak de stok kekabu.. kekabu yang ade cuma bantal yang aku pakai buat tido tu je la.. hehheh..

Kalau ade rakan2 blogger yang nak buat boleh klik di sini.. ade tutorial yang sempat aku buat mase mengandungkan hasnaa dulu..

Ni plak video tutorial cam ne nak buat piping kat keliling bantal macam kat nursing pillow tu..




Nampak senang je kan.. tapi kalau nak buat kat nursing pillow yang belengkok2 tu memang bepeloh.. baru la aku tau kenapa harga nursing pillow boleh cecah sampai RM100++ sebijik.. ini la sebabnya..

So pada kawan2 yang nak jimat buat la sdirik nursing pillow ye.. 

Selamat hari rabu.. =D




Friday, September 28, 2012

Fatheeya Hasnaa Is 1 Year Old..

3 juta comments

Huh.. kejap je budak kecik ni dah setahun.. dah perkara paling tak percaya ibu die boleh buat adalah mem"breastfeed"kan hasnaa sampai umo setahun.. tak sangke.. ingatkan diluar kemampuan... syukur alhamdulillahh.. Allah mempermudahkan segala urusan.. dari mengandung, melahirkan, membesarkan dan menyusukan hasnaa.. tapi kadang2 ade juga menempoh dugaan.. biase la tu kan..



Ni gamba pagi tadi.. baru bangun tido.. tapi bijik mate terus nak beso.. budak macam bucuk ni suke bangun pagi2.. org solat subuh die pon nak join.. bile dapat candu sambung tido balik..


Ni petang tadi.. baru bangun tido juge.. pagi tadi lepas mandikan hasnaa tak sempat nak amek gamba.. ibu die bz nak buat itu ini.. dah besar kamu.. suke baring atas badan ibu.. sampai kadang ibu nak napas pon susah.. 


Umo dah setahun.. tapi hasnaa baru tumbuh 3 batang gigi.. dua bawah dan satu atas.. satu tu blah kiri..yang blah kanan atas macam nak keluar juge tak lame lagi..

Semoga hasnaa diberikan kesihatan yang baik, taat ibu abah, murah rejeki dan semoga hasnaa membesar menjadi anak yang solehah.. aminnn.. ibu, abah n abang harith sayang hasnaa..





Pada rakan2 bloger yang nak bace enrty tentang saat2 hasnaa lahir boleh klik ke link ini1 dan ini2..







Tuesday, September 18, 2012

Buang Sampah Je..

2 juta comments
Ni cite hari kamis lepas.. dah lame nak tules tapi tak tulis2 pon.. hehehe..

Pagi tu dalam kol 11.30 dah siap nak turun bawah buang sampah.. hasnaa pon cam lena je dok dalam buai.. tak pe kot tinggal kejap.. bawak harith je untuk jadi bodyguard.. hehhee

Tapi bile bukak je pintu rumah nak turun hasnaa plak wat bunyi2an.. oh.. bangun ke?? hasnaa dalam buai.. tak nampak sangat mata die dari pintu.. letak sampah jap n pegi dekat buai.. sah die bangun.. segar bugar matanye.. tak pe, try henjut2 buai kot la die mau tido balik.. dekat 5 minit henjut tak tido2.. ermm.. bawak je la budak kecik ni turun buang sampah skali.. 

Dah alang2 turun nanti2 la naik rumah.. gi main puas2 dulu..


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Huhuhu.. hasna sebenarnye tak rela naik "kuda kepang" tu.. so mulut memang moncong la.. macam carik gado je.. 

Tak lame pon.. matahari pon dah agak terik.. moh le kite naik rumah.. makan pon belom..






Wednesday, September 12, 2012

Hasnaa Warded??

14 juta comments
Photobucket

Hasnaa memang tak sihat dari balik raya hari tu... mase on da way balik dari kampung pon hingus die dah start meleleh.. nak kate masa raya aku ade bedal ais tak de la sangat.. tipu la kalau aku kate tak tegok air ais langsung.. tapi aku beringat juga..

Minggu lepas hasnaa dah start demam.. tapi blah malam je.. siang die baik.. kadang sehari die tak demam, esoknye demam balik.. cam tu la berulang2..

Hari jumaat lepas dah pegi klinik.. risau sebab dah lame sangat demam dok on off on off.. pas tu batok, seseme + kahak.. sangat sakit hati bile tiap kali hasnaa batok bunyik kahak je lebih.. kesian sebab hasnaa tak reti nak kuarkan kahak tu macam orang dewasa.. tapi tak de la sampai tahap die susah nak nafas..

Patang tadi dalam pukul 2 lebih nak dekat kol 3 mr ejai bg tau soh siap2.. nak bwak hasnaa gi spital.. bawak segala dokument mane yang berkenaan.. dah siap bawak pempes n baju hasnaa banyak2.. kain baju aku pon bawak juge selai dua.. berus gigi, ubat gigi pencuci muka pon aku dah bawak.. bunyik macam nak pegi becuti je.. kalau nak diikutkan pagi tadi dah tak panas badan hasnaa.. bile dah manjelang siang makin panas.. makan dari kemarin dah tak lalu.. ubat jangan cite la, baru bagi tak sampai 0.5ml dah muntah.. dan habis semua susu yang die isap keluar same..

Pukul 3.30 gerak pegi spital.. mr ejai balik keje trus pegi.. sampai spital terus pegi kat tempat kecemasan.. check tekanan darah hasnaa.. aku baru tau kalau nak check tekanan darah budak kene lilit mende yang slalu lilit kat lengan tu kat kaki.. warna biru.. tapi lebar die kecik la skit sebab kaki budak bukan panjang mane pon.. tak sampai sejengkal pon aku rase.. tekanan darah die agak tinggi skit.. pas tu check suhu 39c.. tarok ubat bontot.. oh tidak hasnaa ternoda.. hahahahah.. dah siap tarok ubat kene buat part paling mencabar.. amek darah.. seriau.. tu dulu la.. skang ni aku macam dah tak bape nak heran.. sebab aku dah pernah kene.. mase harith baby dulu pon dah pernah tengok cam ne nurse amek darah baby.. so bile sampai kat hasnaa kene amek darah ni rase macam dah kental skit.. jerit jangan cite la.. mau satu tempat kecemasan tu dengar hasnaa jerit.. mr ejai yang pegi register kat blah blakang tu pon boleh dengar.. kene amek dua bekas darah.. tak banyak pon.. panjang die lebih kurang satu ruas jari kelingking aku je.. dah siap amek darah trus pasang drip..

Keluar n tunggu no..

No naik.. Cite la sume kat dokto yang hasna itu ini n bla bla bla.. keluar balik sebab nak tunggu result darah.. kalau kuman dalam darah banyak kene warded.. kalau tak boleh balik..

Tunggu, tunggu dan tunggu.. sampai harith tetido kat kerusi ruang menunggu.. no naik.. masok bilik dokto balik.. result darah dah dapat.. dokto kate ade jangkitan kuman pada darah hasnaa.. yeayy.. tido kat spital la malam ni.. tapi dokto kate ni kuman biase.. no worries.. hasnaa tak de kene denggi or pape masalah berat.. yeaayyyy lagi skali sebab tak payah tido spital n drip boleh tanggal.. boleh amek ubat kat farmasi n balik rumah dengan senyuman...


Photobucket

Dan ini rupa hasnaa lepas maghrib tadi sambil makan ayam goreng mamak.. nampak berselera.. harap baik le cepat anak dara ni.. tak mo demam lame2 cam ni lagi okeh.. risau ibu n abah..










Tuesday, September 11, 2012

Suka Sangat..

2 juta comments


Photobucket

Aku memang suke sangat makan agar2 kering ni.. memang mengingatkan ke zaman kanak2.. aku tak tau la orang lain.. tapi aku ye.. 

Punye la lame tak merasa.. raya tahun ni baru jumpe.. 

Dulu mase budak2 arwah embah suke buat kuih ni.. aku antara puluhan cucunya yang suke membedal.. 

Nak buat bukan senang.. nak kene jemo plak tu.. pas tu nak makan senang je masok mulut.. kunyah2 dan telan..

Ari tu aku jual mahal.. chu nak bagi aku satu bekas agar2 kering tu kat aku sebab chu kate tak de sape pon makan selain aku.. tapi aku malu.. segan nak amek.. last2 bile sampai rumah mulut dah dok teliur nak makan agar2 kering.. tu la, telajak perahu boleh diundur.. telajak kate cam ne nak undur?? len kali kalau orang nak bagi sepatutnye amek je.. kalau jadi cam ni kan dah susah.. menyusahkan insang tekak sdirik.. hehehheh...




Saturday, September 8, 2012

Beraya Sampai Putus..

4 juta comments
Photobucket

Hehhee.. ni cite weekend lepas.. 

Balik dari umah chu turun tangga tetibe kasut tu rase longga..

Rupa2nya besi die dah tanggal.. 

Terpaksa la menyeret kasut sambil turun tangga sampai la ke kereta..

Sampai kat kereta pakai kasut lain.. memang slalu letak kasut spare kat kereta.. (pompuan memang suke letak kasut kat kereta kan.. tapi tak semua kot..hehehe..)

Aku tak tau la apsal suke sangat pakai kasut tu.. tak de la cantik mane pon...tak de tumit tinggi pon sebab takot tepelecok bile dukung anak.. rase selesa bila pakai.. rase cam ngam2 je kasut tu ngan kaki..

Dah lame pon beli.. dalam dua tahun lepas ade kot.. dah sampai masa la tu.. nak mintak tuka baru..

Kene kenyit mata lebih la ni kat cik abang nih.. boleh dapat kasut baru.. hehehhe..





Friday, September 7, 2012

Ke Klinik..

0 juta comments


Photobucket


Photobucket



Photobucket



Photobucket


Ke klinik pagi tadi.. 

Mr ejai kene gak amek EL sebab hasnaa demam panas..

Dah la seseme tak ilang2.. dah seminggu lebih..

Harith dari minggu lepas seseme.. dah bagi makan ubat pon same je..

Hasnaa plak deman blah malam.. pastu seseme on off on off.. kemuncaknya pagi tadi la.. panas betol badan die..

Hasnaa ni lain skit.. kalau die demam pon memang tak macam orang demam.. elok je main.. tak merengek pon.. tapi bile pegang tangan, badan or kepale memang panas..

Dan masalah juge timbul bile time die nak makan ubat.. susah btol nak bg die telan..

Tu la kan.. anak2 tengah nak membesar macam2 ragam.. harapnye moga cepat la baik.. letih tengok hingus dok meleleh manjang..



Thursday, September 6, 2012

Gajet Baru..

14 juta comments



Walau pon harith dah menjangkau usia 4 tahun lebih, tapi buai ni memang tak biase kelihatan di rumah..

Harith dulu tido kat lantai je.. tak payah pon pakai buai nak bagi die tido lame.. 

Tapi bila sampai kat hasnaa ni memang macam kene adakan juga buai ni kat rumah..

Hasnaa dari die baby sampai la sekarang kalau tido kat lantai memang tak tido lame.. 

Kadang tu baru je lelap 5 minit die dah bangun.. die akan sambung tido kalau ibu die baring sambil bagi susu.. kalau cenggitu kaedahnye memang banyak la keje umah ni yang tak siap.. memang rase nacan heaven la kalau die dapat tido siang 2-3 jam... kalau dapat sejam pon dah seronok sangat..

Maka disebabkan balik raye ari tu hasnaa dah masok buai mase kat kg, so kene la abah die belikan buai juge.. 



Ni gamba mase kat kampung.. sehari sebelom raya.. kakak aku dah sumbat hasnaa dalam buai mase aku tolong abang2 aku masak kau luar rumah.. tau2 dah lena die.. lame plak tu die tido.. dari pukul 4 lebih sampai la waktu berbuke puasa.. (tiap tahun memang aku akan balik umah mak aku tolong2 masak kat sane.. malam raye baru balik umah MIL.. ini le paedahnya kawen dekat.. hehehhehe)

Dan kini buai yang abah hasnaa beli dah berada di rumah ni selama 10 hari..dan selama 10 hari ni rase lebih gumbira bile hasnaa tido.. banyak boleh dibuat.. nak masak, nak mandi, nak menyapu, nak mengemop pon sempat.. kalau dulu baru pegang penyapu hasnaa dah bangun.. dan sekarang juge kalau hasnaa tak tido abang harith la tompang main kat buai die.. ye la sebab dulu harith tak merasa tido dalam buai kan.. lepas geram la kot.. hehhee..



Betol la orang kate lain anak lain ragamnye.. mane ade anak yang same je sume.. waima pon anak tu kemba, mesti ade yang tak same kan.. ni kan pulak cume adik dan abang.. 





Wednesday, September 5, 2012

Dapat Tender..

8 juta comments

Eh, ni bukan dapat tender projek juta2..

Cuma dapat tender buat kek coklat aje..


Buat untuk "open opis" hencik ejai.. masing2 kene bawak portluck katenye.. 

Buat je la kek coklat ni.. sebab kek ni je yang aku tau buat.. hehehhe.. kalo nak suruh buat kek buah ke kek pisang ke memang tak reti.. 


Haa.. hambek ko lima ketol skali buat.. kalo nak buat seketol rase macam tak cukup sebab yang nak makan bepuluh orang.. bepoloh2 mak besilat kat dapo sorang2 nak nyiapkan..

Ni pon boleh buat banyak sebab mr ejai dah belikan pengukus n mixer baru.. so tak de la nak kukus guna periuk nasik n kacau bahan2 pakai blender macam dulu.. hehhhehe..



Kek ni comot.. tapi tak sangke ade yang bekenan nak beli.. mule2 bukan untuk dijual, lame2 jadi menjual plak.. tak pe la, rezeki jangan ditolak kan..


Selamat hari raya.. =D





Tuesday, September 4, 2012

Fidyah..

6 juta comments

Diperbolehkan tidak puasa pada bulan Ramadhan bagi empat golongan :

a. Orang sakit yang berbahaya baginya jika berpuasa dan orang bepergian yang boleh baginya mengqashar shalat. Tidak puasa bagi mereka berdua adalah afdhal, tapi wajib menggadhanya. Namun jika mereka berpuasa maka puasa mereka sah (mendapat pahala). Firman Allah Ta'ala : " …..Maka barangsiapa di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan lalu ia berbuka), maka wajiblah banginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain... " (Al-Baqarah:184). Maksudnya, jika orang sakit dan orang yang bepergian tidak berpuasa maka wajib mengqadha (menggantinya) sejumlah hari yang ditinggalkan itu pada hari lain setelah bulan Ramadhan.

b. Wanita haid dan wanita nifas : mereka tidak berpuasa dan wajib mengqadha. Jika berpuasa tidak sah puasanya. Aisyah radhiallahu 'anha berkata : "Jika kami mengalami haid, maka diperintahkan untuk mengqadha puasa dan tidak diperintahkan menggadha shalat." (Hadits Muttafaq 'Alaih).

c. Wanita hamil dan wanita menyusui, jika khawatir atas kesehatan anaknya boleh bagi mereka tidak berpuasa dan harus meng-qadha serta memberi makan seorang miskin untuk setiap hari yang ditinggalkan. Jika mereka berpuasa maka sah puasanya. Adapun jika khawatir atas kesehatan diri mereka sendiri, maka mereka boleh tidak puasa dan harus meng-gadha saja. Demikian dikatakan Ibnu Abbas sebagaimana diriwayatkan o!eh Abu Dawud. Lihat kitab Ar Raudhul Murbi', 1/124.

d. Orang yang tidak kuat berpuasa karena tua atau sakit yang tidak ada harapan sembuh. Boleh baginya tidak berpuasa dan memberi makan seorang miskin untuk setiap hari yang ditinggalkannya. Demikian kata Ibnu Abbas menurut riwayat Al-Bukhari. Lihat kitab Tafsir Ibnu Katsir, 1/215. Sedangkan jumlah makanan yang diberikan yaitu satu mud (genggam tangan) gandum, atau satu sha' (+ 3 kg) dari bahan makanan lainnya. Lihat kitab 'Limdatul Fiqh, oleh Ibnu Qudamah, him. 28.



Sumber dari sini.






Ye, aku tergolong dalam golongan 'c' diatas..

Aku mampu nak puasa tetapi khawatir atas kesihatan anak.. oleh itu aku telah selamat memontengkan diri dari berpuasa sehari.. 

Dan apa yang perlu dilakukan adalah aku harus qadha puasa & memberi makan seorang miskin untuk setiap hari yang aku tinggalkan.. 



Sekarang dah ade Pusat Pungutan Zakat.. so pegi je ke sane dan bayar.. kalau kat kampung mungkin kite boleh jumpe tok imam ke kan nak bayar fidyah atau pon carik orang miskin untuk diberi makan.. nih 1st time aku kene bayar fidyah.. sebelom ni bayar pose je..



Alhamdulillahh mr ejai dah tolong bayakan minggu lepas.. tq sayang.. tak banyak pon kene bayar.. cuma RM2 sahaja untuk satu hari yang ditinggalkan.. tapi kalau nak bayar lebih pon boleh.. sedekah.. hehehe.. (kene baya RM2 sebab aku ponteng tahun ni.. kalau dah 3-4 tahun lepas dah lain pulak kire2nye..) 


Inginkan keterangan lanjut hubungi Puzat Pungutan Zakat yang terdekat.. hehhehe..






Monday, September 3, 2012

Selamat Hari Raya..

8 juta comments
Hehehhe.. harap masih berlom terlambat lagi nak ucapkan selamat hari raya.. 

Walaupon 1 syawal dah lame meninggalkan kite tapi kite masih lagi dalam bulan syawal.. 




Hurmm.. cam biase la tiap tahun amek gamba kat tangga rumah atok.. 

Sekejap je rase, tahun ni dah kali ke enam beraya jadi isteri orang.. dulu kawen bulan syaaban.. sebulan kawen dan puasa.. tahun depannye dah beraya betiga sebab bulan rejab harith lahir.. semua macam mimpi..



Ni kat rumah MIL.. ni je yang ade.. kak yong ngan ejol tak balik.. masing2 beraye umah metua.. tinggal la kami2 yang ade ni..

Hehhee.. baju raye kitorang sedondon ngan family paan.. (MIL yang sponser.. tq mak..) pagi raye tu pon dah ade anak2 yang tesilap bapak sebab tengok kale baju raye same.. hahahah..

Pagi tu salam2 pastu pegi umah atok salam2 kat sane plak.. siap salam2 n amek gamba trus balik umah mak diseberang parit.. hehhe.. ape de hal kg sebelah2.. cuma parit saje yang memisahkan.. hehhee..


Bergambar bersama anakanda tercinta.. mase ni kat umah mil lagi.. tunggu turn salam.. 

Rambut budak kecik tu halus sangat.. tp disebabkab raye punye pasal ikat la juge..

Sebenarnye gamba ade lagi dalam kamera mr ejai.. tp malas nak godek2.. amek gamba yang ade kat fb aje.. 


Pape pon selamat hari raye.. time ni la mase untuk menggemok kan diri sebab tiap weekend ade je open house nak kene pegi.. hehhhhe..






 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez