Powered by Blogger.

Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya..

6 juta comments
Walaupon esok belom raye, tapi dikesempatan yang ade ni saya dan suami ingin mengucapkan selamat hari raya dan kami ingin menyusun sepuluh jari memohon seribu kemaafan kepada semua rakan2 diatas segala kesalahan yang telah kami lakukan secara langsung mahupon tak langsung..

InsyaAllah kami akan pulang ke kampung halaman pada esok pagi.. semoga perjalanan kami diberkati dan selamat sampai..




Sebenarnye mood nak raye tak datang pon.. baju pon belom packing lagi.. baby dalam perot ni aktif sangat.. ruang dah bekurang tapi nak juge begerak2.. sangat sakit bile tulang temulang die dah belaga2 ngan ulang rusuk ibu die ni.. tapi besyukur juge sebab maseh dapat rase die gerak2.. dan sampai ke hari ini maseh boleh berpuasa.. harap dapat puasa penuh tahun ni..

K la, nak sambung kemas2 ape yang patot.. Salam aidil fitri unutk semua.. semoga perjalanan anda selamat ke destinasi yang dituju..








Thursday, August 25, 2011

Tak De Air..

8 juta comments
Dah 2 hari tekanan air kat rumah ni sangat slow.. tanye kat jiran2 pon same gak.. memang sume rumah dapat tekana air yang pelan..

Semalam ngan kemarin memang rase semacam.. kemuncaknye semalam la.. hadoi.. elok je aku amek wuduk nak solat zohor terus air tak keluar.. memule ingat air kat bilik air je yang tak keluar, tapi bile aku check air kat dapor pon same gak.. setitik air pon tak keluar.. tak pe la.. aku solat dulu.. doa2 smoge ade air untuk amek wuduk untuk solat asar ngan air nak wat masak bebuke..

Abes solat aku ym mr ejai ngabokan yang kat rumah tak de air.. terus mr ejai call hencik syabas.. rupenye2 ade paip bocor.. patot le tak de air.. seb baik tak lame.. dalam kol 5 lebih dah ade air balik.. syukur.. tapi warna air tu tuhan aje la yang tau.. penoh karat.. mungkin sebab tangki air kat rumah aku ni yang dah bekarat agaknye..

Disebabkan kat rumah dah ade air, harith plak maseh lena diulit mimpi, maka petang semalam aku pon sempat la mengemop lantai.. dah bezaman tak dimop lantai rumah.. melekit2.. elok aje siap mengemop dan membilas lantai aku tunggu lantai kering.. aku dah tak tahan.. sakit beno pinggang ni.. baru mop lantai sikit dah sakit pinggang.. baring2 jap regangkan tulang temulang.. dah la.. malas aku nak mop lantai lagi.. tunggu la lepas besalin kang aku mop lagi..



Nota kaki~kalau sampai ke petang tak de air aku rase nak order kat mr ejai je juadah berbuke.. hehheh..




Wednesday, August 24, 2011

Kisah Kad Merah..

10 juta comments
Jangan tiru aksi ini.. khas untuk ibu2 yang mengandung.. jangan buat kad merah disaat akhir okeh..


Semalam 23 ogos 2011 setelah 34 minggu pregnant aku baru buat buku merah kat PPUKM yang name asalnye HUKM.. appointment dah buat 2 minggu lepas.. semalam baru boleh datang.. tak bley datang main terjah je.. ingat spital tu bapak aku punye ke.. huhuhu.. ikot buku appointment tu aku punye kol 9.. tapi aku jadi antara 8 yang bertuah plak sebab kene dengar talk pasal penyusuan susu ibu.. 1st time aku attend talk pasal penyusuan susu ibu ni.. best juge.. banyak gak la yang aku dok tanye.. hehehhe.. bukan senang nak dapat free talk cam ni kan.. dah alang2 kene dengar baik dengar betol2.. memang la sebelom ni pernah besalin dan menyusukan baby tapi macam kurang lagi pengetahuan aku.. pas tu pasal baby kene kuning pon aku tanye.. pengalaman yang dulu banyak mengajar aku agar lebih berhati2.. takot kuning berlanjutan..

Dan disebabkan talk tu juge la aku lambat kene checkup.. tak pe la.. ilmu punye pasal kan.. elok2 aku punye appointment kol 9, jadi kol 10.. urin aku yang aku tahan dari pagi seb baik tak tekucil mase kat bilik talk tu.. hehehhe.. bulan pose ni aku ade masalah skit nak kencing.. nak kate kurang minum air tu mungkin juge.. tapi blah malam memang aku minom air banyak2.. dah siap check bp, timbang berat ngan amek urin kene tunggu turn nak scan plak.. seb baik dokto yang scan ni boleh ajak borak.. aku pon ape lagi, banyak la mulut aku dok tanye itu ini..

Berat aku smalam ade la naik skit.. pregnant 43 minggu, berat 50.5kg, urin ok (risau gak pasal urin ni sebab 2 minggu lepas checkup kat klinik result aku kencing kotor.. mungkin sebab pose kurang minom kot) tapi semalam baik2 saje, bp pon ok.. tak tinggi tak rendah.. berat baby dah mencecah 2.3kg... agak2 time besalin kang bape kg la agaknye.. air ketuban pon dokto kate banyak.. so tak yah risau sangat kot..

Last skali jumpe dokto.. cakap2 skit.. pas tu mr ejai mintak kelepasan untuk aku sambung check-up kat klinik je sebab berlakunye kekangan dari segi mase mr ejai nak hantar aku pegi checkup kat PPUKM.. ye la kene pegi hari weekday.. kalau boleh pegi hari weekend tak pe la.. setelah ditimbang tara, aku pon tak de darah tinggi, kencing manis, baby pon sihat tak de pape masalah maka dokto pon bagi pelepasan.. yeayyyy.. so bile nak besalin je trus pegi PPUKM.. time kaseh dokto.. hehhehe.. tapi lagi 5 minggu kalau aku tak besalin lagi kene la pegi check-up kat PPUKM.. takot plak pape hal jadi kan..

Pasal talk penyusuan susu ibu tu, elok je abes dapat la sorang satu kotak Happy Baby Box tu.. ni la isi perot kotak tu..



Ade buku penjagaan bayi, voucher barangan bayi, antabax hand sanitizer spray, pampes mamyPoko newborn 2 keping ngan ointment nappy rash.. ok la tu.. bukan senang orang nak bagi mende free cam ni kan..




Bile dah dapat mende2 berkaitan baby ni rase cam lagi semangat nak besalin.. tapi bile kenang balik sakit time nak besalin tu aduyai.. smoge Allah permudahkan la urusan aku nanti.. aminnn..








Nota kaki~mr ejai ingat isi perot kotak yang aku dapat tu breast pump.. hehehhe..





Friday, August 19, 2011

Potty Training..

16 juta comments
Topik hari ni lari sikit dari cite pasal bulan ramadhan dan cite pasal persiaran raye.. seriously, aku memang tak de mood nak raye.. ape yang berlegar2 kat kepale otak cume pikirkan pasal baby dalam perot ni.. walaupon ni kandungan yang kedua tapi same je debarannya..

Dan minggu lepas antara minggu yang paling sikit aku update blog.. sebab ape?? sebab aku nak kene ngadap abang baby ni.. cube nak ajar die hidup tanpa pampes.. boleh ke??

Carta ni aku dapat dari circle of moms.. kalau nak diikotkan umur harith dah ok kalau nak di asuh supaya hidop tanpa pampes nih.. dah 3 tahun..


Tempat untuk membuang ni aku beli awal taun ari tu.. lepas je dapat tau aku pregnant terus beli.. mase tu semangat nak mengajar anak bujang yang satu nih..


Tempat lapik tu pon baru beli dalam 2 minggu lepas rasenye.. konon2 bagi harith selesa la kalau duduk kat mangkok toilet tu..


Sebelom nak memulakan potty training ni mak bapak kene banyak sabar.. memang sangat menguji kesabaran.. mase awal tahun ari tu memang dah try tapi gagal.. aku cume dapat bertahan 2 hari je.. bayangkan la kalau sehari sampai 6 helai seluar die dah basahkan dengan air kencing die.. tu belom kene mengelap lantai lagi.. aku pon cam dah tak larat nak ngadap.. last2 aku postpone je hajat nak me"potty training" harith..


Minggu lepas, ntah cam ne tetibe aku dapat semangat nak melatih harith lagi.. mungkin sebab umur harith yang dah mencecah 3 tahun.. maka aku harus bertindak untuk mengajar die lagi..


hari isnin- aku masih berkira2 nak buat ke tak.. last2 aku tak buat..


hari selasa- semangat datang menyerang.. aku gagahkan diri.. cuba berinteraksi dengan harith.. lepas mandi pagi aku terus pakaikan die seluar.. biase la, mesti terbabas punye.. sebelom tu jenoh aku ajak pegi kencing kat bilik air stengah jam sekali tapi die tak mau.. marah2 plak tu.. ok tak pe aku biarkan.. dengan harapan kalau die nak kencing die akan bagi tau.. tapi hampa.. die tetap tak bagi tau.. tau2 dah basah lantai..

berterusan sampai hari rabu.. same je.. tak de beza.. cume ape yang aku tengok tiap 2 jam die macam nak kencing.. tapi masih lagi tak nak cakap nak kencing..


hari khamis- tak dapat nak buat sebab mr ejai ajak pegi klinik.. mr ejai cuti sebab sakit perot.. tak tau la ape yang dimakan sampai tak larat pegi keje.. kebetulan hari tu memang date untuk aku check up perot.. harith plak ade seseme skit.. elok la sume pagi klinik..


hari jumaat-meneruskan latihan.. aku saje mandikan harith kol 10 pagi.. harap dapat la kol 12 die ajak pegi kencing.. aku tunggu2 tak de.. bile aku ajak die ngamok2.. ok aku sabar lagi.. harap kol 2 kang die akan kencing.. tapi tak juge.. kol 4 aku tengok die tak kencing2.. ajak masuk toilet die nak.. tapi cume main air je.. tak kencing2.. aku tengok perot die cam nak bulat.. 'bird' die pon cam dah sedia nak kencing tapi tetap nak nak kencing.. last2 aku kene gak pakaikan die pampes.. elok je lepas pakai pampes aku tengok banyak gile die kencing.. berat gak la pampes tu.. sanggop die tahan kencing.. aduyai..


hari sabtu- aku rase kepala ngan badan die panas skit.. walaupon die tetap lasak macam biase tapi merisaukan aku.. takot kot die terkena jangkitan kuman sebab tahan kencing lame sangat..


dan buat mase ni potty training untuk harith kene tangguh lagi.. ntah bile nak mula lagi aku pon tak tau.. semoga aku mendapat lebih kesabaran dalam mendidik anak..



Anda2 yang ade anak baye2 harith dah boleh hidop tanpa pampes tak?? just nak share pengalaman..






Wednesday, August 17, 2011

New Skill..

8 juta comments
Harith skarang dah 3 tahun.. banyak dah perkembangan dari segi mental dan fizikal yang die dah tonjolkan.. kalau nak diikotkan dari die baby sampai sekarang memang banyak la peningkatannya..

Tapi wat mase ni skill manjat2 ni la yang makin kerap die tunjukkan..

Ni panjat tingkap.. panjat tinggi2 tapi tak reti nak turun.. pas tu sebok soh orang amek die dari situ..



Rak kat umah ni pon jadi mangsa.. tapi kalau die panjat kat sini tau plak die turun.. kadang tu main terjun je.. adoyai.. anak laki memang cenggini ke???


Gamba kat bawah ni plak skil die yang terbaru.. tekejut gak bile die buat.. mane la die blaja ni.. nak kate tengok kat tv tak kot.. slalu tengok katon yang tak buat mende2 cam ni..


Agak2 mane die blaja agaknye.. gamba ni diambil mase orang tengah sebok berbuke maghrib semalam.. harap dapat la diabaikan latar belakang yang dah macam tongkang pecah tu ye.. ni baru sorang hero rumah dah cam ni.. huhuhu..






Empat Tahun..

9 juta comments
Sory kawan2.. aku jarang update blog seminggu dua ni.. malas manjang.. kadang2 dalam sehari aku tak bukak blogger langsong.. tak tau la penyakit ape.. tapi disebabkan hari ni tarikh penting dalam hidup antara aku dan die, maka haruslah aku tulis skit untuk entry hari ni..




Aku sebenarnye tak sangke pon.. dah sebenarnye aku pon tak bape nak ingat.. cume kat fb ade la tulis anniversary aku dan dia hari ni.. dari minggu lepas lagi dah tepampang.. tapi mungkin kat wall aku je kot.. kejap je mase berlalu.. pada tarikh hari ini, 4 tahun yang lalu aku dah die disatukan dalam ikatan ijab dan kabul..


Alhamdulillah.. 4 tahun kawen dah ade anak sorang.. dan menunggu kelahiran yang lagi sorang.. syukur sangat.. bile aku kenang balik dari saat mule2 kawen dulu memang dah banyak gak aku belajar.. ye la, ilmu rumah tangga ni bukan boleh dibace dari buku saje.. pengalaman paling banyak membantu..


Semoga ikatan aku dan die berpanjangan sampai bile2.. aminn..



Nota kaki~rase cam nak wat setem macam gamba kat atas.. setem kenang-kenangan.. hehheh..



Wednesday, August 10, 2011

Sabtu Dan Ahad..

8 juta comments
Alhamdulillah.. weekend lepas selamat kitorang tige branak balik kampung.. dapat la bebuke dan bersahor bersama MIL, FIL, mak, abah, ipar duai sume la.. walaupon tak semua balik tapi meriah juge..

Hari ahad dalam pukul 2.30 pagi kami dikejutkan dengan satu panggilan telefon dari pakcik hassan yang mengatakan pak cik din yang menetap kat pantai dalam dah meninggal dunia.. pakcik din ni suami kepada adik abah aku.. semoga tenang la roh nya di 'sana'.. aminnn..

Tengahari ahad plak aku terima msg dari puan emy.. katenye kak najwa dah selamat besalin.. alhamdulillahhhh.. bertambah umat nabi Muhammad..

Ni kat fb kak najwa..


Syukur la sebab kak najwa tak payah kene cser sebab ari tu kak najwa kate baby die mengadap kedepan.. harap dapat la kak najwa berpantang dengan jayanya kali ni.. hehehhe.. tahniah untuk kak najwa sekeluarga...


Kawan2 terdekat ewa n anom dah selamat besalin.. kak najwa pon same.. adik ipar aku yang due date die 20hb ni maseh menghitung hari.. aku??? hahhahah.. berdebar2 plak rase bile tengok orang lain dah selamat besalin.. harap2 aku pon nanti dapat besalin dengan selamat macam dierang... aminnn..







Friday, August 5, 2011

Baby Anom..

0 juta comments
MMS yang baru diterima.. baby boy anom.. dah selamat lahir jam 10 pagi tadi.. time kaseh to anom sebab sudi share gamba baby boy.. lahir kat spital putrajaya..


Tembam kan.. tahniah lagi skali untuk anom dan adly.. tahniahhhh....








Rezeki Langit Ramadhan..

0 juta comments
Sedang aku mempersiapkan hidanga berbuka petang tadi, bunyi plak hp.. bunyik msg masok.. msg dari ewa wife lat kawan sekelas mr ejai mase kat poly dulu.. katenye "Alhamdulillah..dh slmt bersalin kol 3.02ptg td.baby boy.3.39kg..normal" huhuhu.. dah selamat besalin dah ewa rupenye.. tahniah untuk ewa n lat sekeluarga.. dah betambah 3 hero dalam family..

Ni gamba ewa n lat sekeluarga mase kenduri kawen apis anak chu ari tu. mase ni dah pregnant 7 bulan..


Ni budak yang kat dalam perot tu.. baru dapat mms dari ewa tadi.. alhamdulillah.. dah selamat sume..

Pasal anom plak..


Rasenye dah ade enrty pasal anom sebelom ni.. anom juge dah selamat melahirkan anak keduanya hari ni.. tapi tak pasti lagi boy or gurl.. menurut kate adly suami anom, anom masih tak larat.. anom kene cser sebab uri kat bawah..


Pape pon tahniah untuk ewa & lat dan anom & adly diatas kelahiran cahaya mata korang.. tahniahhhh..






Nota kaki~harap turn kak najwa nanti dapat la besalin ngan selamat.. rasenye due kak najwa pon ari ni kan..











Thursday, August 4, 2011

Dessert Hari Ini..

3 juta comments
Sonok skit bile semalam ngan hari ni sempat bangun sahor.. hehehhe.. rase kuat skit walaupon sepagi asek ngulor aje kojenye.. hehhehe.. name pon mak buyung.. kene la besokan perot je kan..

Tapi belah petang ni rajin skit.. tekak mak buyung teringin nak makan agar2 milo.. sebondot plastik beso agar2 pemberian mak metua tak terusik.. oleh yang demikian haruslah kite mengusiknye agar isi kandungannya berkurangan.. btol tak..

Ni agar2 yang dah siap kol 5 petang tadi.. maseh panas.. tunggu la sejuk kang boleh la masok dalam peti ais.. resipi??? tak dapek la dik non sebab ni pon buat main bantai je..

Lauk masih tak tau nak masak ape.. tunggu jap lagi ilham datang.. hehhehe.. selamat berbuka.. =D







Tuesday, August 2, 2011

Tepung Pelita..

14 juta comments
Yeayyyy... akhirnye berjaya buat kuih tepung pelita a.k.a kuih limas (oghang perak kate kueh limeh..)

Disebabkan mr ejai kate sedap so boleh la share resipi ni kat sini..




Ni tepung pelita yang sempat buat petang tadi.. blah bawah tu kale die cam kale air tebu.. pakai 100% pewarna dari daun pandan.. kalau nak lagi santek tarok la pewarna ijau skit ye..

Resipi tepung pelita adalah seperti berikut:


Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )


• 1 cawan tepung beras
• 1 cawan gula
• 5 cawan air
• 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
• 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
• 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
• sedikit kapur dan sedikit garam


Cara-cara


1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan

Senang aje kan.. so sape2 yang teringin kueh limeh ni buleh le buat.. kredit to yani coz share resipi ni..






Nota kaki~kalau tak tarok air kapur tu pon ok kot.. sebab dah try tak tarok ok je.. jenoh pusing econsep pagi tadi carik kapur tak jumpe..


Disebabkan kat sini payah nak carik santan yang jual sebijik2 makanye elok la beli aje santan kotak ni.. mudah..







Sempat gak bace kat komen2 orang kat resipi yani ni.. ade yang kate tarok gule skit kat bekas sebelom tuang adunan yang bawah tu lagi sedap..



Mase lepas tarok adunan yang pertama.. sangat comot kan..



Dah siap.. sedia untuk ditelan.. hehhehe...




Slamat mencuba..





Tak De Mood..

7 juta comments
Hari ni tak de mood sebab telajak bangun sahor.. sedey sangat2.. rase cam sian sangat kat baby sebab tak bagi die makan ari ni.. sory baby.. ibu tak sengaje.. jam dah set nak bangon kol 5 pagi.. tapi apsal die tak bunyi??? bukan 1 tau tapi 2 bijik hp dah set kol 5 pagi.. ni salah hp ke salah telinge yang tak dengar?? dah letak hp btol2 kat telinga nak bagi dengar bile die bunyi tapi hampa.. bangun2 je tadi tengok hp dah kol 5.57 am.. memang rase sedih sangat sebab tak sahor.. harap baby dalam perot dapat betahan sampai ke maghrib nanti..

Murung lame2 pon tak gune gak kan.. kang kene darah rendah masok spital plak.. lepas solat subuh tadi terus mandi.. disebabkan semalam tak dapat makan tepung pelita, makanya hari ni harus la mak buyung ni pegi econsep membeli belah barang2 keperluan membuat tepung pelita.. harap2 menjadi la.. dah dok usha2 resipi tepung pelita kat myresipi.com semalam.. nampak cam senang.. kalau menjadi nanti i kasi resipi tu ye..

Walaupon hari ni tak sempat sahor namun berbekalkan semangat yang kental.. mak buyung dan anaknye harith berjalan beriringan tangan menuju ke econsep.. dokat ajo.. maleh nak drive kete.. tepat jam 10 pagi dah selamat masok dalam econsep.. kol 10.55 pg dah ade kat rumah.. kejap je.. itu pon sempat teman harith main kat play ground bawah rumah..

Harap jadi la tepung pelita yang diidam2kan ni.. hehehhe.. mesti bersemangat walau tak sahor.. yeaayyyy!!!


Monday, August 1, 2011

Hari Pertama Berpuasa..

3 juta comments
Alhamdulillah.. hari ni dapat gak puase.. syukur sangat2 sebab budak kecik dalam perot tak wat hal.. rase cam hari2 biase.. mungkin sebab bangun sahor kot.. abes nasik sepinggan.. 1st time berpuase dengan keadaan yang berbadan dua nih.. mase pregnant harith dulu tak meredah bulan pose..


Berbuke pon ala kadar je.. makan ape yang ade.. sonok berbuke ari ni sebab mr ejai balik awal.. hehehhe.. sebenarnye dah pesan kat mr ejai nak makan popia basah, buah melaka ngan tepong pelita.. buka pose ari ni.. tapi tak de rezeki.. pasar ramadhan kat batu 9 banyak yang dah abes.. cume dapat membeli air cendol ngan cakoi.. ok la tu dari tak dapat pape.. harap esok boleh la dapat ape yang ari tak dapat.. hehehe.. semoga Allah permudahkan puase ibu2 yang mengandung dan yang menyusukan anaknya.. aminnn...





Selamat Berpuasa..

4 juta comments
Selamat berpuasa kepada semua blogger2, sanak saudara dan tak lupa juga kepada rakan2 yang mengenali.. semoga puasa anda diberkati oleh yang maha esa.. aminn..

Maseh tak tau nak masak ape untuk juadah berbuka nanti.. pening2..



Nota kaki~sory to my niece lin coz tak dapat nak datang makan2 kat umah ko malam tadi.. malam tadi mak tido lambat mek.. kol 2.30 baru tido sebab teman mr ejai siapkan photobook kastemer beliau.. seb baik sempat bangon sahor..




 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez