Powered by Blogger.

Wednesday, August 24, 2011

Kisah Kad Merah..


Jangan tiru aksi ini.. khas untuk ibu2 yang mengandung.. jangan buat kad merah disaat akhir okeh..


Semalam 23 ogos 2011 setelah 34 minggu pregnant aku baru buat buku merah kat PPUKM yang name asalnye HUKM.. appointment dah buat 2 minggu lepas.. semalam baru boleh datang.. tak bley datang main terjah je.. ingat spital tu bapak aku punye ke.. huhuhu.. ikot buku appointment tu aku punye kol 9.. tapi aku jadi antara 8 yang bertuah plak sebab kene dengar talk pasal penyusuan susu ibu.. 1st time aku attend talk pasal penyusuan susu ibu ni.. best juge.. banyak gak la yang aku dok tanye.. hehehhe.. bukan senang nak dapat free talk cam ni kan.. dah alang2 kene dengar baik dengar betol2.. memang la sebelom ni pernah besalin dan menyusukan baby tapi macam kurang lagi pengetahuan aku.. pas tu pasal baby kene kuning pon aku tanye.. pengalaman yang dulu banyak mengajar aku agar lebih berhati2.. takot kuning berlanjutan..

Dan disebabkan talk tu juge la aku lambat kene checkup.. tak pe la.. ilmu punye pasal kan.. elok2 aku punye appointment kol 9, jadi kol 10.. urin aku yang aku tahan dari pagi seb baik tak tekucil mase kat bilik talk tu.. hehehhe.. bulan pose ni aku ade masalah skit nak kencing.. nak kate kurang minum air tu mungkin juge.. tapi blah malam memang aku minom air banyak2.. dah siap check bp, timbang berat ngan amek urin kene tunggu turn nak scan plak.. seb baik dokto yang scan ni boleh ajak borak.. aku pon ape lagi, banyak la mulut aku dok tanye itu ini..

Berat aku smalam ade la naik skit.. pregnant 43 minggu, berat 50.5kg, urin ok (risau gak pasal urin ni sebab 2 minggu lepas checkup kat klinik result aku kencing kotor.. mungkin sebab pose kurang minom kot) tapi semalam baik2 saje, bp pon ok.. tak tinggi tak rendah.. berat baby dah mencecah 2.3kg... agak2 time besalin kang bape kg la agaknye.. air ketuban pon dokto kate banyak.. so tak yah risau sangat kot..

Last skali jumpe dokto.. cakap2 skit.. pas tu mr ejai mintak kelepasan untuk aku sambung check-up kat klinik je sebab berlakunye kekangan dari segi mase mr ejai nak hantar aku pegi checkup kat PPUKM.. ye la kene pegi hari weekday.. kalau boleh pegi hari weekend tak pe la.. setelah ditimbang tara, aku pon tak de darah tinggi, kencing manis, baby pon sihat tak de pape masalah maka dokto pon bagi pelepasan.. yeayyyy.. so bile nak besalin je trus pegi PPUKM.. time kaseh dokto.. hehhehe.. tapi lagi 5 minggu kalau aku tak besalin lagi kene la pegi check-up kat PPUKM.. takot plak pape hal jadi kan..

Pasal talk penyusuan susu ibu tu, elok je abes dapat la sorang satu kotak Happy Baby Box tu.. ni la isi perot kotak tu..



Ade buku penjagaan bayi, voucher barangan bayi, antabax hand sanitizer spray, pampes mamyPoko newborn 2 keping ngan ointment nappy rash.. ok la tu.. bukan senang orang nak bagi mende free cam ni kan..




Bile dah dapat mende2 berkaitan baby ni rase cam lagi semangat nak besalin.. tapi bile kenang balik sakit time nak besalin tu aduyai.. smoge Allah permudahkan la urusan aku nanti.. aminnn..








Nota kaki~mr ejai ingat isi perot kotak yang aku dapat tu breast pump.. hehehhe..





10 juta comments on "Kisah Kad Merah.."

Makbed on August 24, 2011 10:44 PM said...

ngape lambat bebeno ko wat buku?

eda_ej on August 24, 2011 11:01 PM said...

buku merah aje lambat.. buku biru udah lame.. jgn ikut ye... =D

Mama ArinArishArdini on August 25, 2011 7:54 AM said...

lambatnyeee..nape lambat? klu kt kenek gomen biasa mau kena leter dh tu..ointment tu bepanthen ke? elok tu tau utk luka2 kt nipple masa breastfeeding

ejai_ej on August 25, 2011 11:32 AM said...

hahahha.. nih semua bahana malas nak ge spital awal2 la nih.. susah shima... kalo nak ge gomen sah2 kener ge time weekdays, office hour.. aku nih kejer bukan tentu time.. cuti nak kener reserve time nak bersalin nnt. hahahah.. penyudahnyer lambat la wat buku merah.. tp betol.. kalo gomen sure dah kener leteran kan.. huhu.. err.. ader lg ke nurse yg bersikap tak mesra rakyat cenggitu?

eda_ej on August 25, 2011 12:03 PM said...

shima~oooo.. mende tu boleh sapu kat nipple ek.. aku ingat boleh sapu kat bontot baby je.. hehhehe..

sayang~banyak ke cuti yang tinggal?? huhuhu..

Nini D.. on August 25, 2011 12:12 PM said...

breast pump??..ko biar btol ejai!!..kaya btol PPUM nk kasik breast pump.hahahaha

eda_ej on August 25, 2011 12:16 PM said...

mane la tau kan PPUKM baik ati nak bagi.. hahahhah...

firna on August 26, 2011 4:43 PM said...

Insyallah. Semoga semua akan baik-baik je dan cepat sihat lepas bersalin nanti sebab boleh sambung mengemop balik...huhuhu Jaga diri n baby.

eda_ej on August 26, 2011 6:00 PM said...

rindunyr kat mama.. ntah bile la nak jumpe..

firna on September 05, 2011 7:44 AM said...

Rindu kat acik jugak. Insyallah. Ader jodoh nantijumpa lah kita. Insyallah. :-) Terharu ...

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez