Powered by Blogger.

Friday, August 19, 2011

Potty Training..


Topik hari ni lari sikit dari cite pasal bulan ramadhan dan cite pasal persiaran raye.. seriously, aku memang tak de mood nak raye.. ape yang berlegar2 kat kepale otak cume pikirkan pasal baby dalam perot ni.. walaupon ni kandungan yang kedua tapi same je debarannya..

Dan minggu lepas antara minggu yang paling sikit aku update blog.. sebab ape?? sebab aku nak kene ngadap abang baby ni.. cube nak ajar die hidup tanpa pampes.. boleh ke??

Carta ni aku dapat dari circle of moms.. kalau nak diikotkan umur harith dah ok kalau nak di asuh supaya hidop tanpa pampes nih.. dah 3 tahun..


Tempat untuk membuang ni aku beli awal taun ari tu.. lepas je dapat tau aku pregnant terus beli.. mase tu semangat nak mengajar anak bujang yang satu nih..


Tempat lapik tu pon baru beli dalam 2 minggu lepas rasenye.. konon2 bagi harith selesa la kalau duduk kat mangkok toilet tu..


Sebelom nak memulakan potty training ni mak bapak kene banyak sabar.. memang sangat menguji kesabaran.. mase awal tahun ari tu memang dah try tapi gagal.. aku cume dapat bertahan 2 hari je.. bayangkan la kalau sehari sampai 6 helai seluar die dah basahkan dengan air kencing die.. tu belom kene mengelap lantai lagi.. aku pon cam dah tak larat nak ngadap.. last2 aku postpone je hajat nak me"potty training" harith..


Minggu lepas, ntah cam ne tetibe aku dapat semangat nak melatih harith lagi.. mungkin sebab umur harith yang dah mencecah 3 tahun.. maka aku harus bertindak untuk mengajar die lagi..


hari isnin- aku masih berkira2 nak buat ke tak.. last2 aku tak buat..


hari selasa- semangat datang menyerang.. aku gagahkan diri.. cuba berinteraksi dengan harith.. lepas mandi pagi aku terus pakaikan die seluar.. biase la, mesti terbabas punye.. sebelom tu jenoh aku ajak pegi kencing kat bilik air stengah jam sekali tapi die tak mau.. marah2 plak tu.. ok tak pe aku biarkan.. dengan harapan kalau die nak kencing die akan bagi tau.. tapi hampa.. die tetap tak bagi tau.. tau2 dah basah lantai..

berterusan sampai hari rabu.. same je.. tak de beza.. cume ape yang aku tengok tiap 2 jam die macam nak kencing.. tapi masih lagi tak nak cakap nak kencing..


hari khamis- tak dapat nak buat sebab mr ejai ajak pegi klinik.. mr ejai cuti sebab sakit perot.. tak tau la ape yang dimakan sampai tak larat pegi keje.. kebetulan hari tu memang date untuk aku check up perot.. harith plak ade seseme skit.. elok la sume pagi klinik..


hari jumaat-meneruskan latihan.. aku saje mandikan harith kol 10 pagi.. harap dapat la kol 12 die ajak pegi kencing.. aku tunggu2 tak de.. bile aku ajak die ngamok2.. ok aku sabar lagi.. harap kol 2 kang die akan kencing.. tapi tak juge.. kol 4 aku tengok die tak kencing2.. ajak masuk toilet die nak.. tapi cume main air je.. tak kencing2.. aku tengok perot die cam nak bulat.. 'bird' die pon cam dah sedia nak kencing tapi tetap nak nak kencing.. last2 aku kene gak pakaikan die pampes.. elok je lepas pakai pampes aku tengok banyak gile die kencing.. berat gak la pampes tu.. sanggop die tahan kencing.. aduyai..


hari sabtu- aku rase kepala ngan badan die panas skit.. walaupon die tetap lasak macam biase tapi merisaukan aku.. takot kot die terkena jangkitan kuman sebab tahan kencing lame sangat..


dan buat mase ni potty training untuk harith kene tangguh lagi.. ntah bile nak mula lagi aku pon tak tau.. semoga aku mendapat lebih kesabaran dalam mendidik anak..



Anda2 yang ade anak baye2 harith dah boleh hidop tanpa pampes tak?? just nak share pengalaman..






16 juta comments on "Potty Training.."

~najwa~ on August 19, 2011 2:10 PM said...

Irfan dah cakap pok-pek-pok-pek....
tapi kalau bab nak buang pampers ni memang failed terus!
dia kencing dulu baru bgtau.


knajwa pun paham situasi eda, dgn perut besor tu, memang cpt give up.

knjwa plan nak start blk lepas habis pantang nanti,

azeila eila on August 19, 2011 2:18 PM said...

kekekeke..lawak pun ade...sabo btul cik puan ni...aku mmg jnis xsaba..lg anak 2 membesa together2..bykkkkk akal..xajar pun lg,bile aku ckp dia mcm dgr xdgr..aku pun xsure...maybe next yr br ajar

PUANSTOBERI on August 19, 2011 2:36 PM said...

uh hai..pjg akal dia kan, thn kencing.

tkpe Eda. Sket. Sket. Lelama nati bleh la tu. :)

ejai_ej on August 19, 2011 2:57 PM said...

huhuhu.. sambong 'bird' die ngan getah paip.. pastu hujung getah paip tu letak kat lubang bilik air.. sure selamat.. hahahha

eda_ej on August 19, 2011 3:16 PM said...

kak najwa~perot dah makin beso ni nak wat pape pon payah skit.. nak jalan pondah macam penguin..

eila~ingat memang nak tangguh ke taun depan tapi bapak die kate taun depan nak anto skolah.. segan la plak gi skolah pakai pampes lagi.. huhuhu..

kak ida~tu la.. bley plak die tahan.. slalu tu main lepas je..

sayang~nnt sayang buatkan ek.. kite tengok selamat ke tak.. heheheh..

mekchu on August 19, 2011 4:41 PM said...

mekchu di sini nak share (sambil angkat tangan dan lambai-lambai)

mi-cah pun umur sebaya dengan harith.. 3 tahun 1 bulan.. dari umur dia 2thn setengah gitu dah ajar potty training.. tp mmg gagal memanjang.. sama lah mcm kes harith.. tak nak kencing..

pas tu umur dlm 2thn 10 buln gitu dia dah sukses dlm bab nak kencing.. dah pandai bg tau dan kencing kat toliet..

masalah dia skang part nak wawa pulak.. dia tak akan wawa kat toilet, dia mintak pakai pampers.. bila pakai je terus carik port nak wawa.. kalo kita tak pakaikan pampers, dia wawa dlm spenda dia..

kesimpulan, budak boboi mmg lmbt skit penerimaannya berbanding dgn budak gegirl..

eda_ej on August 19, 2011 5:17 PM said...

mekchu~sonoknye bile mi-cah dah pandai kencing sendiri..

nampaknye kene usaha kuat lagi ni..

Nini D.. on August 20, 2011 8:17 PM said...

cikmat masih setia bersama pampers...budak tu pon takleh pakai..sanggup takmo o-oh kalo aku temankan masuk bilik air..

MommyRizmi on August 21, 2011 12:04 AM said...

alhamdulillah..rizmi dh x pkai pampers except ms tdo mlm..tu pon ada time dia ngamuk xnk pkai pampers..

ajar dia ms dlm pantg dulu..alhamdulillah,senangla plak ajar dia x pkai pampers..hr pertama x pkai pmpers, xdela adegan terbabas..lega eden..

tp hr ke-3, terbabas skali sbb ibu lmbt bwk dia gi toilet padahal dia dh bgtau...huhuhu..

skang nk berak pun dia masuk toilet sendiri, dok kt mangkuk tu sendiri, x bg kita tgk..dh siap bru dia pnggil..risau takut dia terjatuh dlm mangkuk tu jer.

tp kalau dia dok ralit main mainan baru, kena berhati2..dh nk terkencg sgt2, bru dia ckp..alamatnya, terkencg dpn toilet la..

neyza mokhtar on August 22, 2011 8:58 AM said...

adoi..dengor citer ko ni buat aku seriau..jauh lagi masa tu tp akan sampai jugak..xtau la boleh sabor ke tak?mau kena tarik telinga je anak aku nanti.hahaha...xpe,cuba lagi..practice makes perfect..gud luck..hehhe..

Mama ArinArishArdini on August 22, 2011 10:50 AM said...

ank2 aku ni nk yeyak pakai pemapers, geram betul

eda_ej on August 22, 2011 11:16 AM said...

emy~die tak nak ko intai time die o-ok kot.. afif tak mo kang mate mak die ketumbit.. hehheh..

MommyRizmi~bagusnye rizmi dah pandai cakap kalau nak kencing.. harith ni memang kene pantau.. mate kene sentiasa ke die.. kene slalu tengok birt die.. agak menguji kesabaran..

niza~tak pe la, ko blaja la dulu dari pengalaman orang.. akan datang mesti begune gak.. aku ngah berusaha ni.. hehhehe..

shima~tak pe shima, yang penting die bagi tau nak kencing.. ni tau2 dah meleleh je kat lantai.. kene kuatkan semangat aku nih..

D_08 on August 22, 2011 2:32 PM said...

uiiii...
memang kene banyak sabo mase ni cik eda..... mase ni le kite kene kuat....jangan sampei nak pukoi anak oooo..... biasele...die baghu ndak belajo..... tak gheti lagi......

firna on August 24, 2011 3:47 PM said...

caiyok2x acik. Dapat jugak la aku tau ckit pasal anak yang makin membesar ni. Dah tak lama lagi je. La ni pun dah tak larat nak mengemas n melayan kerenah.

eda_ej on August 25, 2011 12:05 PM said...

yeop~teman belom le lagi tahap nak mukui.. sebabnye tau die pon baru nak blajo.. tp yang panting memang kene banyak sabo..

mama~haaa.. ko pon tak lame lagi nak kene potty training gak.. tak pe la, blajo dari pengalaman orang.. pas ni boleh la praktikkan.. hehhhhe..

a'in fajar on September 06, 2011 9:32 PM said...

chik nnt lepas pantang ko try lagi...mmg mkn masa, tapi ko kana thn mop lantai..biasa aku dgr ibunya kena garang lain mcm cikit hehehehe..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez