Powered by Blogger.

Friday, September 12, 2014

Rambut Bertaburan Part 2..

0 juta comments
Rentetan dari enrty rambut bertaburan hari tu..

Hari tu tak dapat nak amek gamba muke hasnaa terus sebab die tido.. semalam baru teringat nak amek gamba..


Kalau skali pandang macam tak de pape je kan.. nampak elok je..



Tapi bile selak rambut die abes dah separoh dahi rambut die potong..

ok la ni tak nampak ketara sangat.. kalau sampai tobek or nampak sangat senget2 rambut die memang nak kene potong semula la jawabnye.. 




Nota kaki~moral of the story.. jaga la barang2 dalam rumah.. contohnye bende2 tajam.. sangat bahaya untuk kanak2.. (tapi kadang kite dah sorok cam ne pon tetap juge die jumpe.. btol tak??)





Catalog Tupperware September 2014

0 juta comments




Masih tercari2 dealer tupperware?? skarang dah senang.. kalau dekat boleh bagi by hand.. kalau jauh boleh pos.. dah kalau tak de calalog boleh klik saje kat link ni.. Catalog Tupperware September 2014.. 

Boleh pilih dan hubungi saya untuk tempahan.. Jangan malu2 ye.. hehehhe..







Wednesday, September 10, 2014

Al-kisah India, Melayu, Cina Dan Putu Mayam..

0 juta comments
Tengahari tadi.. elok sampai parking kereta ade uncle india masok area rumah jual putu mayam.. semua blok die pusing sambil jerit "Putu mayam.. putu mayam.." jenoh gak die jerit tapi tak de sape pon turun nak beli.. O

Aku yang baru keluar kereta tahan uncle tu.. nak beli putu mayam.. memang dah lame pon tak makan.. last makan taun lepas kot..

Mase nak beli tu uncle soh amek semua putu mayam.. ade la dekat belas2 keping juge.. adoi le mane la larat nak makan kalau soh beli semua.. Kesian punye pasal tak pe la aku redho je la.. amek je la sume.. 

Sambil2 uncle putu mayam packing datang sorang jiran cina yang dok tingkat bawah skali tu.. nak beli putu mayam.. uncle jual putu kate dah habis.. aku plak cakap tak pe la.. boleh bahagi dua.. bukan abes pon kalau aku amek semua kan.. aku sorang je pon yang nak makan.. 

Dan alkisahnye rase macam sangat la bersyukur duduk kat Malaysia.. kita melayu, cina dan india sama2 tinggal di negara ni.. makan makanan yang sama walau kaum berlainan.. walau asal usul berbeza tapi kita tetap berada dan lahir di sini.. (kalau nak cite asal usul ni mau tak habis aku cite nnt.. hahahha..)

Tapi tak dinafikan.. ade juga segelintir yang memperbesarkan isu perkauman.. tak perlu diperbesarkan.. boleh buat gadoh je.. bersyukur dengan keadaan negara yang sedia aman dan makmur ni.. (tetibe je aku jadi lebih patriotik kan.. hehehehe..)

Dan tak lupe juge nak wish happy anniversary kat mak dan abah sebab tahun ni anniversary yang ke 58 tahun.. mak dan abah juge ade baby yang lahir tahun 1957 iaitu abang long ku.. Zainuddin namanya.. sory along kite tak tau pon bile birthday along.. tapi tau along lahir tahun merdeka.. semoga along lebih bertambah emsem dan selamat menyambut cucu yang ke empat bulan 11 nnt.. insyaAllahhh...akhir sekali semoga mak dan abah diberikan kesihatan yang baik dan dipanjangkan usia.. aminnn...




Nota kaki~dulu mase kecik2 mak suke beli putu mayam kat pasar petang rabu batu 20.. kadang2 makanan yang kite makan hari ini adalah kenangan daripada zaman kanak2.. betul tak??





Mozek Rumah...

0 juta comments
Beberapa minggu lepas memang bz dengan keadan rumah.. sebabnye mozek rumah terangkat dan memang kene wajib repair.. 

Ni gamba mase 7/8 hari tu.. terangkat mase pagi.. harith tengah makan sarapan.. asben plak ngah duduk atas sofa.. tibe2 prap prap prap prap.. 





Habis terangkat separuh hall rumah.. kat gamba tak bape nampak die terangkat..



Gambar atas ni plak masa 15/8... proses nak tanggalkan mozek baru nak mula.. langsir semua bukak.. sebab habok mesti banyak.. (asben amek masa yang agak lame untuk pilih kontraktor yang boleh repair mozek ni.. dalam seminggu juge la carik orang dengan harga yang berpatutan)




Dah mula nak tanggalkan mozek.. tapi bile start tanggalkan satu mozek satu hall mozek semua terangkat..elok2 separuh je, trus abes satu hal kene bukak.. jenoh.. 





Cam ni la keadaan dalam umah bile mzek dah tanggal.. 


sangat la oreng puteh.. masok rumah pon pakai kasut.. anak2 pon sonok je cam tak de pape.. tetap main sane sini.. 

Kitorang tak de dok umah sesape pon  semasa ketiadaan mozek ni kat hall.. tetap tido kat rumah dalam bilik.. habok tak yah cite la.. bekepok2..


Sangat la sadis.. tapi budak yang main skuter tu peduli ape.. janji dapat main..



Ni plak bilik tengah.. sebagai penempatan sementara untuk kabinet tv dan tv juge.. disebabkan mase ni nak cepat letak makanya main blasah je la.. janji barang masok bilik..


Gamba ni plak amek mase 18/8.. sebenarnya dah siap pasang suku mozek dari luas hall rumah ni.. gamba ni pon amek dari pintu bilik tengah.. bilik yang penempatan sementara tu.. 


Gamba harith buat homework ni plak amek mase 20/8.. nampak kan belakang tu. lagi 3 row je nak siap.. harith pon tak lalu dah dok dalam bilik.. nak juge die dok kat hall buat homework..

Dan akhirnya siap dah pada 21/8


Tayar basikal ngan skuter anak2 dah siap cuci.. dan proses nak mop lantai plak.. (ade org cakap mengemop je keje aku kan.. ate nak buat cam ne.. dah memang kene mop.. bukan suke2 nak mop)



Ada sedikit perbezaan dekat mozek blah depan ni sebab kontraktor tak dapat nak beli mozek yang sama dengan yang asal.. mozek baru blah kiri.. mozek lame blah kanan,, lagi pon mozek yang asal ni dah lame dah.. dalam 8 tahun lepas punye keluaran kot.. jadi amek je la yang agak2 lebih kurang warnanya.. kontraktur tu juge pakai mozek lame yang mana boleh dipakai.. die gantikan mozek baru untuk mozek yang dah pecah je.. ok la jimat duit beli mozek..


Petang tu lepas siap mop hasnaa pon dah rasmi mozek kat hall.. rindu kot die nak baring2 kat hall.. seminggu teperok kat bilik bosan juge.. 

Dan bile tengok dinding umah ya Allahhh.. banyak sangat daki yang melekat. maklom je la dah 7 tahun dok umah ni.. segala mak pak daki sume lekat..

Dan asben ajak ngecat umah malam tu juge..





Ye kami je yang mengecat umah.. tapi kat hall je la.. satu malam dah siap.. caye tak?? hahhahaha...


22/8 pasang brackets tv.. jenoh asben carik sampai kat Pudu nun.. merempit naik moto..














Dah siap pasang tv ngan angkot kabinet tv keluar dari bilik.. lega skit.. tapi keadaan rumah memang sangat la tongkang pecah..


Tengok la.. sangat selerak.. seb baik tak de anak kecik yang baru nak menjulur ke merangkak ke.. kalau tak memang jadi tukang mop lantai je la..

Tetapi ade masalah lain plak timbul..


Pas kitorang cat dalam 3-4 hari ade plak warna putih2 kat dinding.. sangat buruk.. sebab die nampak sangat.. mungkin habok melekat.. dan sangat sensetif bile kene sentuh.. sekejap je die naik putih2..



Kemungkinan penyebabnya cat yang kitorang pakai tu cat yang agak kurang baik kualitinya.. dan harganya juga jauh lebih murah daripada harga cat yang biasa keluar iklan kat tv.



Setelah kami berbincang suami isteri, kitorang setuju untuk cat rumah semula tetepi dengan cat yang mahal skit dari sebelum ni.. dengan harapan cat tersebut tak de la keluar putih2..


Dan pada 31/8 kitorang sambung mengecat rumah lagi.. menegcat buat kali ke dua.. penat tai puas sebab buat sendiri..









(tengok la kalau aku rajin aku buat sambungan entry ni ye)


Monday, September 8, 2014

Bom Belakang Rumah...

0 juta comments

Tadi fida dari bg gamba pasal info dari polis kat group mommy gojes kat whatsApp.. memule tak perasan.. bile bace satu2 lorrr.. ini belakang rumah je..


Pas tu tenampak plak kat wall fb.. Patut la petang tadi mase pusing2 naik kete gi bawah sane tu nampak line kuning kat tempat org start panjat bukit cam tak bagi orang masuk je.. rupenye bende ni la..

 Berat gile bom sampai 226kg.. macam mane agaknye orang Jepon dulu2 angkot bom ni dari jepon bawak tanah melayu.. naik kapal laut ke kapal terbang?? Sory ye aku part sejarah ni dulu mase SPM tak brape nak kreadit.. hehehe.. so agak blur skit..



Jadi sesape yang berada di kawasan berhampiran jangan la panjat bukit tu ye.. untuk esok je pon.. lepas bom dimusnahkan boleh la dtg balik.. harap rumah ni tak gegar kuat la..




nota kaki~~ aku baru tau dari kak salmah (salah sorang ahli mommy gojes juge) ketenye arwah ayah beliau pernah bagi tau yang area Hulu Langat ni memang kem askar Jepon.. huhuhu... sebelom org teroka nak buat kawasan perumahan, askar Jepon dah teroka kawasan ni dulu.. 

Nnt kalau balik kg nak tanye abah sebab abah pernah merasa hidup zaman Jepon.. 



Friday, September 5, 2014

Rambut Bertaburan..

0 juta comments


Usai solat zuhor tadi.. aku keluar bilik nampak banyak rambut bertaburan.. aku tengok hasnaa tido.. harith plak tengok youtube kat pc.. ade gunting kecik kat pc skali.. aku tanye harith rambut sape?? Harith cakap rambut yaya.. yaya potong sdirik.. Ya Allah... bile mase pulak la mek ni amek gunting.. rasenye gunting tu dah letak kat blah atas.. boleh juge die capai.. skang ni belom lagi tengok cam ne rope di hasnaa ni.. tak tau la ade tobek ke tak rambutnye.. die tengeh tido.. bangun tido nanti kene tengok betol2.. kalau buruk sangat baik potong pendek je.. rambut dah la halus2.. nak tunggu panjang pon lambat.. anak oh anakkk...




Aku Mau Nangis..

0 juta comments

 Link di Sini banyak membantu.. banyak info pasal jahitan dan jarum yang aku tak tau..

Disebabkan jarum yang bengkok aku kerjakan sebab langgar besi kat zip.. maka aku kene carik jarum baru.. jarum spare sume dah habis..


Mule2 beli jarum singer ni.. beli ikot no die.. tengok no same.. 90/14.. Harga rm2.50.. ok la kan kire murah la tu..
Tetapi bile pasang kat mesen die asek tanggal je benang dari jarum bile jait.. pas tu benang bawah bebulut2.. bebulut tu kire cam benang bawah suke kumpul banyak2.. tak cantek la nak jait.. Memang buruks gile laaa..

Oleh itu aku beli la lagi satu... carik jenama   jarum yang sama dengan jarum spare.. nasib baik tak buang lagi bekas jarum kale hijau tu.. kalau tak jenoh gak nak menelek2 jarum tengok jenama.. jarum tu dah la halus.. 


Dan akhirnye jumpe juge jarum jenama yang sama.. 'Organ Needles'.. harga untuk 10 batang jarum rm6.80 kat kedai bunga batu 9 tu.. Alhamdulillah dapat jarum yang sama.. tak kisah la mahal skit asalkan boleh jalan mesen jait aku..

Tapi bile pasang kat mesen same gak.. dah mule dah moody aku nih.. relek2.. bukak google carik link yang berkaitan.. maka dapat la link yang kat atas tu.. Syukurrrr sangat2.. mesin dah boleh pakai.. beg untuk ahli marhaban Nurul Huda Pandan Jaya belom siap weh.. maap chu diatas kelewatan..  Mahu marathonnnn lagi... jommm..



Thursday, September 4, 2014

Bengkok..

0 juta comments
Sedang menjahit beg untuk ahli marhaban group chu skali terjadi plak insiden ni.. jarum bengkok trus.. mungkin sebab langga kat zip tapi aku tak prasan.. sedih btol.. jarum spare dah tak de.. habis dah.. ni la jarum yang last.. 

Mase nak amek harith singgah kedai jait kat batu 9 nun..

Beli la jarum ni.. harganye cume rm2.50 saje.. tapi bile letak kat mesin cam tak mau plak.. bile jait mesti benang jadi tanggal.. pas tu benang bawah cam bekumpul2.. 

Tengok la esok cam ne.. mungkin pegi cari jarum brand lain kot.. sebab brkas jarum yang spare kat mesin ni tulis 'Organ' pas tu ade gamba org main organ yang cam piano tu..

harap dapat la jumpe.. rase cam janggal plak mlm ni tak ngadap mesin jait..Allah nak bagi rehat kejap kot.. esok sambung lagi..






aku mohon doa kawan2 agar ape yang aku buat menjadi.. terima kasih semua.. 




Monday, September 1, 2014

Baju Kuning Seluar Biru..

0 juta comments


Sedang buat rutin weekend meng'iron' baju.. (eh hari ni dah hari isnin)..  sempat aku ckp kat harith yang dok bediri depan aku.. aku bilang "Tahun depan harith pkai baju sekolah warna putih seluar biru tau".. Spontan je die jawab "Tak nak la ibu.. harith nak baju kuning seluar biru.." 

Ketahuilah wahai anakku uniform yang bergantung ni cuma akan dipakai sehingga pertengahan bulan november tahun ni saja.. bulan disember abahmu akan mula mencari uniform sekolah yang baru untuk masok sekolah baru dan fasa persekolahan yang baru.. 

Nikmatilah alam pra sekolah yang menyeronokkan.. pastinya selepas ini waktu seperti di alam pra sekolah tidak akan berulang lagi..



 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez