Powered by Blogger.

Monday, January 18, 2016

Dapat Buku Lagi..

1 juta comments


Buku ni dapat hari Jumaat lepas.. Buku sekolah agama abam harith.. 

Balik sekolah abam harith cakap dapat semua buku hari ni.. tapi mase tu ibu tak sempat nak tengok dalam beg abang.. sebab ibu pon bz nak masak bekal abang untuk sekolah petang.. nak amek mek hasnaa balik skolah lagi.. 

Bile dah petang dah relek2 baru la sempat tengok.. 1st time tengok buku2 ni seronoknye bdak2 skarang.. buku aktiviti pon warna warni.. ibu dulu ade buku tulis je.. ustad tulis kat depan ibu salin kat buku.. itu je la buku yang ada sampai lunyai.

Buku2 ni semua ibu dah lekat nama dan dah siap balut.. harap abang harith dapat belajar rajin2 kat sekolah ya.. aminn..






Thursday, January 14, 2016

Mengamok Tak Nak Sekolah..

0 juta comments
Ini cerita pasal kakak senah.. kakak senah ni mengamok pagi semalam tak nak sekolah.. sebabnye die mengantuk.. tido malam kol 1 pagi.. nak teman ibu buat keje katanye.. esok paginya tak nak pegi sekolah plak..

Tapi abah pujuk juge soh pegi.. abah cakap nak beli donut.. die pon ikot la abah naik moto.. beli donut dan terus pegi sekolah.. malangnye die nangis balik.. abah hantar kakak senah naik sekolah.. dan abah tinggal je kakak senah kat kelas sambil meraung2.. hahahha.. bunyik macam kejam je kan.. pepandai la kakak senah kat skolah.. 



Balik sekolah ibu amek.. mood kakak senah dah baik.. tapi ibu blanje la kakak senah cup cake kat kedai bawah skolah die tu.. muahahahha.. seketol RM3.50.. sampai umah die makan blah atas tu je.. isi dalam ibu juge nak kene abeskan..

Kesimpulannya kene tido awal.. jangan ikot ibu tido lambat sebab ibu banyak keje nak kene buat.. huhuhu... 


Abaikan rupe kakak senah yang agak serabut tu ye.. balik skolah cam tu la rope die.. huhuhu..

Tuesday, January 12, 2016

Seluar Kena Tetas..

0 juta comments

Ni cerita hari isnin minggu lepas.. hari pertama abam harith skolah.. disebabkan abam harith sebelah pagi sekolah agama, maka baru pagi ni la pon die pakai seluar sekolah agama yang baru beli tu.. 

Huhuhu.. pepagi tu die pakai seluar je trus jumpe ibu.. "Ibu seluar ni ketat".. adoi.. cam ne ni.. pagi ni nak sekolah dah.. mane sempat nak betulkan.. tak pe la balik skolah nanti la ibu tetas..

Malamnye sempat tetas 2 helai seluar je.. pas tu ganti getah lain.. tambah lagi 2 inchi sebab seluar tu sebenarnye nak zip pon tak boleh.. nak kancing ape tah lagi.. 

Sebenarnye tak tau la samada seluar tu yang memang pinggang die kecik atau pon memang perut abam harith yang dah makin membesar.. maklum je la abam harith lepas sunat ni memang menjadi2 selera makan die.. perut dah makin kedepan.. huhuhu..




Tuesday, January 5, 2016

Pin Ajaib..

2 juta comments
Al kisah pagi ni.. 

Hasnaa tak nak pegi skolah.. Banyak alasan die hari ni.. Tak nak pkai baju la.. Baju skolah besar la.. Tak nak makan sarapan la.. Nak main ipad la.. Sume tak nak sebab tak nak pegi skolah.. Last2 ibu cakap kalau nak main ipad kene pegi skolah dulu.. Kalau tak dok umah pon tak boleh main.. 

Hasnaa monyok.. Kene paksa pakai baju ngan pakai tudung.. Tetibe tinggg!!! Teringat kat diana (salah sorang mama yg sekolahkan anak kat genius aulad dulu) die ade letak pin corak bunga kat tudung rania anak die.. Dan baru teringat abah hasnaa ade belikan pin tapi tak tau nak letak kat mane pin tu sebab besa sangat.. (Memule ingat pin tu nak letak kat leher sebab tudung hasnaa besa, tapi macam tak sesuai plak)

Ade 3 corak abah die belikan.. Dan hasnaa pilih nak corak kucing.. Ibu sematkan kat tudung die.. Yess!!! Terus sengeh2 dan nak pegi sekolah.. Sampai luar pagar die dok babai ibu.. Lega.. Alhamdulillahhh....



Ni gamba lepas pakaikan pin kucing tadi.. Kemain senyum die.. 


Teringat plak kat sorang anak buah name elis.. Anak kakak yang jadi nurse kat arab saudi.. Lebih kurang macam hasnaa plak muke die bile hasnaa pakai tudung cam ni.. Semoga elis baik2 saja disana .. 

Monday, January 4, 2016

Hari Pertama Persekolahan Sesi 2016..

0 juta comments
Alhamdulillah anak2 senang nak bangun pagi sebab dah cakap awal2 malam tadi esok sekolah kene tido awal..


Ni gamba pagi tadi sebelum pegi skolah.. alhamdulillah semua baik2 saje.. cume abam harith biase la, 1st time kat tempat baru.. ibu dah hantar sampai masuk klas pon die dah buat muke sendu sebab nak kene tinggal.. sory ye abam.. ibu nak hantar adik pegi skolah pulak..



mase ni ibu nak gerak dah.. sempat amek gamba abam.. abang bebaik ye.. ibu nak gi hantar adik plak ni..


Gamba adik masuk skolah memang tak sempat nak snap.. sedih ibu.. sebab teacher tak benarkan mak pak naik kelas.. hantar je sampai tangga.. Hasnaa yang memang nak sekolah memang amek peluang ni betul2 la.. naik je tangga terus tak toleh belakang.. tak kisah ngan abah ibu dah.. tapi kire ok la kan.. kalau adik pon meraung lagi jenoh la ibu.. takot ibu plak meleleh skali.. huhuhu.. hasnaa kuat ibu pon ok je la..




Ni petang tadi.. hantar abam harith kat sekolah baru.. rase macam hantar abam mase dajah 1 plak.. ingatkan kitorang je yang tunggu anak dajah 2 ni, rupenye ramai juga mak pak yang tunggu anak.. abam harith dpt masuk kelas 2 Cerdik.. ibu pon tak tau ni klas no bape.. tak kisah la.. janji ade kelas.. ibu ngan abah tak boleh lame2, sbb hasnaa dah tido kat abah.. sian abah kene dukung hasnaa yang dah sedia berat tu.. harap abang harith baik2 saje kat sekolah baru dan kawan baru.. 


Balik sekolah tadi nampak ok je die.. ok la kot.. masih banyak hari lagi yang nak dilalui.. semoga hari pertama ni menjadi permulan yang baik buat abang harith.. 

Caiyok2 buat abang harith & adik hasnaa.. 









Ready To School..

0 juta comments

Baju bajan sume dah siap iron..

Beg ngan kasut skolah pon dah letak kat sebelah pintu..

Menu esok nasik goreng pon nasik dah ade.. aweh2 pon dah siap blend..

Semoga esok pagi berjalan lancar semuanya.. aminn..

Saturday, January 2, 2016

Sampin Hijau Pula..

0 juta comments
kene buat sampin juga tahun ni.. 

Awalnya ingat nak beli je sebab sampin hijau memang banyak jual kan.. tapi disebabkan kitorang hari tu lambat soping barang sekolah, makanya jenuh mencari sampin saiz abam harith tak de.. ade jumpa tapi ade saiz XL ngan XXL.. saiz tu abah die pon boleh pakai.. last skali beli kain meter je kat kamdar.. 


Nak buat kene bukak kitab lama.. maklum je la nak buat sampin ni bukan buat hari2.. setahun sekali baru buat.. sape nak tgk nota boleh rujuk entry ni ye.. --> Sampin Abam Harith

benang tu lari skit kale die dengan kain tapi boleh la.. tak jauh sangat pon tone kalenye.. tali tap tu plak baru mr ejai belikan.. pindah rumah ni bile cari balik barang  yang halus2 memang tak jumpe.. padahal dah longgok dah kat satu tempat.. tak pe la, ade la tu die menyorok memane.. bende kalau dicari memang tak jumpe.. nanti kalau dah tak carik ade la nampak.. 

Bile dah naik tahun baru ni ukuran sampin pon nak kene tambah juge.. setelah diukur sampin lama yang kale pepel tu dengan lebar sebenar pinggang abam harith memang nak kene tambah lebar dan dan panjang sampin ni.. tak banyak pon.. lebar pinggang tambah lagi seinchi je.. panjang sampin pon tambah seinchi.. 



hehhehe.. seb baik seringget je.. time kasih mr ejai sebab nak singgah kedai belikan tali tap ni lepas balik keje ari tu.. 



Orang yang tak pro memang buat lambat skit.. start buat pagi.. petang baru nampak rope sampin.. memang buat 3 helai sebab tahun ni baju malayu sekolah agama ade tiga helai.. 



Ni dah lepas maghrib baru siap letak getah sume.. alhamdulillahh.. berjaya juga buat sampin kale hijau tahun ni.. tinggal nak iron ngan gantung dalam almari je.. banyak dah baju yang menunggu nak kene iron.. Semangat omak anak nak skolah nih.. dah macam nak masok dajah 1 je.. hehehhe...

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez