Powered by Blogger.

Friday, June 29, 2012

Fatheeya Hasnaa Is 9 Months Old..

8 juta comments
Sory kawan2.. sepatutnye entry ni nak post smalam.. tapi tak sempat.. ari ni baru dapat ngadap kejap.. hehehe..


Kejap je hasnaa dah 9 bulan..


Masih teringat2 waktu pantang kat kampung ari tu.. pengalaman sakit besalin without epidural pon masih tengiang2 lagi..


Alhamdulillah buat mase ni hasnaa sihat.. ibu die pon dah makin 'sihat'.. (mak metua dah perasan aku dah berisi, tak macam dulu.. huhuhu..)


Semenjak hasnaa tumbuh gigi ni akal die makin banyak.. dah pandai merajuk.. dan pandai marah.. dah pandai melawan.. dan paling tekejut die dah pandai sentap.. makin banyak sabar jaga hasnaa skarang.. tapi alhamdulillah aku maseh diberi peluang punya anak.. ramai lagi yang tak berpeluang untuk dapat nikmat itu kan..


Dan lagi satu hasnaa baru pandai merangkak.. baru seminggu die merangkak.. sebelum ni asek menyusur je.. tapi ade la juge merangkak 2-3 langlah n sambung menyusur balik.. start merangkak hari jumaat minggu lepas..


Hasnaa tak naik walker.. sebab memang tak de walker pon.. harith punye dulu pon pakai anak kak no punye.. pas tu past plak kat anak paan (adik mr ejai).. bile sampai turn hasnaa malas nak beli.. lagi pon pakai kejap je kan.. tak pe la kot..


Semoga hasnaa menjadi anak yang baik dan solehah.. luv u hasnaa..


Nak selitkan skali gamba hasnaa dihari lahirnya yang ke 9 bulan..




 Amacam, ada gaye tak?? heheehee..










Nota kaki~dihari lahir hasnaa yang ke 9 bulan ni aku teringatkan seorang kawan.. beliau terpaksa menggugurkan kandungannya pada usia sebulan atas nasihat doktor.. waktu itu aku masih di kampung dalam pantangkan hasnaa..aku pon tumpang sedih juga.. beliau ada masalah kesihatan yang tak dapat dielakkan.. kalau diteruskan juga akan ada kesan terhadap anaknya.. kalau tak mesti beliau sedang menunggu hari sekarang kan.. tak pe la kawan, semoga kamu dilimpahkan rezeki.. walau bukan sekarang tapi mungkin pada masa akan datang.. semoga dengan berkat kesabaran mu dapat baby twin pulak.. sape tau kan rezeki Allah nak bagi.. hehhehe.. i lebiu my pren...






Tuesday, June 26, 2012

Bilo Omak Tak Do Kojo..

6 juta comments
Aku baru balik kampung weekend lepas.. 

Lepas abah ngan mak balik dari umrah ni la baru aku balik..

Dekat sebulan lebih juga la tak balik kampung.. 

Cam biasa la kalau orang pegi haji or umrah mesti bawak balik buah tangan kan.. antara buah tangan yang mak bagi adalah inai nih..



Kalau carik kat jalan TAR pon ade kot.. tapi disebabkan di mak bawak dari mekah harus la di pakai.. btol tak..

Aku ni sebenarnya tak bape minat sangat pakai inai.. maka oleh yang demikian harus la ade jari jemari halus yang manjadi mangsa.. hahhha..


Disaat anak kecik ini sedang tidur aku pon memulakan kerja..

Ingat nak tarok keliling jari.. tapi takot hasnaa genggam or beguling2 time tido plak.. paham je la kalau budak2 tido cam ne kan.. so letak je kat kuku.. selamat bantal..



Dan hasilnya.. boleh la nih.. 

Harap tak tekejut la bile abah die balik nanti tengok jari anak dara beliau kemerah-merahan.. hehhehe..





Tuesday, June 19, 2012

Tumbuh Gigi..

11 juta comments

Hasnaa baru 8 bulan 3 minggu lebih.. Dah nampak gigi nak mula keluar..

Sebenarnya aku tak menjangkakan hasnaa akan tumbuh gigi seawal ini.. Pada aku umur 8 bulan dah ada gigi tu dikira awal sebab aku cuma berpandukan harith sebagai kayu pengukur.. Dulu harith mula nak tumbuh gigi pada usia setahun.. Agak lambat kan..

Buat masa sekarang hasnaa suka menggigit.. Tapi tak selalu.. Baru malam tadi hasnaa gigit jari abahnya sewaktu menyuap roti + bubur durian.. Aku senyum saje.. Itu baru jari.. Bayangkan la sewaktu hasnaa menyusu dia menggigit dikala gusinya gatal.. Hanya tuhan yang tahu sakitnya macam mana..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, June 15, 2012

Ke Columbia Asia..

8 juta comments
Beberapa hari lepas mr ejai ngadu kate tinge blah kiri darah.. tau sebeb dok korek tinge pkai putik kapas... nampak la darah kat situ..


Hari rabu makin sakit n rase cam tak bape nak denga skit.. beliau sempat pegi klinik yang kat opis tu.. dapat ubat titik ngan ubat tahan sakit..


Hari khamis a.k.a semalam pegi klinik lagi.. kali ni pegi klinik panel kak milah.. klinik yang memang biase pegi tu.. pegi klinik lagi sebab mr ejai kate dah tak boley denga.. dan sakit.. 


Dokto check kate dinding dalam tinge dah bengkak.. tak boleh nak nampak gegendang.. dinding yang bengkak tu dah blok.. sebab itu la mr ejai tak bley denga.. 


Parah juge nih.. mr ejai mintak refer letter untuk refer ke dokto pakar.. dapat mc sehari ngan ubat tahan sakit lagi.. Pas tu call ING tanye mane dokto pakar yang dekat2 area cheras.. ING kate Columbia Asia ade dokto pakar.. maka bermula la episod kami sepagi di Columbia Asia..



Ni la kali pertama kitorang jejak kan kaki ke hospital nih.. sebelom ni dok lalu lalang je kalo gi JJ balakong.. seberang jalan je kan.. pas abes jumpe dokto boleh la gi soping... hehhee.. 




Huh.. jauh ketinggalan macik ni dari dua branak tu.. kemain pimpin tangan..




Orang tak ramai.. ni kat tempat register..



Disebabkan orang tak ramai boleh la jalan lenggang kangkong.. walo pon sebenarnye tinge dah sakit tak hengat..



Sementara nunggu name kene panggil sempat le orang yang sakit tu amek gamba hasnaa.. dari dalam kete die tido nih.. pakai singlet aje sebab tak bajet pon nak kuar umah ari ni.. malas nak tuka sebab mengenangkan cuaca yang panas skang ni kan.. so pkai je la baju tu..



Dan yang paling teruja sebab kad ni siap tak sampai pon 10 minit.. gile laju.. pas ni kalo datang tunjuk kad ni je la..



Harith yang tak reti dok diam.. tak tau la apsal die wat sujud syukur plak kat tempat menunggu nih.. tak terkawal rasenye.. tempat duduk banyak, tp orang tak banyak tu yang harith wat macam umah sdirik..


Mase mr ejai kene panggil masok bilik dokto aku tak ikot.. dok kat luar je ngan anak2.. mr ejai kate dalam tinge die dah berair.. dokto sedut kasi kuar.. mr ejai kate rugi aku tak masok.. kalo tak boleh tengok wayang pree.. buleh tengok kat skrin beso ape yang ada dalam tinge die.. hehheee.. tak pe la.. kang kalo aku tengok hilang plak selera makan seminggu.. hahahah..


Sementara menunggu bil kitorang gi cafe kejap.. makan sandwich ngan pau ayam goreng..



Yang dalam bulat tu pau ayam goreng.. serius sedap.. yang dalam gamba ni pau yang aku tapow bwak balik.. hehhehe..


21hb ni nanti kene pegi follow up lagi.. jangan tak caye bil check tinge mr ejai ni lebih mahal dari bil aku besalinkan hasnaa.. huhuhu... mujur la ade panel.. kalo tak memang kesudah la main lalu lalang je kat spital nih..





.

Senggugut..

6 juta comments

Dah lame tak kene senggugut..

Lepas mengandungkan dan besalinkan hasnaa ni la baru kene lagi..

Aku pon tak ingat bile last kene..

Sampai aku boleh lupe cam ne rase senggugut tu..

Alhamdulillah dah berkurang lepas abes sesi merengkok macam udang tadi.. =D

Published with Blogger-droid v2.0.5

Wednesday, June 13, 2012

Selamat Ulang Tahun..

9 juta comments


Maafkan ibu.. ibu lupa yang hari rabu minggu lepas umur abang harith dah 4 tahun..hari rabu lepas 16 rejab.. tapi ibu lupa.. sory ye abang harith..


Hari khamis lepas tengok kalender baru perasan yang hari khamis tu dah 17 rejab.. itu pon tengok kalander sebab nak tau bape hb islam sebab nampak bulan terang masa waktu syuruk..


Sory banyak2 ye abang harith.. ibu tak sempat buat pape pon.. cuma buat kap kek coklat aje.. semoga abang harith jadi anak yang soleh.. diterangkan hati dalam menuntut ilmu.. dan semoga dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat.. aminnn...


Hiasan atas kap kek tu abang harith sendiri yang tarok.. lilin plak dapat mase beli kek beday ibu yang ke 26 tahun beberapa tahun lepas.. tak bepasang pon lilin tu.. huhuhu.. rase macam dah tua sangat bile angka '26' tu dah lame ditinggalkan..







Tuesday, June 12, 2012

Tahniah..

7 juta comments
Aku tekejut.. baru semalam berborak dengan ani.. katenye due 27hb ni..


Tadi nampak kat wall die dah pakai uniform pink.. dah besalin rupanye kamu..




Tuhan telah mengambil satu tapi Dia memberikan dua kepada kamu.. inilah hadiah untuk orang yang bersabar.. tahniah kawan..




Ini bedung dengan barot baby yang sempat aku jait untuk ani.. mujur hari sabtu lepas dah sampai ke tangan tuan punya badan.. selamat berpantang kawan..



Nota kaki~gamba 1st tu cilok kat fb.. =D







Monday, June 4, 2012

Ke Klinik..

6 juta comments

Bersiaran dari kolej 13 UPM Serdang..


Hantar cpu big boss yg demam.. Sambil jalan2 sebab weekend dok rumah saje..


Dan baru lepas balik dari klinik sebab harith cirit birit dari semalam..


Dan jumpe puan cik lin yang dah lame tak jumpe.. Hehhehe...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 1, 2012

Kamu Mengingatkan Aku..

6 juta comments

Ini view dari meja pengarang blog ini..


Emy, entry ko tadi memang buat aku sengeh sorang2..


Cume pc kat rumah ni aku jarang bukak.. Slalu mr ejai je yg bukak untuk edit gambar pengantin.. Walo pon pc tu aku jarang bukak, tapi view nya tetap sama sebab aku guna meja ni untuk letak laptop..


Sejak hasnaa dah pandai mengemop aku tak boleh nak letak laptop kat meja ABC harith.. Kalau letak juga tu namanya cari penyakit..


Published with Blogger-droid v2.0.4
 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez