Powered by Blogger.

Monday, October 31, 2011

Nak Tuju Lagu Macam Kumpulan Jambu Boleh???

12 juta comments

erkk.. saye nak tuju lagu ni kat orang yang sanun buleh??? hehheeh..




Kak Najwa Masuk Spital..

9 juta comments
Photobucket

Tekejut bace komen Abi-iRFAN merangkap suami kak najwa yang mengatakan kak najwa demam panas.. pagi tadi sempat gak la aku msg kak najwa betanye kaba.. menurut kate kak najwa demam die sampai 40 degree.. harap kak najwa cepat la sembuh.. aminnn... sian kat tasneem.. sedey plak aku kalo part pasal anak nih...




Nota kaki~ kalau aku dah panas cam tu kompom tumbang ngan muntah dah.. tak larat nak bangun..  









Saturday, October 29, 2011

Bila Abang Dapat Adik..

9 juta comments
Sejak ade hasnaa, harith cam ok je.. tak de la plak nampak die cam jeles2 ke ape.. mungkin sebab sebelom ni die biase sendiri.. kadang2 je nak baring same2 dan kadang2 juge die tiba2 datang n cium hasnaa.. sayang adik la konon.. huhuhu.. kalau adik nangis bukan nak tolong tepok2 pon.. lagi dia ajuk adik die nangis ade la..

Photobucket

Ni gamba mase kat kampung ari tu.. rambut harith pon belom potong lagi mase ni.. tengah cuba ajar sayang adik.. huhuhu..

video

video ni kesinambungan dari gamba diatas..

Photobucket

Kalau letak hasnaa kat riba harith, rase cam gempa bumi adik die.. goncang selagi boleh..

Friday, October 28, 2011

Satu Bulan Sudah..

14 juta comments
Pejam celik pejam celik dah sebulan hasnaa lahir.. alhamdulillah hasnaa sihat.. dua minggu pertama je kuning die datang.. tapi tak de la sampai warded.. sukur..


Photobucket

Kejap je dah sebulan.. aku ni rase cam tak saba2 plak nak abeskan pantang 44 hari.. 14 hari lagi menunggu nih.. banyak menu2 yang aku dah listkan menjelang hari ke 44 nih.. hahhahaha.. harap aku ditabahkan la hati nak tempoh lagi 2 minggu ni.. 


Photobucket


Ni plak gamba semalam.. bukan main lagi dua bradik ni tido.. dua2 dah tebongkang.. si adik yang pompuan pon dah tak rupe cam pompuan.. hilang sume kesopanan dan kesusilaan.. hahhahha.. budak kecik tak pe kan..

Thursday, October 27, 2011

Ade Beza Tak??

10 juta comments
Disebabkan mak aku kate dah beli kelambu, oleh yang demikian mase balik kampung berpantang ari tu aku tak de la bawak balik kelambu yang aku beli..


Ni la kelambu yang mak beli...

Photobucket

1st time aku tengok kelambu baby cam ni..


Mase mule2 bukak n bagi hasnaa pakai bapak aku kate kelambu ni dah macam perangkap ketam..

Photobucket

Gamba perangkap ketam ni aku amek ehsan dari pakcik google..


Bentuk yang lebih kurang same tapi fungsi yang berbeza..


Agak2 sape la yang mengadaptasikan perangkap ketam ni sampai boleh jadi kelambu baby ni ye..

Wednesday, October 26, 2011

WordLESS Wednesday..

11 juta comments


Walau jalan dah macam ribut, pilis dan bedak dilupa jangan.. =D






Tuesday, October 25, 2011

Bermula Di Sini Part 2..

18 juta comments
6.00pagi-dah kene warded..


Mase kene warded ni nurse yang hantar aku naik wheelchair, mr ejai plak kat surau pegi solat.. risau plak aku kalau mr ejai carik aku kat tempat kecemasan tu.. bile dah sampai wad baru aku call kate aku dah kene warded..


Masuk je kat wad trus lobang idong aku dihilangkan dengan bau jamu.. aku ingat kat spital akan bau detol je.. tapi bile masuk wad besalin ni lain plak baru yang masok idong.. huhuhu..

Photobucket

Gambar ni bukan diedit untuk kelihatan lebih gelap tapi diambil mase jam 6.16pagi.. lampu kat wad pon blom pasang lagi.. nama aku tu pon baru je kejap nurse lekat..


Dah tak tahan rasenye menahan sakit.. cepat2 aku tukar baju dan baring..

Photobucket

Haaa.. gamba ni terang skit.. mase ni dah kol 7 pagi.. lampu dah pasang sepenuhnye.. gamba ni pon aku amek mase baring.. tak larat nak bangun dah..


7.30pagi-sarapan

Photobucket

Cam ni la kuew tiaw spital.. pucat aje.. yg dalam plastic tu susu ngan coklat.. kene bancoh sdirik kat cawan.. cume diberi air panas.. tak kisah la kene bancoh sdirik, walau makan kuew tiaw pucat, janji dapat makan.. hehehe..


Makan cepat2 pas tu sambung baring.. cube tido pon dah tak boleh..


9.20pagi-dokto pecahkan ketuban..


Memule dokto kate nak check bukaan je dah bape cm.. tengok2 terus kene pecahkan ketuban plak.. redho aje la..


Lepas kene pecahkan ketuban aku rase cam tekejut skit.. baby dah berak dalam perot skit.. walaupon tak banyak aku takot baby lemas dalam perot je..


Terus kene hantar kat labour room.. tapi bukan kat labour room nak besalin, ni labour room stage one.. kalau dah nak besalin betol2 baru die tolak kat labour room..


Photobucket


Mase kat stage one ni la baru kene cocok drip.. time dokto cocok memang aku tak tengok pon.. aku kan takot jarum.. hehehe.. tangan kanan cocok drip, kat pelipat tangan kiri die amek sample darah plak.. jenoh la nurse tu cocok 2-3 kali tapi sikit je darah yang kuar.. huhuhu.. sejuk kene aircond.. darah sume beku..


Mase kat stage one ni juge la proses pengosongan usus besar juge dilakukan.. huhuhu.. kejap je aku kat stage one ni, tapi sempat la abeskan satu botol air masok ikot drip.. tapi memang laju pon air tu masok.. macam minom air je.. rasenye paling lame pon ade la dalam 30 minit aku kat dalam tu.. aku tengok ade orang lain yang dok dalam ni pon tak kuar lagi tapi aku dah kuar.. tak sempat nak panas bontot..


Kat stage one ni juge dokto bagi epidural (pada sape yang nak la.. kalau tak nak pon tak pe..) aku berbelah bahagi sebenarnye nak pakai epidural lagi ke tak.. (teringat kak kak najwa sebenarnye mase ni.. kak najwa kate die tak amek epidural mase besalinkan tasneem ari tu..) sebab mase harith dulu dah pakai, tapi masalah timbul bile time nak besalin tak pandai teran dan terpakse kene pakai forcep.. aku yang tengah bebelah bahagi ni tak sempat pon nak decide dah kene tolak ke labour room.. denyut jantong baby dah dah bape nak elok bile tiap kali contraction.. nurse kat situ tanye banyak kali kat aku “dah rase nak meneran ke?” aku tak rase pon nak meneran.. cume sakit contraction je.. muke aku macam muke org dah nak branak sangat kot time tu..


Kat stage one ni husband tak bley masok.. so mr ejai kene la tunggu kat luar..


Photobucket


Sebenarnye aku tak pasan pon bile dokto tuleh date ngan time kat drip aku ni.. tau2 dah ade..


Dalam kol 10 lebih dah kene tolak masok labour room..


Dalam banyak2 labour room tak sangke plak aku masok balik labour room no 8.. bilik yang same mase aku besalinkan harith.. ade penambahan dan pengurangannya kat bilik tu.. yang aku prasan kat bilik tu dah ade satu pc.. nurse kat situ kate baru je setahun pc tu dok kat situ.. pengurangnye plak jam dah tak de.. dulu ade satu jam dinding kat atas tu.. tau la jam kol bape.. dan yang pastinya labour room no 8 ni bilik paling kecik.. jalan skit dah terlanggar itu, lalu ke sane skit dah terlanggar ini..


Lupekan pasal bilik no 8 tu.. kat dalam labour room bile baby gerak je mule la contraction datang.. serius sakit okeh.. dokto ade check bukaan dah 5cm tapi aku memang tak de rase pon nak meneran.. bile dengup jantong baby makin tak elok, tiap kali contraction dokto soh gak aku teran.. huhuhu.. jangan tak tau ni la 1st time aku rase sakit nak besalin yang sebenar.. mase harith dulu cume sakit pinggang je.. pas tu dapat epidural.. dah tak rase pape.. tapi kali ni memang betol2 rase.. tak yah la aku cite cam ne, kang de plak yang takot nak besalin.. hehehe.. teran punye teran tak kuar2.. ingat senang nak kuarkan budak.. aku rase kat dalam labour room tu dah macam ade pasukan sorak je.. ade 2 orang dokto, sorang senior sorang junior.. sorang melayu sorang cina.. ngan sorang nurse pompuan melayu.. semangat betol dieorang soh aku teran.. mr ejai kat sebelah pon banyak bantu aku.. tapi lebih banyak senyap.. mungkin sebab die tekejut tengok segala urat2 kat muke aku sume naik.. hehehhe..


Dipendekkan cite.. aku pon tak ingat bape banyak kali aku cube teran.. sangat susah dah sakit okeh.. kol 11.12pagi dah selamat lahir adik harith.. Alhamdulillah..


Photobucket


Hencik abah yang suke bile dapat baby gurl.. baru siap kene balot.. aku pon maseh di atas katil dalam labour room..


Photobucket




Ade orang kate bile kite tengok baby lepas lahir sume rase sakit tarus hilang.. tapi nape aku tak rase.. lepas baby lahir aku rase sakit gak..


Dah lepas uri kuar nak kene jahit plak.. aduyai.. time kaseh la kat dokto yang 2 orang tu sebab rajin melayan karenah aku.. sementara nak menunggu dokto menjahit banyak gak la yang aku bebelkan.. gile punye cerewet aku mase ni.. hehehe.. walaupon kene bius tapi rase sakit gak.. tapi kurang la sakitnye daripada tak kene bius langsong kan..


Dah siap jahit dapat makan plak.. dapat la makan sandwich 2 keping ngan air coklat.. ok la skit dari mase besalinkan harith dulu.. dulu dapat makan roti kering je ngan air milo..


Mase nak betukar katil dari katil labour room ke katil sdirik rase nak angkat kaki pon tak larat..cam ni rupenye orang dulu2 branak.. tak de bius okeh.. boleh bayang tak???









Monday, October 24, 2011

Cintaku Diufuk Merah..

10 juta comments
Photobucket

Huhuhu.. gamba mase mr ejai study dulu.. tak kisah la cintaku diufuk merah ke biru ke yang penting i lap u, u lap me.. hehhehe.. time kaseh kat roslan yang upload gamba ni kat group X-DRI01..




Nota kaki~ade gaye jadi kaber novel ke???

Bermula Di Sini Part 1..

12 juta comments
Saje nak berkongsi pengalaman besalinkan hasnaa.. lain orang lain pengalaman die kan..


28 sepember 2011


Pagi tu pagi checkup kat hukm..
Check perot n dokto kate perot aku dah mengeras sangat.. tapi aku rase biase je sebab baby still boleh gerak2.. memendangkan usia kandungan pon dah 39 minggu dan 1 hari, dokto wat laluan untuk baby lahir.. dah bukak 2cm mase ni.. mase nak kuar bilik, dokto tu sempat lagi cakap “esok atau luse kite jumpe lagi ye”.. hoohoho.. dah nak besalin ke aku ni.. dokto ni wat aku tambah gerun..


Sampai kat rumah dalam kol 2ptg.. mr ejai kene pegi office.. tinggal la aku ngan harith kat rumah.. dalam kol 3 petang die punye sakit dah start datang.. die datang sekejap2 je.. paling cepat die datang pon dalam 10 minit sekali.. paling lambat stengah jam sekali..


Walaupon sakit skit tapi aku cube siapkan basoh baju.. nak solat pon kene tunggu tak sakit baru boleh solat.. sempat hangkot sume barang2 yang nak bawak pegi spital ngan yang nak bawak balik kg letak depan pintu.. takot ade yang tetinggal.. cume bakol baby je yang aku tak hangkot sebab tak larat..


Dah siap sume sempat ym ngan mr ejai soh balik awal sebab dah rase sakit.. nak masak pon dah malas.. aku order je kat mr ejai mintak tolong belikan kat mamak bawah tu je..


Rase sakit tu dibwak la sampai ke malam dan terus tertido..




29 september 2011


3.15pagi-memang macam kebiasaan tiap malam aku akan bangun buang air.. tapi kali ni kuar lendir ngan darah skit.. aduyai.. ni memang tanda2 tak lame lagi je nih.. terus teringat kat komen mommy rizmi kat fb.. die kate mase beliau besalinkan Haifa memang sakit skit2 je.. tapi cepat bile nak besalin.. aku bebelah bahagi nak pegi spital pagi2 ni atau esok pagi je.. kak najwa pon pesan cam tu.. cakap orang yang lebih dulu makan garam ni kene amek gak..


Photobucket




Photobucket




3.30pagi-aku amek keputusan nak pegi spital.. kejut mr ejai.. kalau ikot rase sakit aku memang boleh tahan lagi, tapi kalau nak tahan sampai pagi takot parking kat hukm tu tak de plak..


4.00pagi-gerak pegi pandan jaya umah chu sebab nak hantar harith ke sane semantara aku nak besalin.. jalan sangat clear.. ye la, kol 4 pagi mane de orang nak lalu.. kejap je dah sampai.. sedih plak sebab kene tinggalkan harith kat chu.. nangis gak la die nak kene tinggal.. tapi ape boleh buat, nak tak nak kene tinggal gak..


4.30pagi-dah sampai kat unit kecemasan jabatan O&G.. check bp, pas tu check jantong baby ok ke tak.. mase ni dalam 10 minit sakit dah 2-3 kali datang..


Photobucket




Lengang aje.. tak de sape pon.. gamba ni mr ejai yang amek.. aku kat dalam tengah check jantong baby.. dah abes bosan la mr ejai kot time ni dok tunggu aku lame sangat.. aku kat dalam bilik tu hampir lena sebab didendangkan dengan bunyi jantong baby yang macam tengah bejoget lambak.. mate dah macam nak tekatop.. mengantok btol mase tu.. 










Bersambung..







Saturday, October 22, 2011

3 Years, 3 Months, 3 Day & 3 Weeks, 3 Days..

0 juta comments
Huhuhu.. bile dah letak lilypie punye sticker baru prasan.. bukan senang nak dapat tengok nombor yang seragam cam ni kan..

Photobucket

Si abang yang dah 3 tahun, 3 bulan dan 3 hari.. sementara si adik plak baru mencecah 3 minggu dan 3 hari.. macam bejanji plak.. hehehe..

I'm Back!!!

4 juta comments
Hehehhe.. setelah beberapa lame menyepi baru skarang dapat melepaskan gian.. hehhehe.. baru petag tadi sampai kat rumah ni.. rindu sangat kat rumah ni.. berpantang anak 2nd ni lain skit dengan bepantang anak 1st.. 3 minggu dok kat kampong memang tepu pale otak.. walaupon kadang2 rase sangat bz menguruskan anak2 tapi rase rindu nak berblog tu sangat membuak2 okeh..


Mungkin ade kawan2 yang dah tau berita baru tentang aku melalui FB ataupon blog mr ejai bahawasanya aku dah pon selamat melahirkan baby gurl seberat 3.32kg kat PPUKM pada 28 september yang lepas pada jam 11.12pagi..

Photobucket

Baru lepas kene balot.. maseh dalam labour room..

Photobucket

Ade gamba ngan abah die je.. ibu die tak de sebab ibu die sangat serabai mase ni.. huhuhu..


Kisah2 disebalik sume ni akan menyusul nanti ye.. 



 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez