Powered by Blogger.

Monday, October 24, 2011

Bermula Di Sini Part 1..


Saje nak berkongsi pengalaman besalinkan hasnaa.. lain orang lain pengalaman die kan..


28 sepember 2011


Pagi tu pagi checkup kat hukm..
Check perot n dokto kate perot aku dah mengeras sangat.. tapi aku rase biase je sebab baby still boleh gerak2.. memendangkan usia kandungan pon dah 39 minggu dan 1 hari, dokto wat laluan untuk baby lahir.. dah bukak 2cm mase ni.. mase nak kuar bilik, dokto tu sempat lagi cakap “esok atau luse kite jumpe lagi ye”.. hoohoho.. dah nak besalin ke aku ni.. dokto ni wat aku tambah gerun..


Sampai kat rumah dalam kol 2ptg.. mr ejai kene pegi office.. tinggal la aku ngan harith kat rumah.. dalam kol 3 petang die punye sakit dah start datang.. die datang sekejap2 je.. paling cepat die datang pon dalam 10 minit sekali.. paling lambat stengah jam sekali..


Walaupon sakit skit tapi aku cube siapkan basoh baju.. nak solat pon kene tunggu tak sakit baru boleh solat.. sempat hangkot sume barang2 yang nak bawak pegi spital ngan yang nak bawak balik kg letak depan pintu.. takot ade yang tetinggal.. cume bakol baby je yang aku tak hangkot sebab tak larat..


Dah siap sume sempat ym ngan mr ejai soh balik awal sebab dah rase sakit.. nak masak pon dah malas.. aku order je kat mr ejai mintak tolong belikan kat mamak bawah tu je..


Rase sakit tu dibwak la sampai ke malam dan terus tertido..




29 september 2011


3.15pagi-memang macam kebiasaan tiap malam aku akan bangun buang air.. tapi kali ni kuar lendir ngan darah skit.. aduyai.. ni memang tanda2 tak lame lagi je nih.. terus teringat kat komen mommy rizmi kat fb.. die kate mase beliau besalinkan Haifa memang sakit skit2 je.. tapi cepat bile nak besalin.. aku bebelah bahagi nak pegi spital pagi2 ni atau esok pagi je.. kak najwa pon pesan cam tu.. cakap orang yang lebih dulu makan garam ni kene amek gak..


Photobucket




Photobucket




3.30pagi-aku amek keputusan nak pegi spital.. kejut mr ejai.. kalau ikot rase sakit aku memang boleh tahan lagi, tapi kalau nak tahan sampai pagi takot parking kat hukm tu tak de plak..


4.00pagi-gerak pegi pandan jaya umah chu sebab nak hantar harith ke sane semantara aku nak besalin.. jalan sangat clear.. ye la, kol 4 pagi mane de orang nak lalu.. kejap je dah sampai.. sedih plak sebab kene tinggalkan harith kat chu.. nangis gak la die nak kene tinggal.. tapi ape boleh buat, nak tak nak kene tinggal gak..


4.30pagi-dah sampai kat unit kecemasan jabatan O&G.. check bp, pas tu check jantong baby ok ke tak.. mase ni dalam 10 minit sakit dah 2-3 kali datang..


Photobucket




Lengang aje.. tak de sape pon.. gamba ni mr ejai yang amek.. aku kat dalam tengah check jantong baby.. dah abes bosan la mr ejai kot time ni dok tunggu aku lame sangat.. aku kat dalam bilik tu hampir lena sebab didendangkan dengan bunyi jantong baby yang macam tengah bejoget lambak.. mate dah macam nak tekatop.. mengantok btol mase tu.. 










Bersambung..







12 juta comments on "Bermula Di Sini Part 1.."

afzan on October 24, 2011 9:54 AM said...

dah lama tak tgk mak buyut yang dah meletup ni. ala takyah kaber2 la nama-nama kat fb tu. aku kenal sangat dgn empunya diri bermula huruf G tu :)

eda_ej on October 24, 2011 10:25 AM said...

ish.. kene la kaber.. kang kalo ade org lain ngorat sape susah.. hehehhe.

ejai_ej on October 24, 2011 10:34 AM said...

kalo kene ngorat kang ko tak senang duduk zan. hahahah.. larikkkk!!!

firna on October 24, 2011 11:16 AM said...

Pengalaman mengandung n melahirkan....huh..berpeluh.
Semua selamat kan? baby pe cik?

eda_ej on October 24, 2011 11:38 AM said...

alhamdulillah selamat sume.. baby gurl.. =D

ereen on October 24, 2011 11:47 AM said...

wah.. bersalin normal ni macam2 step dilaluikan... aku yang operation ni hahahha... x der aper step sgt lah.. pagi2 kene tolak bolik OT.. dah kene belah hhahahha....

firna on October 24, 2011 12:31 PM said...

Apa nama penuh baby? comelnyer... mama nak baby gurl jugak.. :-)

eda_ej on October 24, 2011 3:04 PM said...

ereen~cam ni la.. tapi ko tak pe boleh pilih date.. yang penting selamat..

mama~name penoh fatheeya hasnaa.. mama buat la baby cepat2.. doa byk2 moga dapat baby gurl gak.. hehehhe..

Nini D.. on October 24, 2011 3:09 PM said...

sila pastikan anda sambung cerita ni ye..

eda_ej on October 24, 2011 3:14 PM said...

ye.. baikkk.. akan aku pastikan cite ni bersambung.. hehheh.. =D

neyza mokhtar on October 24, 2011 4:26 PM said...

tahniah sekali lagi..bestnyer dah ada sepasang... nk jugak!hehe..

eda_ej on October 24, 2011 4:46 PM said...

nak juge ye.. ha.. pe lagi, irfan pon dah pandai jalan.. dah boleh dapat adik dah tu.. =D

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez