Powered by Blogger.

Tuesday, October 25, 2011

Bermula Di Sini Part 2..


6.00pagi-dah kene warded..


Mase kene warded ni nurse yang hantar aku naik wheelchair, mr ejai plak kat surau pegi solat.. risau plak aku kalau mr ejai carik aku kat tempat kecemasan tu.. bile dah sampai wad baru aku call kate aku dah kene warded..


Masuk je kat wad trus lobang idong aku dihilangkan dengan bau jamu.. aku ingat kat spital akan bau detol je.. tapi bile masuk wad besalin ni lain plak baru yang masok idong.. huhuhu..

Photobucket

Gambar ni bukan diedit untuk kelihatan lebih gelap tapi diambil mase jam 6.16pagi.. lampu kat wad pon blom pasang lagi.. nama aku tu pon baru je kejap nurse lekat..


Dah tak tahan rasenye menahan sakit.. cepat2 aku tukar baju dan baring..

Photobucket

Haaa.. gamba ni terang skit.. mase ni dah kol 7 pagi.. lampu dah pasang sepenuhnye.. gamba ni pon aku amek mase baring.. tak larat nak bangun dah..


7.30pagi-sarapan

Photobucket

Cam ni la kuew tiaw spital.. pucat aje.. yg dalam plastic tu susu ngan coklat.. kene bancoh sdirik kat cawan.. cume diberi air panas.. tak kisah la kene bancoh sdirik, walau makan kuew tiaw pucat, janji dapat makan.. hehehe..


Makan cepat2 pas tu sambung baring.. cube tido pon dah tak boleh..


9.20pagi-dokto pecahkan ketuban..


Memule dokto kate nak check bukaan je dah bape cm.. tengok2 terus kene pecahkan ketuban plak.. redho aje la..


Lepas kene pecahkan ketuban aku rase cam tekejut skit.. baby dah berak dalam perot skit.. walaupon tak banyak aku takot baby lemas dalam perot je..


Terus kene hantar kat labour room.. tapi bukan kat labour room nak besalin, ni labour room stage one.. kalau dah nak besalin betol2 baru die tolak kat labour room..


Photobucket


Mase kat stage one ni la baru kene cocok drip.. time dokto cocok memang aku tak tengok pon.. aku kan takot jarum.. hehehe.. tangan kanan cocok drip, kat pelipat tangan kiri die amek sample darah plak.. jenoh la nurse tu cocok 2-3 kali tapi sikit je darah yang kuar.. huhuhu.. sejuk kene aircond.. darah sume beku..


Mase kat stage one ni juge la proses pengosongan usus besar juge dilakukan.. huhuhu.. kejap je aku kat stage one ni, tapi sempat la abeskan satu botol air masok ikot drip.. tapi memang laju pon air tu masok.. macam minom air je.. rasenye paling lame pon ade la dalam 30 minit aku kat dalam tu.. aku tengok ade orang lain yang dok dalam ni pon tak kuar lagi tapi aku dah kuar.. tak sempat nak panas bontot..


Kat stage one ni juge dokto bagi epidural (pada sape yang nak la.. kalau tak nak pon tak pe..) aku berbelah bahagi sebenarnye nak pakai epidural lagi ke tak.. (teringat kak kak najwa sebenarnye mase ni.. kak najwa kate die tak amek epidural mase besalinkan tasneem ari tu..) sebab mase harith dulu dah pakai, tapi masalah timbul bile time nak besalin tak pandai teran dan terpakse kene pakai forcep.. aku yang tengah bebelah bahagi ni tak sempat pon nak decide dah kene tolak ke labour room.. denyut jantong baby dah dah bape nak elok bile tiap kali contraction.. nurse kat situ tanye banyak kali kat aku “dah rase nak meneran ke?” aku tak rase pon nak meneran.. cume sakit contraction je.. muke aku macam muke org dah nak branak sangat kot time tu..


Kat stage one ni husband tak bley masok.. so mr ejai kene la tunggu kat luar..


Photobucket


Sebenarnye aku tak pasan pon bile dokto tuleh date ngan time kat drip aku ni.. tau2 dah ade..


Dalam kol 10 lebih dah kene tolak masok labour room..


Dalam banyak2 labour room tak sangke plak aku masok balik labour room no 8.. bilik yang same mase aku besalinkan harith.. ade penambahan dan pengurangannya kat bilik tu.. yang aku prasan kat bilik tu dah ade satu pc.. nurse kat situ kate baru je setahun pc tu dok kat situ.. pengurangnye plak jam dah tak de.. dulu ade satu jam dinding kat atas tu.. tau la jam kol bape.. dan yang pastinya labour room no 8 ni bilik paling kecik.. jalan skit dah terlanggar itu, lalu ke sane skit dah terlanggar ini..


Lupekan pasal bilik no 8 tu.. kat dalam labour room bile baby gerak je mule la contraction datang.. serius sakit okeh.. dokto ade check bukaan dah 5cm tapi aku memang tak de rase pon nak meneran.. bile dengup jantong baby makin tak elok, tiap kali contraction dokto soh gak aku teran.. huhuhu.. jangan tak tau ni la 1st time aku rase sakit nak besalin yang sebenar.. mase harith dulu cume sakit pinggang je.. pas tu dapat epidural.. dah tak rase pape.. tapi kali ni memang betol2 rase.. tak yah la aku cite cam ne, kang de plak yang takot nak besalin.. hehehe.. teran punye teran tak kuar2.. ingat senang nak kuarkan budak.. aku rase kat dalam labour room tu dah macam ade pasukan sorak je.. ade 2 orang dokto, sorang senior sorang junior.. sorang melayu sorang cina.. ngan sorang nurse pompuan melayu.. semangat betol dieorang soh aku teran.. mr ejai kat sebelah pon banyak bantu aku.. tapi lebih banyak senyap.. mungkin sebab die tekejut tengok segala urat2 kat muke aku sume naik.. hehehhe..


Dipendekkan cite.. aku pon tak ingat bape banyak kali aku cube teran.. sangat susah dah sakit okeh.. kol 11.12pagi dah selamat lahir adik harith.. Alhamdulillah..


Photobucket


Hencik abah yang suke bile dapat baby gurl.. baru siap kene balot.. aku pon maseh di atas katil dalam labour room..


Photobucket




Ade orang kate bile kite tengok baby lepas lahir sume rase sakit tarus hilang.. tapi nape aku tak rase.. lepas baby lahir aku rase sakit gak..


Dah lepas uri kuar nak kene jahit plak.. aduyai.. time kaseh la kat dokto yang 2 orang tu sebab rajin melayan karenah aku.. sementara nak menunggu dokto menjahit banyak gak la yang aku bebelkan.. gile punye cerewet aku mase ni.. hehehe.. walaupon kene bius tapi rase sakit gak.. tapi kurang la sakitnye daripada tak kene bius langsong kan..


Dah siap jahit dapat makan plak.. dapat la makan sandwich 2 keping ngan air coklat.. ok la skit dari mase besalinkan harith dulu.. dulu dapat makan roti kering je ngan air milo..


Mase nak betukar katil dari katil labour room ke katil sdirik rase nak angkat kaki pon tak larat..cam ni rupenye orang dulu2 branak.. tak de bius okeh.. boleh bayang tak???









18 juta comments on "Bermula Di Sini Part 2.."

~najwa~ on October 25, 2011 9:55 AM said...

amacam pengalaman tanpa epidural?

hihi..

sakit kan...barula terasa "real" pain nak bersalin.

tapi lepas je habis bersalin, terasa mcm..."fuhh! kuatnya aku", kikiki.


~sampai skrg masih terasa bila mengenang sakit tu...hihi


tahniah eda!!

eda_ej on October 25, 2011 10:19 AM said...

time kaseh kak najwa.. ejai pon takot tengok bile urat2 kat kepale dah mule naik.. serius, ni baru rase branak yang betol2..

Nini D.. on October 25, 2011 1:17 PM said...

adeiii......

eda_ej on October 25, 2011 1:28 PM said...

aku sebut 'adoi' ntah bape banyak kali ntah.. cakit sangat..

ejai_ej on October 25, 2011 2:29 PM said...

hohoho... tak saket sangat kan.. hahahha..

eda_ej on October 25, 2011 4:51 PM said...

haah.. tak sakit sangat pon.. cam kene geget semut je..

Nurr Kasih on October 25, 2011 9:01 PM said...

tahniah...huhu singgah baca pengalaman bersalin hihi

Faaein Talip Roy on October 25, 2011 9:50 PM said...

Alhamdulillah selamat dah bersalin.. baby comel!.. tembam je dia.. huhuhu..

a'in fajar on October 26, 2011 2:06 AM said...

Mulatnyeee baby kau . Brp berat ya chik, xdpt nk g tengok ko kat kmpg ari tu . Huhuhu aku mmg rasa sakit bersalin tapi akn rasa meneran coz sume kuar ikot tingkap je... Tahnaih sekali lg okey..

eda_ej on October 26, 2011 11:42 AM said...

nur~bile nak sampai turn nur plak?? hehheh.

FTR~baru kuar tembam la.. bile dah lame skit tak nampak tembam..

ain~time kaseh.. tak pe la tak dapat muyi aku, bile2 pon boleh jumpe kan.. berat anak aku 3.32kg.. jenoh weh..

Mama ArinArishArdini on October 27, 2011 2:57 PM said...

tahniah eda...comelnye ank ko, dh dpt sepasangla...beshhhh

oo sblm ni ko amk epi ekk..org kata kesan epi nnti sakit2 belakang..org kata la..akupun xpenah amik epi. tapi 3 org ank2 aku semua lain2 sakit..paling serik ank ke-3 le.hehehe..

yg pasal jahit tu, klu ko rasa sakit maknanya dia mmg xbius la. sebab klu dorg biur jahitan tu jadi xcntik after ubt bius hilang. so dorg mmg xbius. yg ko nmpk dorg inject kt peha tu adalah ubat kecutkan rahim. jgn tertipu..hehehe..tp mmg dorg akn tipu pnye.. :D

btw pasni ada lagi x? ekekek

eda_ej on October 27, 2011 4:37 PM said...

shima~dulu ade kene darah tinggi.. tinggi ya amat.. tu yang kene amek epidural..

huh aku kene tipu ke??? tapi mase jarum cocok kat daging aku tak rase.. rase bile die tarik2 benang nak bg ketat je.. tp sakit gak la.. sebelom tu die cocok kat sini, kat sini, kat sini.. yang last skali tu die spray je sbb kat tempat last tu dah rase sakit bile jarum tusuk kulit.. huhuhu.. cam ngeri je bunyik..

MommyRizmi on October 27, 2011 9:37 PM said...

dulu beranak dua2 pun x amik epidural..muka takyah ckp la..mmg buruk abes menahan sakit...

biasanya jahit luka akan bius skit..sbb tu rasa tak sakit bila dia jahit part daging..tp bila part dia jahit skin, mmg akan rasa sakit sbbnya byk saraf..

tp if luka setoet jer, dia x bius pun..cam haifa dulu..tp dia bgtau la siap2..

apapun, selamat berpantang..hasnaa comeyyy!!!

eda_ej on October 27, 2011 10:04 PM said...

tu la, mase yang last2 tu memang sakit skit.. seb baik dokto spray kasi kebas skit.. tu pon tak abes2 membebel.. sian plak kat dokto yang jait tu sebab kene bebel je.. pape pon dokto yg jait tu sangat penyabar.. bukan senang jd dokto kalau dapat pesakit kuat bebel nih.. hehehh..

Mama ArinArishArdini on October 28, 2011 9:24 AM said...

mebe dia bius ko kot. sebab cm aku mmg x bius so mmg menjerit bila dia tusuk jarum kedaging..mmg sakit okehhh..nasib masa arisha aku xjahit. masa ardini terangkat montot plak..aiseyyyy

eda_ej on October 28, 2011 9:05 PM said...

mase arisha tak jait?? hebak mu nih.. aku tanye gak kat dokto tu kalo ak jait tak pe ke.. die kate tak boleh la tak jait sebab luke besa.. hohooh.. redho aje le..

Mama ArinArishArdini on October 31, 2011 10:07 AM said...

masa tu arisha kan cuma 2.72..kebetulan luka kecik jeee..mmg xrasa ape pun..tulah klu boleh xberjahit mmg best..rasa blh berlari jek..hahah

eda_ej on October 31, 2011 12:25 PM said...

sangat sakit kan.. dah la kat ward ari tu toilet ngan katil jauh.. aduyai..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez