Powered by Blogger.

Tuesday, December 12, 2017

Sup Selekoh Yang Ohsemm..

0 juta comments
Kau kalau balik kampung tak dapat makan sup selekoh ni memang sampai ke sudah la tengiang-ngiang tak dapat..

Nak kate dulu mase kecik-kecik dok makan sup ni tiap minggu pon tak juga.. tapi tak tau la kenapa bila dah kawen ni asyik dok teringat dekat sup ni kalau berada jauh diperantauan.. aicehh.. perantauan la sangat.. 


Ni sup ayam.. kalau korang suka sup daging pon ade tapi bukan dekat gerai yang sama.. yang sup daging tu boleh beli kat gerai wak din.. selang satu je dengan gerai sup ayam ni.. 

dan paling best gerai wak din ade jual sate skali.. jadi sambil-sambil makan sup tu korang boleh la order sate ayam atau daging.. 

Paling penting kalau nak pegi makan sup kat pasar ni kene pegi awal pagi.. hari tu kitorang jam 7 pagi dah keluar rumah.. kalau lambat tempat nak makan pon tak de.. kalau tempat nak makan tak de tak pe lagi... kalau sup habis memang balik menganga je la.. 

Sedikit pesanan bukan dari pihak penaja.. korang kalau tak dapat nak makan sup ni kat pasar pagi Selekoh, jangan risau sebab petang sabtu ada lagi makcik ni bukak gerai kat pasar Bagan Datok.. nak kenal senang je.. makcik ni jual sup pakai mangkok cina ni.. gerai pak din (jual sup daging dan sate) pon sama pakai mangkok cina juga.. jangan tersilap beli kat sup yang mangkuk plastik pulak ya.. sebab sekarang kat pasar Bagan Datok pon ramai yang bukak gerai jual sup.. 

aduyai.. dah teliyor tengok sup tu.. nak balik kampung ntah bila lagi.. 





Nota kaki~~ eh kalau korang makan tapi tak sedap tu sory la ye.. kadang tekak dan citarasa setiap individu berbeza.. pada saya sedap dan ohsemmm.. hehehhe..


Terjumpa Kawan Lama..

0 juta comments

Huhuhu.. balik dari makan sup selekoh yang paling ohsem tu.. 

Elok je nak balik dah naik moto dengan asben boleh pulak terloleh kat sorang awek ni.. 



Terjumpa dengan Yana ni.. dia asal Kampar.. dan sekarang die bertugas kat SK Selekoh.. alhamdulillahh.. reseki die.. kitorang memang tak pernah jumpa dia lepas habis SPM dulu.. 

cuma tahu perkembangan masing-masing melalui kawan yang lain dan group whatsapp saje.. 

Kalau ingat zaman skolah dulu kitorang satu blok asrama.. kelas lain.. Yana kelas PKEE 3.. aku pulak kelas PKEE 5.. kenangan tak boleh lupa bila Yana jadi tukang karut untuk pertandingan dikir barat antara blok asrama.. aku pulak main gong.. hahhaha.. caye tak??? gambar tak de la plak.. nanti la tanya kawa-kawan yang lain kalau ada gamba masa dikir barat dulu.. 

Pape pon semoga Yana gembira bersama keluarga.. take care Yana.. 




Monday, December 11, 2017

Serbuk Kopi Terbaik Di Selekoh, Perak.. Kegemaran Mak Abah Juga..

0 juta comments
Kalau pegi pasar selekoh memang ni antara tempat yang mak abah tuju dulu.. Tu pon kalau stock kat rumah dah nak habis la..

Uncle ni bukak van die berdekatan dengan market Selekoh.. Kalau time pasar tu memang die ada je rasenye.. try la beli.. sedap sangattt..



Dah lama dah rasenya uncle ni niaga kopi.. dari kecik-kecik dulu memang dah ada dah rasenye.. 

Apa yang best?? best sebab die kisar biji kopi tu kat pasar dan pack kan kat situ juga.. 

kalau lalu kat depan die ni memang aroma kopi die menusuk ke hidung.. sedap gile..

Sesiapa yang berkunjung ke pasar Selekoh pagi Sabtu korang beli la kopi ni.. Harga die pulak lupe nak tanya.. sebab dulu yang rajin beli mak abah je.. nanti korang tanya la sendiri berapa harga dia ya..






Sunday, December 10, 2017

Sambal Goreng Terakhir Mak..

0 juta comments

Sebelum ni macam tak dapat nak gambarkan macam mana kalau mak dah tak de.. dah tak dapat makan makanan yang mak masak.. balik kampung dah tak de yang menunggu.. entah lah.. memang susah nak bayangkan.. tapi sekarang mak betul-betul dah tak de.. Allahuakbar.. kuatkan la hati ni.. cuba untuk elakkan dari nak menangis.. orang kata kalau kite nangis kenangkan orang yang dah tak de, orang tu akan tersiksa.. wallahu a'lam..


Sambal goreng mak.. ni sambal goreng terekhir mak masa raya haji lepas.. alhamdulillah.. bersukur dapat makan.. terima kasih mak sebab buatkan.. lepas ni tak dapat rasa dah.. resipi tak sempat nak mintak.. tak pe la adik beradik lain mesti tau macam mana nak buat.. nanti la roger2 derang.. masa raya haji tu ade juga nak ambil gambar lontong tapi dok bertangguh-tangguh sampai terlupa.. 

Semoga mak dan abah berada dalam golongan orang-orang yang beriman.. Al-fatihah.. 




Saturday, December 9, 2017

Belacan Dan Marshmallow..

0 juta comments

Korang biasa buat sambal belaan tak??? Teman kalo buat sambal belacan memang bako dulu belacan tu.. baru sedap... tapi tengok orang juge la kot.. ade orang suke terus tumbuk masuk dalam lesung batu atau terus blend je.. 

Alkisahnya waktu membako belacan beberapa hari lepas, anak teman hasnaa tu dok nanye.. die memang kuat nyebok kalo orang ke dapo.. die tanye ibu buat ape.. teman kabo le tengah bako belacan.. tau dak die cakap ape.. die kate "ingat bakar marshmallow".. die ingat ni waktu camping macam omputih tu gamaknye.. dok ramai2 depan unggun api dok pegang kayu sorang satu ngandap api sambil panggang marshmallow.. adududu..

ni tak tau la pengaruh tv ke pengaruh tengok katun kat ipad yang banyak ni.. 





Monday, December 4, 2017

Bakar-bakar Di Rumah MIL..

0 juta comments
Main bakar-bakar kat rumah MIL.. jumaat malam sabtu lepas.. ai tau makan je.. tapi petang sebelum tu tolong la sikit2 buat aweh2 untuk perap.. 

tak ingat idea sape yang nak buat bakar-bakar ni.. 



Ni la orang kuat yang bersusah payah membakar.. adik ipar, my asben ngan sorang lagi biras.. (tak nampak plak dalam gamba ni.. telindung)


Dikala hujan turun renyai-renyai dan sebenarnye paras air sikit lagi nak naik.. tak sampai seinci pon.. mujur la tak hujan lebat..


Ni mak lang selfie ngan anak-anak buah.. yang kat pintu tu mak uda.. mk uda ngan pak uda yang perap semua daging.. pandai pandai bab masak-masak ni..


Asben ai tengah membalik-balikkan daging.. dan tengah pilih daging mana nak kene bakar dulu.. 

Terima kasih semua yang sama-sama support untuk menjayakan bakar-bakar ni ya.. tq to kak no, abang fadli dan anak-anak, farhan dan fiza serta anak-anak, shikin dan azhar serta anak-anak.. tak ketiggalan mak su yang rajin sangat melayan anak-anak buah.. tq semuaaaa... 




Friday, December 1, 2017

Grading Abam Harith Yang Ke Lapan..

0 juta comments
Macam tak percaya je.. Tahun ni dah tahun ke empat abam harith join taekwondo.. Start dari die tadika umur 6 tahun sampai la tahun dah darjah 3.. 

Kalau ingat balik dari hari pertama die masuk klas memang meleleh je la air mata dia.. lambat skit nak panas enjen.. hehehe.. 

Alhamdulillah sekarang dah tali pinggang merah dan insyaAllah nak dapat tali pinggang coklat tak lama lagi..



Tengah tunggu turn mase ni.. bedebar-debar juge ibu abah ni nunggu.. 


Ambil grading kat Genius Aulad Bandar Botanic Klang.. Asalnya nak ambil dekat Genius Aulad Bandar Seri Permaisuri Cheras hari sabtu 18hb nov lepas.. tapi dah masa tu kat kg ada hal, tak dapat la nak pegi.. Master yang ajar pon ada bagi tau yang boleh ambil dekat Genius Aulad Bandar Baru Bangi hari ahad esoknya tapi kite sekeluarga masih ada kat kampung.. pilihan terakhir dekat Genius Aulad Bandar Botanic Klang tapi hari rabu 22hb nov.. Memula ingatkan Bandar Botanic tu kat area Kajang je.. bila google baru tau dekat Klang.. ingatkan master salah bg tempat.. rupenya betul dekat Klang..

Maka bersiap-siap la kitorang satu family bergerak ke Klang lepas solat maghrib sebab grading start jam 8.30 malam.. 

Abam harith balik sekolah pon dah nak jam 7 ptg.. die nak makan pon tak lalu.. sian die.. penat sekolah pagi petang.. malam ada grading pulak..  waktu on da way ke Klang sempat die tidur sekejap.. nak dekat sejam juga la perjalanan dari Kajang ke Klang.. 



Berdebar betul waktu ni.. Masa ni ada student tali pinggang putih yang tengah test kalau tak silap.. erkk.. lembaga kecik baju kuning tu adik haifaa.. sebuk die nak bejalan ke sana sini..



Video ni waktu kene buat pergerakan asas untuk student tali pinggang merah.. jenuh juge.. omak berpeloh nengok..






Ni pulak Taegeuk 7 yang semua student tali pinggang merah kene buat untuk melayakkan derang naik ke tali pinggang coklat..

Sebenarnya ada lagi satu pergerakan yang derang kene lawan tapi tak sempat nak ambil video.. tak pe la.. dapat dua video ni pon dah ok dah.. boleh buat kenangan..

Alhamdulillah dah settle semua.. dah habis grading baru la abam harith kate lapar.. nampak sangat die pon berdebar nak amek test ni..

Proses Ayam Untuk Raya Haji..

0 juta comments

Dari lepas raya haji hari tu nak tulis entry ni.. tp dok peram je gamba.. 

Alkisahnye.. kami anak beranak lambat sampai ke kampung.. nak balik 30hb ogos tp macam dah lambat.. maka balik saja la pagi 31hb ogos tu.. bila sampai kg dah tengahari.. nak bawak ayam mak pegi proses kat market dah tak sempat.. 

Asben dah bawak ke market tapi derang dah cuci2 peralatan semua.. bawak la balik ayam tu.. mintak tolong kat abah metua.. mujur la kawen ngan prang sebelah kampung je kan.. asben pon bawak la ayam tu pegi rumah sane nak sembeleh... ai tak ikut sebab nak siap2kan air panas buat proses ayam tu nanti..



Sesambil tunggu orang balik dari sembelih ayam.. kite setup dulu kuali air panas ni..



Cenggini la dedulu nak proses ayam.. mase kecik-kecik dulu memang kene kerah la tolong mak dengan abang man sebab adik beradik lain belum balik lagi.. kitorang je la dua ketol yang belum kawen lagi mase tu.. huhuhu..



Rebus ayam.. ermm.. ni kire rebus ayam ke cam ne ya?? 

Dah siap rebus angkat dan letak dalam talam.. kemudian cabut la semua bulu-bulu ayam tu.. 

Gambar mase cabut bulu ayam ade tapi tak menepati syariat.. jadi simpan aje la.. hehehhe.. 

















Mujurla ikut juga cakap mak.. mak nak ayam kampung buat masak lauk hari raya haji.. nak buat masak ayam kicap dengan ayam kurma.. Alhamdulillahh.. terlaksana apa yang mak nak.. 




Thursday, November 30, 2017

Tahlil Malam Kedua..

2 juta comments

Terima kasih buat semua adik beradik, sepupu sepapat, saudara jauh dan dekat, serta jiran tetangga yang sudi datang dalam majlis tahlil untuk malam kedua.. Majlis tahlil malam sebelumnya juga telah berlangsung dengan lancar.. alhamdulillahh...


Ni antara yang datang.. kebanyakannya jiran-jiran terdekat dan saudara-mara.. terima kasih semua..



Syukur alhamdulillahh.. walau mak dan abah dah tak tak de, kami berenam masih tetap adik beradik.. semoga hubungan ini berkekalan hingga ke syurga..



Ini sebahagian saja yang tinggal pada malam kedua.. waktu malam pertama memang ramai sampai penuh hall rumah.. ramai anak buah yang terpaksa balik awal sebab nak kerja hari ahad (dierang bekerja di Johor)..

Alhamdulillah semua berjalan lancar dan insyaAllah hari raya nanti dapat berjumpa lagi..




Wednesday, November 29, 2017

Perihal Entry 'Petanda Kelopak Mata'..

2 juta comments
Siapa yang mengikuti blog yang lagi satu tu mesti perasan entry ni..

Petanda Kelopak Mata Bergerak-gerak Sampai Rimas..



Asalnya memang rasa kelopak mata kiri asyik bergerak-gerak.. lama juga.. ada la dalam masa sebulan lebih.. kejadian berlaku pada bulan september lepas.. 

Dia punya rimas sampai nak senyum pon sampai susah.. bende tu bergerak-gerak sampai mengganggu bila kita senyum.. serius susah nak senyum.. kadang tu boleh je senyum tapi tak boleh lama.. kejap2 je.. pas tu muka kena masam balik untuk biarkan bende tu tegedik2 sendiri..

Seolah-olah macam akan menangis terok masa akan datang.. tapi tak tau nak menangis sebab apa.. dan bila nak nangis.. perasaannya dah ada.. mungkin tuhan nak kita bersedia dengan segala kemungkinan..

Sebelum tu ada juga bertanyakan tentang abang man (abang no 4) dekat kak ella isteri abang man.. kot-kot abang man ada sakit atau terjadi apa-apa pada diri dia.. tapi kak ella kata tak ada apa-apa.. semua ok.. tanya dekat abang man sebab selama ni kalau jadi apa-apa dekat abang man mesti dapat rasa.. 

Kalau dulu masa kecik-kecik abang man pegi Penang cari kerja kat sana baru seminggu pon kita kat kampung dah demam rindukan dia.. bila dah besar ni apa-apa hal jadi kita pula dapat mimpi dulu.. hari tu abang man sakit pinggang kita pon sakit pinggang.. padahal masa tu tak tau pon yang masing-masing sakit.. tak tau la.. mungkin kebetulan.. tapi banyak sangat kebetulannya.. pertalian darah kot yang buat kita jadi macam tu... 

Disamping masalah mata yang terkenyit2 tu, sempat juga mimpi gigi geraham bahagian bawah tertanggal.. orang kata ada orang terdekat dalam keluarga yang akan meninggalkan kita.. tapi macam tak percaya je.. rasa macam ini cuma mainan tidur.. bukan apa-apa petanda.. tapi tuhan tu dah bagi mimpi yang sama dua kali.. masih juga tak faham.. 

Ye la.. siapa sangka mak yang sihat dan cergas boleh pergi meninggalkan kita.. 



masih dalam mood sedih.. semoga Allah mengampunkan segala dosa mak dan abah.. dan tempatkan mereka bersama-sama dengan orang-orang yang beriman.. aminn..

Macam Mimpi Mak Dan Abah Dah Tak De..

0 juta comments
Ya macam mimpi.. 

17 November 2017 kami sekeluarga dikejutkan dengan kehilangan ibunda yang paling kami sayangi.. sangat mengejutkan sebab mak tiada mengidap apa-apa sakit kronik.. darah tinggi ada sikit tapi ala-ala manja saja.. kencing manis dan sakit jantung jauh sekali.. lebih mengejutkan lagi apabila arwah abah pon tak sampai setahun meninggalkan kami.. 

Tak dapat nak digambarkan macam mana perasaan waktu itu.. tak tahu perasaan apa yang patut timbul..sedih yang teramat itu sudah pasti.. ntah la.. tak tahu nak riaksi bagaimana.. menangis.. tapi aku harus kuat.. takut jika menangis kuat sampai tak terkawal bisa menyiksa orang yang telah tiada..

Mujur.. mujur sempat membawa emak berjalan-jalan melihat perubahan Bagan Datok waktu cuti hari raya haji lepas.. mujur dapat ikut kehendak mak sembelih ayam kampung buat masak kicap dan kurma.. sempat merasa sambal goreng dan lontong terakhir mak.. Allahuakhbar.. semoga Allah menempatkan emak dan abah bersama-sama dengan orang-orang yang beriman.. aminnn.. 



Gambar ni waktu bawak mak ke pekan Bagan Datok.. Banyak sebenarnya selfie dengan mak.. tapi macam tak lalu nak upload dalam blog ni.. tak pe la.. simpan je dalam hp.. kalau rindu boleh tengok muka mak..

Tuesday, November 28, 2017

Hasnaa Exam Darjah Satu..

0 juta comments
Sekolah tadika kakak tak habis lagi.. tapi dah nak kene pegi sekolah kebangsaan untuk buat exam penentuan kelas untuk masuk darjah satu..


Huhuhu.. pagi-pagi dah berkampung kat sekolah.. kene bawak pensil dengan pensil warna sekali.. 

Baju kene pakai t-shirt putih berkolar.. tapi ni pakai baju abam harith masa ihtifal masa umur 5 tahun dulu.. tak de kolar pon baju tu.. tak pe la telindung tudung bukan nampak pon..  tudung tu pon memang beli untuk pakai masa sekolah tadika.. seluar pon pakai je seluar sekolah tadika.. jimat kan.. tak yah beli.. huhuhu.. kasut pulak tak de nyatakan kene pakai kasut sarung pon.. jadi pakai selipar saje.. Good luck kakak..




Ibu bapa dah kene bergerak ke dewan dengar taklimat.. kene tinggalkan anak-anak kat dataran untuk derang pegi ke klas buat exam.. ni bagus juga untuk elakkan mak bapak duduk tepi tingkap dok ajar anak buat exam.. hahhah..

Gambar atas tu diambil waktu omak sampai kat koridor dewan.. ramainya student darjah satu tahun 2018 nanti.

Kami dimaklumkan tahun 2018 nanti sekolah ni akan menampung lebih kurang 350 orang murid darjah satu.. kelas pula ada sembilan.. dalam satu kelas tak kurang dari 40 orang murid.. ramainya.. masa omak sekolah kat kg dulu satu darjah kalau dah cecah 40 orang tu dah kira ramai sangat dah.. 

Semoga anak-anak yang bersekolah pada tahun 2018 ni dapat la belajar dengan baik.. Saingat semakin sengit.. tak macam dulu-dulu.. Good Luck kakak hasnaa..





Saturday, November 25, 2017

Buat Puding Roti..

0 juta comments

Bila datang angin nak memasak benda-benda yang jarang masak memang rasa diri ni ohsem sangan.. hahahah.. walau pon resipi tu bukan la susah sangat pon.. tapi bila dapat cuba buat dengan jayanya memang sangat membanggakan diri sendiri.. 

Buat puding roti ni memang dah lama nak buat.. tekak pon memang teringin.. memandangkan semua barang dah ada, kite buat je la terus.. yang tak ada cuma susu cair je.. 



Amek resipi dari blog cik epal.. terima kasih cik epal sebab sudi share resipi ni.. senang je rupenye..


Ni resipi untuk sos die.. senang main campak2 je..


Jadi la gini mase sebelum masuk dalam oven.. 



Ni waktu sedang dalam oven.. 




Yeayy.. ni la hasilnya.. nampak rentuang sikit.. hahahha.. yang kismis atas2 tu tak boleh makan sebab pahit.. alaa.. baru 1st time buat kire boleh dimaafkan la ye.. 




Thursday, November 23, 2017

Tema Kuih Melayu..

0 juta comments





Malay kuih untuk tema birthday party kat sekolah kakak hasnaa.. ibu nak buat sendiri tak sempat sebab malam tadi dah jadi pom pom girl untuk abam harith.. beli aje lah.. 

tapi rupa-rupanya  party tu esok.. adoii.. ibu pon dah kompius date birthday party dengan jamuan akhir tahun sekolah agama abam harith.. atenya makan je la kakak dengan kawan-kawan waktu rehat kuih tu.. esok bawak kuih lain..




Tuesday, November 14, 2017

Mari Mencuci Mesin Basuh.. Part 2..

1 juta comments
Sambungan dari entry sebelum ni.. pasal cucu mesin basuh.

dan hasilnya pada keesokan hari adalah taarraaaaaaa.....


segala sampah sarap.. erkk.. ni kire sebagai sampah sarap ke ek.. rasenya ni habuk-habuk lama yang termelekat kat sebelah luar dan bawah drum besi tu.. habis semua tanggal.. mana datang habuk-habuk ni?? habuk ni datangnya dari baju-baju yang kita pakai tu la.. bila dah lama sangat memang dia akan jadi berkerak.. kalau tak buang mungkin baju-baju yag kita basuh pada masa akan datang masih ada habuk-habuk tu.. cuma disebabkan dia halus sangat, memang tak nampak la melalui mata kasar kita ni..

Step apa pulak yang kita nak buat lepas ni??


Kasi sauk semua sampah sarap tu.. pakai la pape.. yang dalam gambar ni den pakai je tapis santan yang ada kat rumah ni.. banyak juga la dapat.. kenapa kena sauk, sebab sampah sarap tu tak lepas pon nak keluar melalui lubang-lubang halus mesin basuh ni.. Jadi kita sauk je selagi boleh.. kalau dah tinggal yang halus-halus sampai kat tapis santan tu pon die telus, biakan je la.. 

Dah settle.. semua boleh la tekan satu lagi round membasuh supaya mesin basuh kita tu betul-betul bersih dan keluarkan semua habuk-habuk tadi.. tunggu 45 minit lagi dah siap cantik dan bersih mesin basuh tu.. (bergantung kepada mesin basuh tu la.. ni den punyo satu round 45 minit dio blolasah) hehehhe..


Korang pon boleh buat untuk kasi bersih mesin basuh yang membasuh bebaju kita setiap hari ni.. 

untuk hasil yang baik, korang boleh buat sebulan sekali.. 


Selamat mencuba!! =D

Saturday, November 11, 2017

Mari Mencuci Mesin Basuh..

0 juta comments

Dah lama mencari sabun pencuci mesin basuh ni.. disebabkan tadi singgah kejap ke eon big, pegi masuk ke cosway.. jumpa pon sabon ni.. beli la sekotak.. disebabkan harga bukan ahli cosway kene la bayar RM15.90.. (kalau ahli harga dia dalam rm10 rasenya)


Yeayy.. mari bukak kotak..

Dalam kotak ni ada 2 paket serbuk sabun.. kene pakai satu paket tu untuk satu kali cucian mesih basoh..


Baca ya kaedah macam mana nak guna.. 




Yeayy.. mari kita tuang semua.. kasi pusing itu mesin basoh dan biarkan je terendam.. mari tidur dan esok pagi kita tengok apa dah jadi..




Friday, November 10, 2017

Sambutan Hari Kanak-kanak Sekolah Abang Harith..

0 juta comments
Hari ni ada jamuan akhir tahun sekolah abang harith.. 

dari hari selasa lepas dia dah bagi tahu yang hari jumaat ni ada jamuan.. Kene bayar RM6 katanya.. 

Layankan aje la.. hari rabu lepas dah bayar duit jamuan..


Kene bawak pinggan dengan cawan sendiri.. dan abang harith nak pakai beg Lady Bird ni.. suke hati abang la nak pakai beg ape..



Dan bila balik sekolah tadi bila ibu tanya makan apa jamuan tadi.. dia cakap makan Burger dengan Fries yang A&W punya tu.. oowwhh.. omak die ni ingat bayar RM6 tu makan nasik atau bihon atau mee goreng..huhuhu.. Siap ada maskot A&W datang.. 



Dan dapat juga sekali dengan benda ni... ingatkan ape la.. rupanya pensil warna.. comey je bekas dia.. skali pandang ingankan deodoran.. hahahha..



macam tak caya je kan dalam tu sebenarnya ada pensil warna.. 

pensil warna ni pon ntah tak tahu la berapa lama hayatnya.. kadang elok abang dia simpan, adik-adik pulak buat main

Lega juga rasanya sebab sekolah lain bila ada hari kanak-kanak kat sekolah memasing ada tema.. jenuh juga nak cari baju.. Alhamdulillah sekolah abang harith tak de pulak nak bertema-tema bagai.. 




Thursday, November 9, 2017

Kakak Hasnaa Nak Potong Rambut..

0 juta comments

Ini rambut kakak hasnaa.. rambut dia panjang dan nak hampir ke paras pinggang.. suka betul dengan rambut dia ni.. part rambut anak-anak memang semua ikut genatik abah dierang.. jenis rambut nipis dan lembut.. pakai jari pon bolehh.. hahahah..

Ye serius rambut budak-budak dalam rumah ni elok je tak mengerbang.. kalau ikut rambut omak memang kembang la.. hahaha..

Setiap pagi sebelum kakak hasnaa pegi sekolah omak sikat rambut dia elok-elok.. Kalau rajin dan ada masa skit boleh la buat rambut dandan macam dalam gambar tu.. kalau tak sempat memang omak sikat bagi rapi dengan ikat buat bunjut saje la.. senang nak masuk dalam sekap kepala..

Dah beberapa minggu ni kakak hasnaa request nak potong rambut.. nak rambut pendek.. sebab dia kata kawan-kawan di sekolah semua rambut pendek.. alahai.. omak ni dah la sayang kat rambut dia tu.. sayang betul nak potong.. dari baby tak pernah potong melainkan nak bagi rata rambut saja.. jenuh dah ibu tangguh-tangguhkan permintaan dia.. dari seminggu ke seminggu.. tak juga di potong rambutnya..

Tunggu saja la weekend nanti.. kalau omak rajin.. omak potongkan la rambut kakak tu.. takut-takut nanti rambut kakak yang nak kena potong pendek tapi omak pulak yang meleleh.. huhuhu..


Tuesday, November 7, 2017

Jadi Gadis Uber..

0 juta comments

Hehehe.. hari ni bawak uber.. uber untuk pak encik yang nak pegi keje naik MRT.. hahahha.. ape taknye, dari sebelum subuh tadi sampai jam 8 lebih hujan tak berhenti..

Abang harith terselamat dari hujan sebab masa die naik basikal pergi sekolah agama hujan dan sidang (reda) sikit. Tapi lepas tu lebat balik..

Oleh yang demikian kene la hantar pak encik ke stesen MRT naik kereta.. sebelum hantar pak encik kene hantar kakak hasnaa pegi sekolah dulu.. lepas tu baru giliran pak encik.. adik haifaa pon join sekali hantar abah ngan kakak.. tapi haifaa tido kat baby seat kat belakang.. sampai balik rumah balik die tido tak sedar diri..

Pak encik balik kerja tadi pon kitorang amek.. seronok pulak ramai-ramai jemput abah dierang balik kerja..

Esok tak tahu lagi.. kalau hujan kene on uber lagi la jawabnya.. heheheh..


Pray For Penang..

0 juta comments

Rasanya ramai dah tahu tentang banjir yang menimpa utara tanah air.. Kalau dulu-dulu musim tengkujuh memang semua sedia maklum yang negeri Kelantan dan Terengganu memang akan mencatat mangsa banjir paling ramai.. Tapi sekarang dah banyak barubah..

Siapa sangka negeri Pulau Pinang akan dilanda banjir.. Allahuakhbar.. kalau setakat paras betis mungkin itu biasa.. tapi dah melebihi peras dada orang dewasa.. Belum lagi hal tanah runtuh dan jalan yang rebak..

Semoga apa yang berlaku memberikan seribu hikmah.. Buat semua mangsa banjir di utara tanah air bertabahlah.. didoakan semoga segala urusan mereka dipermudahkan.. aminn..


Monday, November 6, 2017

Dah Dapat Buku Teks Darjah 4..

0 juta comments

Ye.. balik sekolah tadi abang harith dah selamat dapat buku teks darjah 4.. masa gambar ni diambil encik abah tengah check buku semua.. ada kulit ke tak.. berbalut ke tak..

Total semua abang harith bawak balik ada 16 buah buku.. serius banyak.. siap buku sastera english.. buku pasal teknologi maklumat pon ade.. buku teks muzik.. siap buku sejarah pon ade.. kemain bdak2 skarang sejarah pon darjah 4 dah belajar.. masa zaman omak dulu belajar juge rasenye tapi salah satu topik dalam subjek Alam Dan Manusia kalau tak silap..

Macam biasa la ada satu buku tak de kulit.. bertabah la.. kang kalau cikgu tanya mana kulit buku, soh je la abah beli.. hahaha..

So, cam ne... anak-anak korang dah dapat buku teks untuk tahun depan??


Pulang Buku Teks Darjah 3..

0 juta comments

Hari ni hari untuk abang harith pulangkan buku teks.. maka berbondong-bondong la abang harith dan rakan-rakan membawa buku teks siap berikat ke sekolah..

Semalam dah check semua buku ade ke tak.. balut ke idak.. ada kulit ke idak.. satu buku tak de.. tetinggal kat kelas buku sains dan teknologi.. bergegas la semalam pegi sekolah amek buku dalam laci meja kelas..

Alhamdulillahh cukup semua buku.. tunggu je la balik sekolah nanti abang harith bawak buku darjah 4 pulak..

Mari la kita persatuan omak-omak membeli pembalut buku pulak untuk balut buku-buku putera dan puteri untuk sesi sekolah 2018.. bertabahlah semua.. hehehehh..


Majlis Ihtifal Hasnaa 2017 part 3

0 juta comments
Ni kawan baik kat dalam kelas katanya.. sorang nama Yaya dan sorang lagi nama Kaila.. sama la satu sekolah nanti masuk darjah 1..
Ibu belikan belon je.. tu pon dia dah suka sangat.. ingat nak belikan bear kecik yang pkai topi konvo tu, baru tanya harga dah rasa nak tercekik air liur.. huhuhu..
Tak plan pon nak amek gamba ni sebenarnya.. tapi bila ada mak2 yang ajak amek gambar sama tak pe la.. kita pon layankan aje.. hehehhe..
Ni kakak hasnaa ngan muaz.. hampir setiap hari terserempak dengan mak muaz.. budak-budak lain banyak yang naik van..
Abang harith pon tak ketinggalan nak amek gambar sama kakak hasnaa.. kenangan la ni.. tahun depan tak de dah..

Kemain cerita pasal majlis ihtifal kakak hasnaa pon sampai 3 entry..


Majlis Ihtifal Hasnaa 2017 part 2

0 juta comments

Mase ni waktu amek sijil.. yeayy.. kakak dah tamat pengajian di sekolah tadika.. tahun depan nak masuk darjah 1 pulak..


 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez