Powered by Blogger.

Tuesday, August 23, 2016

Cake Anniversary 2016..

0 juta comments

Hadiah Anniversary..

Ni cerita minggu lepas.. lambat skit nak up date.. biase la iklan banyak kat rumah ni..

Anniversary dapat apa?? Dapat sepotong cheese cake anniversary tahun ni.. alhamdulillahh.. bile usia perkahwinan dah semakin banyak, semakin banyak juga yang secara tak langsung kite belajar..

Dari hidup sorang.. lepas tu berdua.. bertiga, berempat dan sekarang dah berlima.. pejam celik pejam celik dah 9 tahun kawen.. serius,  memang sampai sekarang macam baru je kawen.. kadang2 sampai lupa yang kulit muka dah banyak kedut.. sebab masa untuk belek2 muka depan cermin pon sangat terhad.. tau2 kedut dah makin banyak..

Pape pon terima kasih sayang.. sebab belikan cheese cake anniversary kali ni.. paling penting teman ai sepanjang masa kat dalam labour room untuk besalinkan ketiga2 anak kite.. dari rasa sakit sikit2 sampai la sakit macam nak tecabut urat kat kepala ni.. terima kasih sebab rajin melayan kerenah ai yang macam 'Gepren Dari Neraka' ni.. hahahah... (menjadi betul Sharifah Sakinah belakon cite tu) tq ya sayang.. i lap u..muah muah.. ☺

K la.. nanti sambung update entry lain.. (gue sedang manfaatin masa anak2 sedang ketiduran) heheheh..


Wednesday, August 17, 2016

Dari Dua Kini Berlima..

0 juta comments

Dari berdua kini berlima..
Menyusuri liku-liku hidup bersama..
Dari 2007 kami bermula..
Semoga terus ke jannah kami akhirnya..
.
Dari berdua kini berlima..
Turun naik kami bersama..
Dari rumah pangsa ke rumah yang selesa..
Semoga kami dirahmati Allah hendaknya..
.
Dari berdua kini berlima..
Lepas sudah fasa pertama..
Kini hampir melepasi fasa ke dua..
Tabah dan sabar itulah kuncinya..
.
Dari berdua kini berlima..
Sembilan tahun sudah rupanya..
Harith, hasnaa, haifaa namanya..
Itulah anak-anak kami tiga orang semuanya..
.
@edaejai ♡ @ejai_ej
#happyanniversary


Nota kaki~kalau tak sebab malam tadi kuar notification kat hp, memang tak ingat la anniversary ni.. selalunye lewat sehari baru ingat.. lewat sebulan pon pernah.. heheheh...


Tuesday, August 16, 2016

Singki Mandi..

0 juta comments

Seronok kakak #fatheeyahasnaa balik sekolah hari ni.. tak sempat masok kereta dah bagi tau dapat sabun #carriejunior dengan mainan gajah pink..
.
Sampai rumah kakak tanya ibu "ibu, macam mane kakak nak pakai sabon ni sebab kat rumah kite tak de 'singki mandi' "
.
.
Err.. ape tu 'singki mandi'??
.
.
.
.
.
.
.
Rupe2nye ini singki mandi die -> 🛀🛀🛀🛀🛁🛁🛁🛁

Pengaruh iklan tv la ni..


Thursday, August 11, 2016

Marathon Menjahit Barut..

0 juta comments

Ye.. marathon nak siapkan barut orang.. nampak sikit je.. sorang order 5 helai.. lagi sorang order 10 helai.. selalu 10 helai sehari pon boleh siap, tapi bile dah ade anak kecik lambat skit la.. tambah2 pulak abam harith balik skolah agama kol 11pg.. kol 12 nak amek kakak hasnaa plak.. nanti kol 1 ptg nak hantar abam harith skolah kebangsaan lagi.. dan kene curi2 masa nak masak, nak mandikan adik haifaa, nak susukan die sampai la die tido dan ibu dapat buat semua task dengan aman..

Alahamdulillah.. walau buat keje dengan terkejar dan sambil takot2 kalau adik haifaa bangun, siap juga tempahan barut orang.. Rasa seronok dan bangga dengan diri sendiri.. 💪💪💪💪💪 dan part paling best dapat duit... yeayyy.. walaupun hasilnya tak de la sampai beribu2 tapi ia tetap menyeronokkan..

Hehehe.. sebenarnye ade lagi order yang belum siap..insyaAllah siap dalam minggu ni juga.. ade sesape yang nak order barut baby meh la order kat eda ni.. dapat juge la isi masa lapang dari tak buat pape kat rumah ni ha.. tapi korang jangan la order tapi due date mggu depan nak branak..risau je tak sempat siap nanti korang kate eda lambat jahit pulak.. seelok2nye order la lagi 2-3 bulan sebelum due date.. biar semua settle awal sebelum baby keluar..



Nota kaki~ barut ni bukan utk baby korang je, kalau nak beli untuk dijadikan hadiah untuk kawan2 yang nak dapat baby pon boleh.. pape hal roger okeh..
whatsapp/telegram 013-3976474


Wednesday, July 13, 2016

Barut Untuk Puan Ayu..

0 juta comments

Dapat order barut dari ayu.. Ayu  ni kawan satu skolah kat SEMAJA dulu.. kawan dari form 1.. lame juga tak jumpa.. last jumpa 5 tahun lepas kot kat kenduri kawen lin dulu.. Lin tu anak buah.. anak abang tapi kitorang sebaye.. dan sekolah pon same.. jadi ayu ni pon kire kawan lin ni juge la..

Ayu kawen tahun lepas kat ipoh.. sory ayu aku tak dapat datang wedding ko..huhuhu.. tau2 je dah pregnant dan kalau tak silap due date dalam bulan 8 cam tu..

Kepada ayu.. kalau ko bace entry blog aku ni aku just nak wish caiyok2!! Semoga dapat melahirkan 1st baby ko ni dengan selamat.. dan dengan lahirnya baby ko ni dapat memeriahkan lagi keluarga pakcik azhar.. hehehe..

Good luck my pren.. pakai barut baby ni bebaik ye.. aku buat dengan kaseh sayang tau.. hehehee...


Friday, June 10, 2016

Balik Kampung..

0 juta comments

Subuh sabtu lepas jam 6.30 pg lebih kurang, kitorang anak branak balik kampung.. walaupun belum habis pantang tapi gagahkan juga.. lagi pon dah lama tak balik kampung.. dari sebelum bersalin pon dah tak ingat berapa bulan tak balik kampung..

Dan kali ni nak balik kampung untuk sambut ramadhan dan nak pekene sup ayam kat pasar selekoh.. rindu sup ayam.. (ade org panggil soto.. memane pon boley..)

Gamba sup?? Huhuhu.. mane boleh tak de.. mesti la ada..tapi tak tau la nape blogger kat hp ni tak boleh nak masokkan lebih dari satu gamba kat satu entry..tekanan mak.. tak pe nanti mak godek2 lagi..

Dan balik kampung ni pon nak nak tunjuk muka kat mak abah ngan mak abah metua..maklum la last jumpe hari tu pon mase kenduri kat rumah biras kat nogori sombilan jo.. lepas tu tak jumpe dah.. mase tu tgh pregnant 8 bulan kot..lupe dah.. dan blk kampung kali ni pon baru nak tunjuk depan2 ahli keluarga baru ni.. Fatheeni Haifaa.. baru 42 hari.. belom habis pantang lagi.. (mase entry ni ditulis dah habis pantang) mase lepas besalin hari tu mak abah ngan mak abah metua tak sempat nak datang menjengah.. lagi pon rumah tengah renovate kat blah dapor.. agak berhabok.. baru minggu lepas siap.. lega rasanya.. boleh beguling2 kat rumah bawah.. kalau tak dok je dalam bilik atas.. alhamdulillah dah settle..

Dan rasanye gamba kat entry ni adalah gamba terbaru kami berlima.. berlima dah kome woii.. huhuhu.. rase cam baru je kawen.. nampak gaya gamba kat tangga raya taun ni bertambah la ahli baru..hehehe.. selamat berpuasa korang.


Tuesday, June 7, 2016

Selamat Berpuasa..

1 juta comments



Selamat berpuasa korang.. dah sehari umat islam berpuasa hari ni..

Dan yang paling penting hari ni dah merdeka!!! Dah habis pantang dah.. yeayyyy... hari ni hari yang ke 45.. kejap je dah 45 hari.. rase cam baru je smalam sakit induce nak besalin tu..

Pape pon selamat menunaikan ibadah berpuasa kepada kepada semua umat islam..






Nota kaki~habis pantang tu habis juge, tapi makan tak boleh sebarang makan.. nnt cian adik haifa..


Wednesday, May 25, 2016

Test Apps Untuk Blog..

1 juta comments



Baru install satu apps untuk update blog ni.. 'Blogaway' namenye..

Sebelum ni pkai blogger boleh je update.. tapi sejak dua menjak ni tak boleh plak.

Kite cube la dulu... kot boleh tahan lame ke idok..


Friday, May 6, 2016

Hari Kedua Kene Warded..

0 juta comments
Jumaat 22 April 2016


Hari ke dua kat dalam ward.. seawal jam 5.30 pg dah bangun.. tp mata tekebil2.. kol 5,45 pagi baru sebok bangun nak mandi.. 

Tak sempat nak solat nurse dah tunggu nak check tekanan darah ngan jantung baby.. sabo je la..



tunggu je la.. solat subuh dalam kol 6.50 pg sebab nurse masok lambat nak bukak natang ni.. biase 15 minit je.. tp ni nak dekat stengah jam.. sampai terpakse tekan loceng kecemasan sebab nak solat..

Dalam kol 7.30 pg dokto masok bilik check bukaan.. belom ada apa2 bukaan.. dan mase ni dokto just letak ubat induce yang pertama.. (sebenarnya bukan ubat induce pon.. cume ubat untuk lembutkan rahim.. kasi mudah bukaan) tak boleh bangun dalam sejam.. kene baring je.. tunggu kol 8.40 pagi baru boleh bangun..
 dan doktor kate mungkin esok bolah besalin.. dup dap dup dap..

Alhamdulillah kepala baby masih kat bawah.. tak de berubah2..

8.27pg sarapan sampai.. tapi tak boleh bangun.. kene sabo skit.. tak lame pon.. cume time ni cam rase nak tekencin pon ade.. tabahkan la hati.. tahan jap sampai kol 8.40pg..


8.45pg baru dapat mengadap sarapan pagi.. mee goreng ade telo mata.. ngan nescafe.. alhamdulillahhh.. rejeki sarapan hari ni.. makan selagi boleh.. tengah belom sakit ni kan.. 

Siap makan sambung tengok tv.. 



kol 9 pg check jantung baby ngan contraction lagi.. 

Mase ni dah rase sengal2 kat pinggang skit.. ala2 cam sengal time period tu.. tapi sengal2 manje gittew.. boleh tahan lagi.. sebab tak sakit pon.. 

Mase nurse amek result jantung baby ngan contraction ni, die cakap contraction dah cantik ni.. nanti die refer ke doktor.. mungkin dah boleh cocok drip untuk masukkan ubat induce.. huhuhu.. memang la nampak kat carta tu cantik je contraction tu.. tapi masalahnye blom sakit betol2 lagi.. bertabah lah..



Kol 12 tghari makanan untuk lunch pon sampai.. makan selagi mampu.. ngap ngap ngap.. 



1.06 ptg.. dapat telegram dari mr ejai.. die cakap die kene awak hasnaa gi solat jumaat.. adoii.. cam ne la die kat masjid tu.. tapi ye la die dok kat umah pon bukan de sesape.. hangkot la skali ngan aba harith sebab lepas abes solat trus hantar abam harith gi skolah.. seb baik skolah sebelah masjid je..



Kol 1 check perot lagi.. huhuhu.. mase ni sakit contraction dah agak kuat skit.. sakit die tak macam contraction biase.. maksudnye bukan macam kite nak bersalin sendiri (erkk cam kite nak besalin secara semulajadi tanpa paksaan la) sakit die cam 3 minit skali datang.. kalau besalin biase tu dapat la 30 minit skali sakit, pas tu 15 minit.. dan lepas tu baru kerap.. kali ni cam die bagi waktu untuk bernapas je.. mase besalinkan hasnaa dulu sempat la nak bernapas dan bergelak2.. ni tak sempat nak gelak2 dah..

pagi tadi selepas dokto letak ubat lembutkan rahim, dokto ade cakap nak datang balik kol 1.. tapi nurse bagi tau dokto ade kes kecemasan.. nak kene operate orang besalin.. huhuhu.. mak kalo denga operate2 ni ngilu rasenye..


Kol 1.30 dokto masok bilik check bukaan.. baru 1.5cm katenye.. tapi sakitnye tuhan je yang tau.. 


Lepas habis solat jumaat mr ejai bawak hasnaa datang spital.. ape la kabo mek tu..



Kol 3.30 ptg makanan untuk minum petang sampai.. tak larat nak makan dan time ni.. boleh minum je..kuih ngan kek tu mr ejai ngan hasnaa yang bagi perabih.. omak ni mampu tengok je..

Tak lame pon derang kat dalam bilik.. sebelum kol 6 dah balik dah rasenye.. sebab mr ejai nak amek abam harith balik skolah plak..


Dalam kol 6 datang lagi mesen ni.. uuwwaaaa.. sakit dah ni.. tak lalu nak telentang.. boleh mengiring je..seb baik nurse bagi baring mengiring.. tunggu 15 minit.. 



Kol 6.40 baru nak makan dinner.. mampu tengok je.. nak makan macam tak lalu.. tapi kene makan juge untuk bg tenaga.. mane tau mlm ni tak boleh makan ke kan.. 


Dalam kol 7 lebih nak dekat kol 7.30 dokto masok bilik check bukaan.. dah nak masok 3cm.. adoii.. baru 3 cm tp nape la sakit die dah macam 5cm je nih..

dalam kol 8 nurse dah masokkan ubat kasi clearkan usus beso.. huhuhu.. tak lame lagi nak branak la kot.. adoii...

Malam ni mr ejai teman kat dalam bilik.. kol 9.30 mlm mr ejai gerak gi spital.. anak2 kat umah kak no.. seb baik esok cuti.. dan seb baik juge ade kakak yang dok bejiran boleh la tumpangkan anak2 kejap sementara omak nak branak ni..


Mase ni kol 10.20malam.. dah agak sakit juge la pinggang ni.. 



Jam 11.35 malam.. udah cocok drip.. masokkan ubat induce pakai drip.. sakit die memang sakit la.. ingatkan macam sakit mase besalinkan hasnaa dulu.. rupenye kalau induce ni memang sakit.. bukan sakit main-main.. 

Dah siap pecahkan ketuban skali.. adoi la.. tengah sakit ni kalo boleh nak pejam mate je.. nak tido.. dengan harapan kalau tido sakit boleh ilang.. tapi tak boleh tido.. cume boleh pejam mate je.. 

Dalam kol 3 lebih rasenye.. (3 pagi ye) nurse ade bg tau kalau tak tahan nanti die boleh kasi ubat tahan sakit.. cume kene cocok je.. bukan yang epidural tu.. (sebab dah berjanji pada diri sendiri tak nak amek epidural besalin kali ni..cukup la mase besalinkan harith je dulu.. bukan ape kang takot tak reti nak teran je.. hehehhe) Bile nurse kate bukan epidural trus kate okeh.. nak ubat tahan sakit sebab dah tak tertahan dah..


Lebih kurang kol 5 pagi dah tolak labour room..


Bersambung...


Hari Pertama Kene Warded..

0 juta comments
Khamis 21 April 2016..

Lepas abam harith pegi skolah agama.. lepas mr ejai hantar hasnaa pegi skolah dan balik bawak nasik lemak sambal petai.. pekene nasik lemak dulu siap2.. kasi perot kenyang sebelom betolak ke hospital.. hospital dekat je.. dalam 10-15 minit dah sampai.. ni kalau naik kereta la.. kalau naik moto 5 minit dah boleh sampai dah..

Settle isi perot.. dalam kol 9.30 kitorang berdua bertolak ke hospital.. hati dup dap dup dap tapi buat2 relek je.. buat2 la macam nak check in hotel murah jumpe kat trivago kan.. hahahha..

Sampai hospital terus register kat kaunter depan tu.. tunggu jap.. nurse nak bagi tau kat bahagian ward gamaknye.. kene la tunggu.. ingat nak amek gamba kaunter tu tapi macam tak sesuai sebab hp ai ni kalau amek gamba die bebunyik.. tak boleh nak amek gamba sorok2.. bunyik kang kantoi.. 


Ni bilik.. Alhamdulillah dapat bilik ni.. toilet pon dekat.. ade tv.. wifi pon laju.. tak de la boring sangat.. gamba ni mr ejai yang amek.. rasenya mase ni ai kat toilet tengah tuka uniform kot.. well.. dah dok kat spital kene la tuka baju spital kan.. 



Okeh.. mr ejai tak boleh lame2 kat spital.. ni gamba wefie kitorang sebelom ade anak 3.. huhuhu.. nampak ai senyum lebar je kan.. mane tak senyum sebab tak sakit pape.. ni datang spital pon sebab terpakse serahkan jiwa dan raga.. nasib la ape nak jadi.. kalau kene cser pon redho je la.. pikir positif je.. orang lain ade je yang kenen cser elok je branak.. cume kang nak jaga luka tu agak leceh skit la.. ce tengok muke mr ejai.. nampak sedikit kerisauan terpancar diwajahnya.. die pon risau kot kene potong perot binik die ni.. doa je la supaya tak kene potong.. 

Dalam kol 10.15pg mr ejai dah kene balik.. sebab nanti kol 11 abam harith nak balik dari skolah agama.. kol 12 plak nak kene amek kakak hasnaa dari skolah.. 


Tak lama lepas mr ejai balik dalam kol 10.30pg nurse masok bilik check heartbeat baby ngan contraction.. tekanan darah semua ok (tekanan darah nurse yang amek.. cume tak amek gamba je.. hp bebunyikkan.. ni pon amek gamba lepas nurse keluar bilik..).. cume tak de rase sakit je.. bunyik cam bejoget lambak je jantung die.. hehehhe..

lepas check jantung baby dokto masok nak tengok perot.. rase2 pas tu tekan2 perot macam bontot baby plak yang kat bawah.. aduyai.. boleh ke nak branak songsang plak ni.. ade rase cuak skit tapi kene relek.. dokto soh turun bawah plak nak scan kat klinik.. nak pastikan samada bontot atau kepala baby yang kat bawah.. ward ni kat tingkat 2.. 

Mase scan tu dokto baru letak natang scan tu kat bahagian bawah perot.. dokto kate kompom ni kepala.. alhamdulillahhh.. leganya.. cume, kene pastikan yang kepala baby ni akan ade kat bawah sampai la esok.. kalau berubah lagi ke cser la jawabnye.. doa la banyak2..



Dalam kol 12.00 tghari lunch pon sampai.. yeayyy.. ni yang best dok spital.. makanan dah siap tinggal makan je tak yah masak.. dapat la makan nasik ayam.. sedap gak.. walaupon sebenarnye masih kenyang makan nasik lemak sambal petai pagi tadi.. tapi orang kate rejeki jangan ditolak.. sebenarnya dah masok 36w baru ade selera nak makan banyak.. kalau tak selalu tu sehari makan nasik sekali je sepanjang pregnant kali ni..


Dah start rasa boring.. selak langsir.. nampak kot memot kajang.. rase nak terjun je ikut tingkap.. nak gi cuci mate kat kot memot sebalah ni.. hehehhe.. tak de la.. tak kose nak terjun.. dok dalam bilik ni lagi best.. boleh tido.. start 36w blah pagi ngan petang memang rase cam mate kene gam.. ngantok btol.. tujuan utama selak langsir sebab nak tengok cuaca kat luar.. sebab ramai yang cakap tengah jerebu.. bile tengo sdirik tak bape nak nampak pon jerebunya.. tempat lain mungkin kuat jerebunya kot.. 


Dalam kol 2.55ptg
kene check heartbeat baby ngan contraction lagi.. 15 minit tak boleh bangun ye.. tak pe kejap je.. tapi..


dalam kol 3 ptg, minum petang plak sampai.. dapat tengok je la.. tak tau la ape bende yang dihidang tu.. nanti dah habis check jantung baby baru la boleh bangun.. sementara ni baring la dulu sambil tengok tv.. tv yang boleh ditengok adalah tv9 ngan tv alhijrah je.. astro tak de ye.. hahahha..


Bubur pulut hitam ngan nescafe rupenya.. dan..


menu untuk esok.. pilih la sementara tak sakit ni.. nnt dah sakit tak lalu nak makan plak..


4.30 ptg.. rase sejuk.. oowwhhh.. hujan rupenye kat luar.. 

Apa kabar la anak2 kat rumah.. dan apa kabar la agaknye rumah.. rumah tengah renovate bahagian dapor.. bajet siap sebelum due date.. harap baik2 aje la..


Kol 6 ptg dinner plak sampai.. alhamdulillahh.. 


Sementara menunggu dinner tu tadi sempat juga bukak laptop siapkan entry untuk blog yg lagi satu tu.. nak hadap tv pon agak boring gak kan.. buat entry ade gak paedahnye..





ni plak sebelah malam jam 9.30 lebih kurang.. kene buat check jantung baby ngan check contraction lagi.. mase ni mr ejai, anak2 ngan kak no sekeluarga datang melawat.. hehehhe.. 

Jadi malam ni kene la tido sorang kat spital.. tak pe.. ai is ok.. sebab tak sakit lagi kan.. hehehhe.. tunggu la hari kedua macam mane plak cite die.. 




 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez