Powered by Blogger.

Tuesday, July 14, 2015

Sepatu Lebaran Anakanda..

1 juta comments
Bila anakanda sudah pandai memilih.. mahu melilih sepatu untuk dipakai dihari lebaran nanti dengan ciri2 yang telah beliau tetapkan.. hasnaa bilang, "ibu, hasnaa nak kasut tinggi.." hahahha.. ibu hampir hilang akal dibuatnya.. 

Kerja mencari sepatu dengan ciri2 yang telah ditetapkan tidaklah semudah yang diperkatakan.. hampir 2-3 mall mencari baru berjumpa.. 

Akhirnya.. sepatu idaman si dara telah ditemui.. anakanda baru ingin mencecah umur 4 tahun tapi sudah mempunyai citarasa sendiri.. ibu tak dapat nak bayangkan bila 10 tahun akan datang bagaimana pula sepatu lebaran yang bakal dipakai..


Ini pula sepatu abam harith.. simple saja.. dan abam harith pon tidak begitu memilih.. asal boleh masok kaki.. dan paling penting boleh dipakai selepas raya.. dan bukan hanya dipakai waktu raya..

Kehangatan untuk menyambut lebaran kian terasa.. bila mana beg sudah ternganga mahu disumbat baju bajan kami dan anak2.. mari mula mengemas.. hehehe..   

Selamat Hari Raya dari kami sekeluarga..







Friday, July 10, 2015

Semprit Lavender..

1 juta comments



Aku buat kuih raya??? rase macam keajaiban dunia yang ke 8 je.. hahahhaha.. ni la 1st time aku buat biskut raya semenjak kawen yang nak masok tahun ke 9 raya bersama dengan mr ejai.. hehehhe

Hajat dihati nak buat semprit tapi bile siap tak rope semprit pon.. abes tak nampak bunge die.. 

Yang rentung pon ade juge tu dalam pinggan.. terover plak mase membakar.. hahaha.. memang patut dapat pujian ni sebab 1st time buat sorang2 ngadap mende ni kat dapo.. 

Tapi, walau pon rupenye ahak buruks, tapi rase die boleh la tahan.. sape lagi nak puji kalau bukan diri sendiri.. hehehhe.. 



Ade yg nak resipi?? boleh amek kat gamba ni.. main screen shot je ni.. 








Senang je rupenye nak buat.. cume mase nak menyemperitkan tu sakit juge la ibu jari ni.. sampai melecor la skit.. semangat nak buat biskot kekdahnye.. 

Ade yang nak cube?? moh le kome ce teray buat.. tak susah pon.. 





Wednesday, July 8, 2015

Orang Bersalin Tak Mengira Bulan..

0 juta comments

Orang bersalin memang tak mengira bulan.. bulan muharam, safar, rabulawal atau pon rabiulakhir.. abam harith dulu bulan rejab.. hasnaa pulak bulan syawal.. yang bersalin bulan ramadhan ni pon ramai.. alhamdulillah ramai la muhammad ramadhan atau pon siti ramadhan yang lahir.. 

Dan hari ni dapat la juga siapkan 15 helai barut.. dapat tempahan ni minggu lepas.. gigih nak siapkan barut ni sebab due date lepas raya katanya.. dan nak mengejar pos laju juge.. maklom la nak raya ni posmen pon nak cuti awal juge.. 

InsyaAllah barut ni akan di pos dalam masa terdekat ni..

Semoga adik yang bakal menyambut cahaya mata ini selamat melahirkan selepas lebaran nanti ya.. aminnn...





Tuesday, July 7, 2015

Zakat Fitrah 1436H/2015M..

0 juta comments


Alhamdulillah mr ejai dah selamat bayar zakat fitrah untuk tahun ni.. lambat skit bayar tahun ni.. selalunya me ejai bayar awal.. tapi sebab kengkangan masa jadi lewat skit.. 

Cerita pasal zakat fitrah ni rase macam entri tahunan je.. rase cam tiap taun ade entry pasal zakat fitrah.. ni entry tahun 2012.. entry tahun 2013 dan ni entry tahun 2014.. semua entri ni tak banyak beza pon.. semua hampir sama.. cume tahun je yang lain.. hehehe.. suke no tulis.. buat kenangan kan.. masa dah tak boleh diundur.. hehehe..

Selamat berpuasa semua.. ampunkan segala dosa saya dan keluarga.. dan selamat berhari raya.. 







Saya juga pernah membayar fidyah.. mungkin masih ramai yang agak musykil dengan golongan org2 yang perlu membayar fidyah.. mungkin entry berkenaan tentang fidyah ini boleh membantu anda dalam memahami isu fidyah ini.. 





Monday, July 6, 2015

Berbuka Dengan Selera Barat.. Makaroni Goreng..

0 juta comments




Minggu lepas tekak macam dah tepu nak makan nasik mase berbuka.. nak selera omputeh pulak kekdahnya.. 

Jalan2 ke esonsep.. tetibe nampak makaroni, spegeti ngan pasta.. dapat makan makaroni goreng pon sodap ni.. dan2 tu la carik resipi.. jumpe resipi makaroni kat blog akak ni.. tapi tangan amek pasta.. pasta goreng pon ok gak..

 Ni 2nd time masak ala2 omputeh.. dulu ade buat mase pregnant hasnaa.. tapi tak ikut resipi pon.. dan rasenye pon tak sedap.. hahahaha.. dan sejak dari tu dah tak nak buat sebab bile masak rase tak sedap..

Dan kali ni buat dengan berilmu... hahahaha.. carik resipi dan pastikan semua bahan cukup.. kalau sesape nak try buat boleh la cube resipi ni.. 


Bahan2 
1 bungkus makaroni - rebus sampai lembut (saya rebus setengah bungkus je sebab kat rumah ni tak ramai yang makan)
ayam/daging kisar - saya guna ayam kisar Ramly (Ni pon saya masukkan separuh je)
2 biji bawang besar - potong dadu 
2 senduk cili kisar 
1 tin sos prego (saya guna jenama adabi. dah memang masin dan tak perlu letak garam) 
cendawan butang (ade jual dalam tin)
karot - potong dadu 
lada benggala - potong dadu 
garam (jika perlu)
gula  
serbuk lada hitam 
mixed herbs 
minyak masak



Cara2 
Panaskan minyak. 
Tumis bawang besar sampai layu. 
Kemudian masukkan cili kisar. 
Biar sampai cili masak. 
Masukkan ayam.kisar. Gaul sebati. 
Teruskan memasak sampai air ayam kering. 
Tuangkan sos prego. 
 Letakkan sedikit mixed herbs. Kacau sebati. 
Masukkan pula cendawan butang, karot dan lada benggala. 
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 
Akhir sekali, masukkan makaroni. Gaul sebati. 
Padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

(saya buat tak campurkan sekali dengan makaroni/pasta sebab takot kembang.. tunggu nak makan baru tuangkan sos ke atas makaroni/pasta)


Nampak susah tapi sebenarnye mudah sangat.. sediakan bahan2 dan campak2 saje.. hehhehe..


Selamat mencuba.. 




Friday, July 3, 2015

Teacher Syakirah Nak Pindah Sekolah..

2 juta comments

Malam tadi nak dekat kol 11 baru dapat tau yang teacher Syakirah yang ajar abam harith english nak pindah sekolah dah.. dan hari ni last teacher Syakirah mengajar kat sekolah abam harith..

Kalau harith bagi tau sesiang kan bagus.. boleh la omak ni gi beli kad kat econsep bawah tu.. tapi malangnya dah kol 11 malam.. jenuhl mak ni dok carik sume kertas A4 mane yang ade untuk buat kad nak bagi kat teacher Syakirah..

Setelah beberapa jam mengadap bertemankan aboh mr ejai, maka terhasillah kad dan sampol kad untuk teacher Syakirah.. 


Ni sampul kad.. takot lambat nak tunggu gam kering, mak jait aje kanan kiri kertas A4 ni.. senang.. 




Ni pulak bahagian luar kad.. 


Dapat idea pon sebab dok google kad untuk hari guru.. nampak kat blog omputeh tu macam senang.. bile buat boleh tahan juge remeh buat kad ni.. mak ni dah la tangan keras tak berseni.. memang sangat menguji kesabaran...


Ni belah dalam kad.. kenkonon ade belon terapung2 la.. hehehe.. tekebil2 mate mak ni membuat.. alhamulillah siap juge walaupun sebenarnye bukan nak buat macam ni.. nak buat lain tapi mate dah tak mampu nak menampung rase mengantuk.. kene siapkan cepat2.. buat simple je pon ok la ni.. 

Kenapa tak tulis pakai tangan??? hehhehe.. mak ni part nak menulis kat kad memang ade masalah skit.. sebab tulisan mak memang tak berapa nak cantik.. jadi untuk nak mengelakkan daripada nampak sangat yang tulisan mak ni buruks, maka mak pon print out sajo la.. senang skit kan.. harapnya teacher Syakirah sudi la terima kad yang tak seberapa ni.. harap teacher tak lupe la kat abam Fadhlan Harith ni ye.. 

Alhamdulillah kad ni pon dah selamat sampai ke tangan Teacher Syakirah pagi tadi mase waktu english.. abam harith cakap die dah bagi kat teacher.. semoga teacher Syakirah lebih berjaya mejadi guru yang terbaik di sekolah baru.. aminnnn...











Nota kaki~~ abam harith pernah menangis sebab teacher Syakirah.. mase cuti sekolah 2 minggu ari tu tetibe abam harith nangis.. bile tanye kenepa die jawab sambil cebik2 muke dan linangan air mata "Harith rindu teacher Syakirahhh...." alolololo.. so sweet la abam harith ni.. hahhaha.. nanti teacher dah tak datang sekolah terus tak tau la ape mak nak jawab..


 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez