Powered by Blogger.

Tuesday, August 2, 2011

Tepung Pelita..


Yeayyyy... akhirnye berjaya buat kuih tepung pelita a.k.a kuih limas (oghang perak kate kueh limeh..)

Disebabkan mr ejai kate sedap so boleh la share resipi ni kat sini..




Ni tepung pelita yang sempat buat petang tadi.. blah bawah tu kale die cam kale air tebu.. pakai 100% pewarna dari daun pandan.. kalau nak lagi santek tarok la pewarna ijau skit ye..

Resipi tepung pelita adalah seperti berikut:


Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )


• 1 cawan tepung beras
• 1 cawan gula
• 5 cawan air
• 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
• 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
• 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
• sedikit kapur dan sedikit garam


Cara-cara


1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan

Senang aje kan.. so sape2 yang teringin kueh limeh ni buleh le buat.. kredit to yani coz share resipi ni..






Nota kaki~kalau tak tarok air kapur tu pon ok kot.. sebab dah try tak tarok ok je.. jenoh pusing econsep pagi tadi carik kapur tak jumpe..


Disebabkan kat sini payah nak carik santan yang jual sebijik2 makanye elok la beli aje santan kotak ni.. mudah..







Sempat gak bace kat komen2 orang kat resipi yani ni.. ade yang kate tarok gule skit kat bekas sebelom tuang adunan yang bawah tu lagi sedap..



Mase lepas tarok adunan yang pertama.. sangat comot kan..



Dah siap.. sedia untuk ditelan.. hehhehe...




Slamat mencuba..





14 juta comments on "Tepung Pelita.."

PUANSTOBERI on August 02, 2011 10:10 PM said...

ha..bes nyer..
igt dulu arwah ayah akak sker letak kurma instead of gula tu.
tp anak nya ini tidak sker plak kuih limeh nih. huhu

Nini D.. on August 02, 2011 10:29 PM said...

adei..kalo dpt masuk tekak aku best nih

~najwa~ on August 03, 2011 8:07 AM said...

mahu..mahu!!! smlm tak dpt merasa tepung pelita ;(

eda_ej on August 03, 2011 10:07 AM said...

kak ida~ooo.. tarok pape pon boleh ek.. boleh la tarok buah kundur ke ape ke kan.. hehhee..

emy~mende ni kalo masok kat tekak sesape pon memang best..

kak najwa~mahu ye.. bole la buat... serius resipi yg ni senang skit.. tak yah susah2 nak kukus..

D_08 on August 03, 2011 12:55 PM said...

eeeeerrrrr.......tengahaghi2 macam ni tergugat jugak ghase nye ni.....

shima on August 03, 2011 2:02 PM said...

letak dlm daun pisang lagi harummm

eda_ej on August 03, 2011 2:42 PM said...

yeop~sabo yeop.. lambat lagi nak buke ni.. kang singgah pasar pegi beli ye..

shima~smalam ade gak daun pisang kat econsep..die jual 1 gulung beso.. macam byk sangat plak.. nak pakai sikit je..

Makbed on August 03, 2011 3:23 PM said...

aposai tak kaler hijau yg kat bawah tu?

eda_ej on August 03, 2011 3:35 PM said...

sebab tak tarok pewarna ijau.. tapi bau die sedap.. bau pandan.. =D

shima on August 03, 2011 4:25 PM said...

klu ikut resipi mak aku xde letak pn air kapur..hihi..apa2 ajela kan

eda_ej on August 03, 2011 5:12 PM said...

aku tak tarok pon elok je.. janji boleh makan.. hehehhe..

FeRoZ SuLaiMaN on August 12, 2011 11:34 AM said...

hahahaha...
aku baru terbaca blog ang nih achik...
hari2 aku berebut kuih nih ngan orang2 nabawan...hehehe
yg tukang buat sorang je...tapi yg nak makan berpuluh...kena berperang skit la baru bleh dapat...keh keh keh

eda_ej on August 12, 2011 11:37 AM said...

bob.. awat la ko dah tak nuleh blog?? berblog le semule.. huhuhu..

FeRoZ SuLaiMaN on August 12, 2011 3:56 PM said...

aku dah start balik hari nih...hehehe

blog baru tp pakai url lama

ferozgumox.blogspot.com

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez