Disebabkan mr ejai kate sedap so boleh la share resipi ni kat sini..
Ni tepung pelita yang sempat buat petang tadi.. blah bawah tu kale die cam kale air tebu.. pakai 100% pewarna dari daun pandan.. kalau nak lagi santek tarok la pewarna ijau skit ye..
Resipi tepung pelita adalah seperti berikut:
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
• 1 cawan tepung beras
• 1 cawan gula
• 5 cawan air
• 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
• 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
• 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
• sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan
Senang aje kan.. so sape2 yang teringin kueh limeh ni buleh le buat.. kredit to yani coz share resipi ni..
Nota kaki~kalau tak tarok air kapur tu pon ok kot.. sebab dah try tak tarok ok je.. jenoh pusing econsep pagi tadi carik kapur tak jumpe..
Disebabkan kat sini payah nak carik santan yang jual sebijik2 makanye elok la beli aje santan kotak ni.. mudah..
14 juta comments on "Tepung Pelita.."
ha..bes nyer..
igt dulu arwah ayah akak sker letak kurma instead of gula tu.
tp anak nya ini tidak sker plak kuih limeh nih. huhu
adei..kalo dpt masuk tekak aku best nih
mahu..mahu!!! smlm tak dpt merasa tepung pelita ;(
kak ida~ooo.. tarok pape pon boleh ek.. boleh la tarok buah kundur ke ape ke kan.. hehhee..
emy~mende ni kalo masok kat tekak sesape pon memang best..
kak najwa~mahu ye.. bole la buat... serius resipi yg ni senang skit.. tak yah susah2 nak kukus..
eeeeerrrrr.......tengahaghi2 macam ni tergugat jugak ghase nye ni.....
letak dlm daun pisang lagi harummm
yeop~sabo yeop.. lambat lagi nak buke ni.. kang singgah pasar pegi beli ye..
shima~smalam ade gak daun pisang kat econsep..die jual 1 gulung beso.. macam byk sangat plak.. nak pakai sikit je..
aposai tak kaler hijau yg kat bawah tu?
sebab tak tarok pewarna ijau.. tapi bau die sedap.. bau pandan.. =D
klu ikut resipi mak aku xde letak pn air kapur..hihi..apa2 ajela kan
aku tak tarok pon elok je.. janji boleh makan.. hehehhe..
hahahaha...
aku baru terbaca blog ang nih achik...
hari2 aku berebut kuih nih ngan orang2 nabawan...hehehe
yg tukang buat sorang je...tapi yg nak makan berpuluh...kena berperang skit la baru bleh dapat...keh keh keh
bob.. awat la ko dah tak nuleh blog?? berblog le semule.. huhuhu..
aku dah start balik hari nih...hehehe
blog baru tp pakai url lama
ferozgumox.blogspot.com
Post a Comment