Powered by Blogger.

Wednesday, September 12, 2012

Hasnaa Warded??


Photobucket

Hasnaa memang tak sihat dari balik raya hari tu... mase on da way balik dari kampung pon hingus die dah start meleleh.. nak kate masa raya aku ade bedal ais tak de la sangat.. tipu la kalau aku kate tak tegok air ais langsung.. tapi aku beringat juga..

Minggu lepas hasnaa dah start demam.. tapi blah malam je.. siang die baik.. kadang sehari die tak demam, esoknye demam balik.. cam tu la berulang2..

Hari jumaat lepas dah pegi klinik.. risau sebab dah lame sangat demam dok on off on off.. pas tu batok, seseme + kahak.. sangat sakit hati bile tiap kali hasnaa batok bunyik kahak je lebih.. kesian sebab hasnaa tak reti nak kuarkan kahak tu macam orang dewasa.. tapi tak de la sampai tahap die susah nak nafas..

Patang tadi dalam pukul 2 lebih nak dekat kol 3 mr ejai bg tau soh siap2.. nak bwak hasnaa gi spital.. bawak segala dokument mane yang berkenaan.. dah siap bawak pempes n baju hasnaa banyak2.. kain baju aku pon bawak juge selai dua.. berus gigi, ubat gigi pencuci muka pon aku dah bawak.. bunyik macam nak pegi becuti je.. kalau nak diikutkan pagi tadi dah tak panas badan hasnaa.. bile dah manjelang siang makin panas.. makan dari kemarin dah tak lalu.. ubat jangan cite la, baru bagi tak sampai 0.5ml dah muntah.. dan habis semua susu yang die isap keluar same..

Pukul 3.30 gerak pegi spital.. mr ejai balik keje trus pegi.. sampai spital terus pegi kat tempat kecemasan.. check tekanan darah hasnaa.. aku baru tau kalau nak check tekanan darah budak kene lilit mende yang slalu lilit kat lengan tu kat kaki.. warna biru.. tapi lebar die kecik la skit sebab kaki budak bukan panjang mane pon.. tak sampai sejengkal pon aku rase.. tekanan darah die agak tinggi skit.. pas tu check suhu 39c.. tarok ubat bontot.. oh tidak hasnaa ternoda.. hahahahah.. dah siap tarok ubat kene buat part paling mencabar.. amek darah.. seriau.. tu dulu la.. skang ni aku macam dah tak bape nak heran.. sebab aku dah pernah kene.. mase harith baby dulu pon dah pernah tengok cam ne nurse amek darah baby.. so bile sampai kat hasnaa kene amek darah ni rase macam dah kental skit.. jerit jangan cite la.. mau satu tempat kecemasan tu dengar hasnaa jerit.. mr ejai yang pegi register kat blah blakang tu pon boleh dengar.. kene amek dua bekas darah.. tak banyak pon.. panjang die lebih kurang satu ruas jari kelingking aku je.. dah siap amek darah trus pasang drip..

Keluar n tunggu no..

No naik.. Cite la sume kat dokto yang hasna itu ini n bla bla bla.. keluar balik sebab nak tunggu result darah.. kalau kuman dalam darah banyak kene warded.. kalau tak boleh balik..

Tunggu, tunggu dan tunggu.. sampai harith tetido kat kerusi ruang menunggu.. no naik.. masok bilik dokto balik.. result darah dah dapat.. dokto kate ade jangkitan kuman pada darah hasnaa.. yeayy.. tido kat spital la malam ni.. tapi dokto kate ni kuman biase.. no worries.. hasnaa tak de kene denggi or pape masalah berat.. yeaayyyy lagi skali sebab tak payah tido spital n drip boleh tanggal.. boleh amek ubat kat farmasi n balik rumah dengan senyuman...


Photobucket

Dan ini rupa hasnaa lepas maghrib tadi sambil makan ayam goreng mamak.. nampak berselera.. harap baik le cepat anak dara ni.. tak mo demam lame2 cam ni lagi okeh.. risau ibu n abah..










14 juta comments on "Hasnaa Warded??"

:: Mrs.Eady :: on September 12, 2012 9:22 AM said...

semoga cepat sembuh husna..

eda_ej on September 12, 2012 9:48 AM said...

:: Mrs.Eady ::~tq ye.. alhamdulillah dan beransur baik..

Kakzakie on September 12, 2012 1:52 PM said...

Ibu nie betullah kan Hasnaa... auntie kalau bab anak kecik kena duduk wad memang sedih betul. Apa lagi cerita kena cucuk ambil darah lagilah ngeri/ngilu rasanya.

Moga hasnaa terus sembuh ye sayang..

Lega sikit kan eda.

Daddy Ziyyad on September 12, 2012 1:58 PM said...

Moga Hasnaa cepat sembuh....kena bronchiolitis tu rasa saya diagnosis nya...takde ambil nebuliser ke masa di hospital?

Daddy Ziyyad on September 12, 2012 1:58 PM said...

Jgn lupa buat chest physio yg bila Hasnaa batuk2...utk tolong cepat keluarkan kahaknya tu...

eda_ej on September 12, 2012 2:48 PM said...

kakzakie~dulu mase harith kene amek darah sebab prolonged jaundice memang rase serius.. pas tu sian kat anak menjerit melalak2 kene cocok jarum.. tapi smalam siap tolong pegang tangan hasnaa n tengok mase jarum tu cocok.. yang penting anak sihat.. =D

eda_ej on September 12, 2012 2:51 PM said...

Daddy Ziyyad~tak de la pulak dokto soh amek nabuliser tu.. kalo dokto suruh amek memang amek je.. janji anak cepat baik..

erkk.. yang bronchiolitis ngan chest physio tu nanti i google ye.. maap le tak tau sangat word medic ni.. heeheh..

mama ju, on September 12, 2012 3:06 PM said...

Salam sejahtera eja,

Nampak Husna ceria tu, moga dia cepat sembuh. hehe mak dia pun moga sentiasa bahagia.

mama ju, on September 12, 2012 3:06 PM said...

Salam sejahtera eja,

Nampak Husna ceria tu, moga dia cepat sembuh. hehe mak dia pun moga sentiasa bahagia.

Nens Collection on September 12, 2012 5:15 PM said...

siannyer hasnaa..cepat2 baik tau..nnt leh main2 ngn kawan2..

dear..br pasan x follow lg sini,br follow..huhu
maafkan saya..padahal slalu keep in touch..huhu

LYAfrina on September 13, 2012 1:38 AM said...

mujur xde y serius berlaku pd hasnaa.. sian dier..lya rsa, faktor cuaca la .. sbb skarang mmg musim x mnntu.. asya pon , demam onn/off

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty on September 13, 2012 5:47 PM said...

ciannya hasnaa..moga cpt sembuh ya


eda..tryla supplemen ikids utk bebudak..anak-anak sy mkn ikids tu alhamdulillah jarang demam..seingat sy last pi klinik hujung thn lps..demam sikit n selesema tu kdg ada tp biasanya cpt baik (x sempat pi klinik salunya)

Ati Masrif on September 14, 2012 11:56 AM said...

salam kenal,

semoga hasnaa cepat semboh

bila anak2 sakit...kita parent
mesti kerisauan

aimaniman on September 15, 2012 6:12 PM said...

do follow sini..

budak2 mmg mudah kena jangkitan terutama time raya..

anak akak masuk ward raya ke-3 sampai ke-6 sbb jankitan kuman dlm mulut..

sedey brraya kat wad..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez