Powered by Blogger.

Thursday, September 6, 2012

Gajet Baru..





Walau pon harith dah menjangkau usia 4 tahun lebih, tapi buai ni memang tak biase kelihatan di rumah..

Harith dulu tido kat lantai je.. tak payah pon pakai buai nak bagi die tido lame.. 

Tapi bila sampai kat hasnaa ni memang macam kene adakan juga buai ni kat rumah..

Hasnaa dari die baby sampai la sekarang kalau tido kat lantai memang tak tido lame.. 

Kadang tu baru je lelap 5 minit die dah bangun.. die akan sambung tido kalau ibu die baring sambil bagi susu.. kalau cenggitu kaedahnye memang banyak la keje umah ni yang tak siap.. memang rase nacan heaven la kalau die dapat tido siang 2-3 jam... kalau dapat sejam pon dah seronok sangat..

Maka disebabkan balik raye ari tu hasnaa dah masok buai mase kat kg, so kene la abah die belikan buai juge.. 



Ni gamba mase kat kampung.. sehari sebelom raya.. kakak aku dah sumbat hasnaa dalam buai mase aku tolong abang2 aku masak kau luar rumah.. tau2 dah lena die.. lame plak tu die tido.. dari pukul 4 lebih sampai la waktu berbuke puasa.. (tiap tahun memang aku akan balik umah mak aku tolong2 masak kat sane.. malam raye baru balik umah MIL.. ini le paedahnya kawen dekat.. hehehhehe)

Dan kini buai yang abah hasnaa beli dah berada di rumah ni selama 10 hari..dan selama 10 hari ni rase lebih gumbira bile hasnaa tido.. banyak boleh dibuat.. nak masak, nak mandi, nak menyapu, nak mengemop pon sempat.. kalau dulu baru pegang penyapu hasnaa dah bangun.. dan sekarang juge kalau hasnaa tak tido abang harith la tompang main kat buai die.. ye la sebab dulu harith tak merasa tido dalam buai kan.. lepas geram la kot.. hehhee..



Betol la orang kate lain anak lain ragamnye.. mane ade anak yang same je sume.. waima pon anak tu kemba, mesti ade yang tak same kan.. ni kan pulak cume adik dan abang.. 





14 juta comments on "Gajet Baru.."

Kakzakie on September 06, 2012 11:16 AM said...

Tidur dalam buai memang lena eda. Anak-anak kakak dulu semua tidur buai tau. Bila besar baru tidur bawah. Lagipun kalau dah pandai meniarap dlm buai tak bimbang kalau atas tilam kena tengok takut hidung tertutup bantal.

eda_ej on September 06, 2012 11:30 AM said...

kakzakie~hasnaa dah pandai terjun dari buai.. mujo tak pape.. elok je sengeh2..hehehhe..

Mama ArinArishArdini on September 06, 2012 11:42 AM said...

jaga2 tu..klu dia dh pndai terjun
ko lapik la tilam...abahnye kena beli gajet barula..tilam queen..ekeke

eda_ej on September 06, 2012 12:02 PM said...

shima~hahaha.. nanti aku cuba usulkan kat abohnye.. hehehhe..

Masya on September 06, 2012 2:18 PM said...

lain anak mmg lain ragamkan....

4 tahun muat lg kat buai xpe.. anak sy kalau 4 tahun masuk buai .. mmg x terbuai hihihihihi

:: Mrs.Eady :: on September 06, 2012 2:28 PM said...

muat lagiii...

Nens Collection on September 06, 2012 4:37 PM said...

ammar pon tido buai lagi kalo siang..dulu2 lagik teruk mlm2 pon nk berbuai,plak tu nk kene berayun ajek..mau rabak bijik mata..

kek coklat yg sgt sedapp..nens suker gilerss coklat..;)

~najwa~ on September 06, 2012 8:22 PM said...

kami,sejak irfandahada buai,memang lama sikitlah depa tido.

tapi skrg tasneem dah takmau sgt buai,dia lebih suka menghimpit iu dia,ehehe

eda_ej on September 06, 2012 11:19 PM said...

Masya~anak yang 4 tahun tu masok buai untuk main aje.. kalau adik die nak tido die bg adik plak.. hhehe..

eda_ej on September 06, 2012 11:19 PM said...

:: Mrs.Eady ::~ape yang muat??

eda_ej on September 06, 2012 11:20 PM said...

Nens Collection~kalau nak berayun je memang kene beli buai letrik le jawebnye.. hehehhe..

eda_ej on September 06, 2012 11:22 PM said...

kak najwa~same la hasnaa nih.. asek nak ngempeng je.. tp bile masok buai kurang la skit.. anak kalo bf memang cam ni kot..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty on September 07, 2012 4:59 PM said...

sama pesen dgn anak-anak sy..semua susah tido..tp hubby sy x kasik pakai buai ni..jd mmg susah nk wat keje rumah..tp kalau hubby ada dia rajin dodoikan..skang anak-anak dh besar sikit dh pandai main sendiri lega sikit :))

eda_ej on September 07, 2012 5:07 PM said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty ~heheh... same la.. dulu kitorang memang say no to buai.. tapi kalau anak tido 5 minit je sape yang lalu.. hehhehe..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez