Powered by Blogger.

Tuesday, November 6, 2012

Sumbat!!



 Amaran keras!! jangan buat paip kumbahan anda macam ni okeh.. (ini paip dari singki umah aku, orang yang buat table top yang buatkan dulu..) sebelom buat table top tu memang ade perangkap jenis botol, tapi orang tu dah buat direct terus ke bawah.. jadi sisa makanan yang halus2 pon akan terus masok ke paip yang besa.. 

Korang boleh bayangkan tak cam ne dalam mase seminggu aku kene cuci periuk, pinggan mangkok sume kat toilet.. sebab nye bile buang air kat singki dapo air melimpah keluar dari lobang yang kat dinding tu.. kan ke dah banjer dapo.. lobang kat dinding tu sepatotnye disambungkan dari singki berserta dengan perangkap sampah.. tapi die terus wat cam tu..




Sepatotnye kene pakai perangkap sampah ni.. samada jenis S, P mahupon botol.. subjek Kemahiran Hidup mase form 1 pon dah belajar kan.. untuk memudahkan kite buang sampah yang halus2 yang dah kematu kat dalam tu.. ini la gunanye perangkap sampah.. (gamba perangkap sampah tu cilok dari sini)




Bile dah asek betakong air kat dapo, larat ke korang nak cuci sume kat toilet je.. mr ejai pon dah tak larat kot nak denga aku bebel pasal singki.. maka dibelinya cecair untuk cuci kotoran dalam paip.. bagus produk ni.. boleh cuci paip.. tapi masalah tak juge selesai sebab ni dah tesumbat kat paip besa.. nak tak nak kene call plumber juge..

Hencik plumber datang.. die tengok2 la penyakit paip ni.. so die buat keputusan.. die kate nak kene pecah paip nih.. kalo tak memang tak tau mane sumbat.. hohoohoh.. nak kene pecah wokeh!!! hadoii laa.. bincang2 lagi.. hencik plumber try pegi umah bawah (umah student pompuan) cube bukak paip besa dari umah bawah.. alhamdulillahh boleh.. segala sisa makanan yang halus2 sume dah keluar.. ade la dekat stengah baldi kot.. haaa.. hambek ko.. 

So kesimpulannye jangan amek mudah dengan singki anda ye.. mujor la duduk umah atas dan ade umah kat bawah.. kalau memang dah duduk kat atas tanah mane nak korek paip yg bawah tu melainkan kene pecah juge saluran paip bawah singki.. harap kawan2 jangan buat singki umah korang macam singki umah aku ye.. sangat bahaya.. sikit2 lame2 jadi sumbat..

Pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh saye.. eda wife ejai.. ehhehe..

8 juta comments on "Sumbat!!"

Kakzakie on November 06, 2012 4:31 PM said...

Bila dah kena baru tahu seksanya ye Eda. Sebaiknya lubang sinki tu Eda bubuh penapis so sisa makan tak kiralah nasi ke tulang ikan ke tak masuk paip. Sisa masuk tong sampah kalau kakak buat macam tu..

eda_ej on November 06, 2012 4:37 PM said...

Kakzakie~memang pakai penapis pon kak.. dah 5 tahun pon dok umah ni, so sisa2 makanan yang halus2 4-5 tahun lepas pon terperangkap skali dalam tu.. huhuhu..

Kesuma Angsana on November 07, 2012 10:46 AM said...

setuju ngan kak zakie.... leche betul kalau sumbat2 ni

Miss Tasantek on November 07, 2012 10:53 AM said...

erm...sha pon penah kena sinki sumbat. tapi tu si bangang yang suka buang megi dalam sinki :(

gadisBunga™ on November 07, 2012 2:31 PM said...

seb beik ada plumber. phewwww~

Nurr Kasih on November 08, 2012 4:50 PM said...

pernah juga alami mcm ni kat rumah sewa damansara. terpaksa basuh kat toilet huhu..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty on November 09, 2012 4:36 PM said...

mmg tensi kalau sinki sumbat..rumah sy ada perangkap tu tp kengkadang sumbat juga

LYAfrina on November 11, 2012 7:31 PM said...

adoi..seksakan..aritu pon kt rmh lya g2.. sinki tsumbat..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez