Powered by Blogger.

Friday, December 10, 2010

Kenduri Kesyukuran..


Seperti sedia maklom.. abah ngan mak dah selamat sampai kat kampong hari selasa lepas.. sukur sangat sebab abah ngan mak selamat pegi dan balik.. walaupon abah ngan mak tak bape sihat, batok2 je tapi sonok bile dapat jumpe lagi..

Berbalik pada tajuk asal kenduri kesyukuran.. alhamdulillah berjalan lancar.. kenduri naik buai je yang cancel.. abang kamal tak balik.. maklom je la anak dah ramai.. nak bukak skolah pulak tu.. paham2 je la.. kak ida wife abang kamal pon baru lepas besalin.. tak kan nak bawak baby jalan jauh2.. tak kisah la.. kalau tak de abang kamal bukan kenduri tu tak boleh bejalan.. betol tak..

Aktiviti petang selasa.. goreng ayam yang dah siap perap.. sape yang goreng??? jeng.. jeng.. jeng..

Huhuhu. ni la die penggoreng ayam yang berjaya.. abang ngah.. husyuk betol nampak.. amek gamba boleh.. kacau jangan.. sebenarnye persiapan kenduri ni dari hari isnin.. along ngan hubby pegi amek umbut kelapa kat kebon.. sian kat hubby sampai melecet tapak tangan.. huhuhu..

Aktiviti kat dapo plak sibok memotong cili nak buat sambal belacan ngan air asam.. yang blah kiri skali tu lin.. tengah tu plak kakak ella wife abang man.. kanan sekali tu kak aya wife abang ngah..


Kat tepi rumah plak aktiviti memanggang ikan pari.. dari kiri my hubby.. pas tu azli hubby azu.. kupiah puteh tu haji suhud besan abah, bapak kepada kak ella.. baju puteh plak abang man.. tak ketinggalan nurul anak azli.. kalau tak silap la..

Ade cite yang tersirat sebenarnye mase panggang ikan pari ni.. mamat alan join hubby panggang ikan.. tapi bile saya tengok mamat alan tak de.. jerit la dari umah atas tanye kat hubby mane mamat alan.. hubby kate mamat alan ade kat rumah.. nak tau mamat alan kat mane?? mamat alan dah kat limbah tempat salur air dari dapo ke parit tepi rumah.. kawasan tu dekat je ngan tempat panggang ikan.. tau2 dengar mamat alan jerit macam tak boleh begerak.. rupenye2 kaki dah masok lecah.. adoii.. pantang lepa kejap.. boleh hilang mamat alan kat kampung cam ni.. tu pon seb baik die bunyik2.. kalau tak ntah2 dah bekubang die dalam parit limbah tu.. hubby amek trus letak kat bilik air.. saya mandikan pas tu kene kuarantin la tak boleh kuar rumah.. haru btol budak kecik nih..

Malam kenduri.. gamba tak de pon mase orang ramai2 datang.. siap pasang kemah 2 bijik.. mase tu sume bz.. mamat alan plak nangis nak turun bawah sampai muntah2.. gambar di atas azu anak along yg 1st ngan danial si bulat.. ade prasan pape tak kat danial??? carik2.. hehehhe..

Gamba ni agak goyang ye.. dah nampak ape yang pelik?? gelang itu.. huhuhu.. kenapa die pakai??? sebenarnye gelang tu my mum yang bagi kat nurul ngan najwa.. tapi tak muat.. muat kat danial je.. so danial la yang pakai.. huhuhu..

Lupe nak cite pasal menu.. menu kenduri malam tu ayam goreng, ikan pari panggang, sayur umbut masak lemak, ikan masin goreng, sambal belacan, air asam ngan buah tembikai.. air laici.. buah tangan untuk tetamu lelaki dapat surah yasin, kain serban ngan tasbih.. tu la oley2 yang dapat kuarga kami bagi.. huhuhu.. untuk tok siak cilik plak dapat jubah (kat kawasan rumah saya 'tebuk tengah' ade 3 orang tok siak cilik.. kitorang panggil tok siak cilik sebab budak2 ni yang laungkan azan waktu maghrib kat surau tebok tengah tu..)

Pape pon bersukur sangat sebab niat abah nak buat kenduri kesyukuran lepas abah balik haji berjalan lancar.. dan yang paling penting abah ngan mak dah selamat pegi dan balik.. sonok sangat.. =)

2 juta comments on "Kenduri Kesyukuran.."

Nini D.. on December 11, 2010 9:45 AM said...

Alhamdulillah..semuanye selamat...meriahnye manu majlis...terliur aku!

eda_ej on December 11, 2010 10:11 AM said...

tu seb baik aku tulis je, klu aku amek gambo menu lagi la teliur.. huhuhu.. tak kenduri beso pon, ajak jiran2 tedekat ngan sedara mara je.. =)

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez