Powered by Blogger.

Wednesday, July 20, 2011

Putus..





Bertemankan cahaya bulan.. dan pak guard yang berketurunan india 2 orang di pondok guard.. tepat jam 12.45 tengah malam aku menunggu kepulangan sang suami.. dimana dikau??? mengapa mesti aku menunggumu di sini?? tidak dirumah bertemankan anak bujang mu yang sudah mencecah umur 3 tahun itu sambil menunggu kek dihari jadinya..



Aku menunggu dan terus menunggu.. dimanakah dikau wahai sang suami???



Jam hampir menunjukkan pukul 1 pagi.. aku ternampak kelibat kereta menuju ke arahku.. adalah itu suamiku?? ya.. dia ada di dalam perot kereta itu.. bingkas aku bangun dari kaki lima pondok guard lalu menghulurkan dompetku pada sang suami.. kasihan sungguh sang suami.. demi sesuap nasi sang suami pulang lewat untuk menyara isteri dan anak2.. tapi mengapa menaiki kareta yang berwarna merah puteh dan punyai tanda TEKSI diatasnya??



Setengah jam sebelum itu..



"helloo ayang.. buleh amek abang tak kat opis???" hukk.. apsal plak kene amek ni.. slalu boleh je balik naik moto.. dah kol bape ni.. dah 12 lebih.. "moto sayang mane??" "rantai moto putus.." cam no ni?? nak pegi amek ke tak.. anak dah tido.. tapi tak kan nak tinggal kat umah.. nak kene bawak gak.. dukung?? berat aku yang dah naik 7 kg + beberape belas kg berat budak beso yang aku nak dukung ni buleh ke kaki aku menampong??



"ermm.. tak pe la, abang balik naik teksi je la.. tapi duit tak cukup ni.. takot malam2 ni teksi caj mahal".. aku kate "tak pe la.. kang dah sampai ayang turun bawak duit wat bayar teksi"



Sesampainya sang suami ku lihat riak wajahnya yang serabut.. walaupun dia cuba untuk tersenyum namun ku tahu banyak yang merungsingkan fikirannya.. mungkin berkaitan tentang kerja.. rantai motosikalnya yang putus.. atau pon bagaimana mahu ke tempat kerja esok hari tanpa membawa kereta..



Sang suami mengajak aku pergi ke kedai mamak.. bukan mahu membeli bunga seperti lagu Gadis dan bunga nyanyian Rahimah Rahim itu tetapi mahu membeli roti canai mahupon meggi goreng untuk santapan di malam hari.. harith ku tinggalkan dirumah sendirian dengan harapan agar bakal abang itu tidak bangun mencari aku..



Sambil menunggu meggi goreng siap sang suami mula bercerita.. "Dalam wallet abang tinggal 7 ringgit tadi.. pegi ATM nak cocok duit tapi dah lepas kol 12 ATM dah out of service.. minyak moto plak dah kong sampai moto pon jalan senggok2.. abang isi minyak dua ringgit.. lagi 5 ringgit nak wat beli bege sebab tadi ayang pesan nak bege ayam special.. nak cepat u-turn punye pasal abang lalu atas devider.. divider tu tinggi skit... tayar depan lepas tapi tayar blakang tak lepas.. pas tu rantai putus.. abang tolak moto patah balik kat petronas tempat abang isi minyak tadi.. tinggalkan moto kat situ.. ade uncle india tengah tuang minyak itam kat teksi die.. abang tanye uncle dah nak balik ke?? die kate tak.. baru nak mule.. so abang terus la naik teksi die.."



Syahdu sungguh aku.. sanggup sang suami mengisi minyak hanya RM2 semata2 mahu menuruti kehendak nafsu tekak ibu yang sedang membuyung ini..



Pagi tadi tepat jam 7 pagi sang suami teleh keluar mencari rezeki.. pergi berjalan kaki menunggu bas Rapid KL.. jam 9 pagi sang suami menghantar sms mengatakan yang beliau baru sahaja tiba di pejabat... alhamdulillah.. syukur sang suami telah selamat sampai..


Semoga Allah mempermudahkan kerja suamiku.. aminn...








15 juta comments on "Putus.."

PUANSTOBERI on July 20, 2011 5:55 PM said...

alahai..terharu..
gud... citer ni satu hari nati akan menyentuh perasaan, boleh menyejukkan hati yg tgh panas. Dedua bleh pakai. Eh. Abang Harith pun bleh pakai gak. Hihi

percaya lah kata2 kekda ni :)

eda_ej on July 20, 2011 6:00 PM said...

insyaAllah akan diguna pakai.. sedey tengok hubby pegi keje jalan kaki pagi td.. sian die.. =(

h.a.f.e.y.z.a on July 20, 2011 6:31 PM said...

Salam...
Touchingnyer... Pengorbanan suami isteri...
Moga kasih syg kalian hingga ke syurga. InsyaAllah

eda_ej on July 20, 2011 6:33 PM said...

aminnn.. time kaseh fiza.. =)

MommyRizmi on July 20, 2011 9:01 PM said...

sungguh syahdu citer kali nih.demi mak buyung, sggup buat apa saja..mak buyung pun begitu juga..

semoga kasih sayang kalian kekal sampai bila2..Amin!!

a'in fajar on July 20, 2011 10:10 PM said...

sedey plak bace citer ko kali ni...semua pengalaman n akn jd kenangan indah

neyza mokhtar on July 21, 2011 8:39 AM said...

sob..sob..sob..hehe

~najwa~ on July 21, 2011 9:00 AM said...

alhamdulillah, sayang sgt ejai kat isteri dia ;)))



~mlm tadi pun moto husband rosak, jalan kaki belikan mak buyung nasi tomyam ;)

eda_ej on July 21, 2011 12:46 PM said...

MommyRizmi~harap2 kesanggupan pak buyung sampai bile2.. hehhehe..

ain~dah jadi kenangan.. harap kekal dlm sanubari..huhuhu..

niza~sedey weh..

kak najwa~en suhaimi pon sayang kat isteri die juge kan.. sanggop jalan kaki beli nasik tomyam.. (time ni la nak manje2 kan..) hehehhhe..

Nini D.. on July 21, 2011 4:32 PM said...

sian dia...sob..sob..

moga tambah berkat & melimpah ruah rezeki korang sekeluarga..

eda_ej on July 21, 2011 4:50 PM said...

aminn.. time kaseh.. smoga ko n hencik dokto pon dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah.. =D

atie aizam on July 23, 2011 4:02 AM said...

alahai so sweet.. semoga berbahagia hingga akhir hayat..

eda_ej on July 23, 2011 4:31 PM said...

time kaseh kak atie.. =)

shima on July 25, 2011 9:07 AM said...

alahai..sedihnya aku baca..papepn aku tabik spring kt mr.ejai!

eda_ej on July 25, 2011 1:55 PM said...

laki mane tak sayang bini weh.. =D

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez