Powered by Blogger.

Sunday, April 11, 2010

Susu Tin vs Susu Kotak..


Selepas saya post cite pasal beli susu mamat alan yang sampai 4 tin tu ade kawan2 yang tanye.. Betul ke beli susu tin lagi murah dari susu kotak?? sebenarnye tak de yang betul dan tak de yang salah.. semuanya bergantung dengan susu untuk siape n brand ape.. tengok la susu tu untuk baby bawah satu tahun mahal la skit.. bawah tiga tahun murah la skit.. kalau si ibu tu masih mampu nak susukan baby die memang tak de la nak pening2 dok kire2 nak beli susu anak ni.. saya pon sebenarnye respect btol kat ibu2 yang mampu nak susukan baby die.. nampak mudah tapi banyak cabaran juge.. tahniah untuk puan emy sebab still breast feed kan anak die sampai sekarang.. umo anak puan emy pon lebih kurang mamat alan gak.. tabik spring kat puan emy.. tak lupa juge kat puan ain.. still breast feed kan 2nd baby die.. cayok2!!

Kat bawah ni ade la sikit kire2 yang saya n hubby buat sebelum nak beli susu untuk mamat alan.. harga susu ikut jenis susu yang mamat alan minom la.. susu Anmum Step 3.. kire2 ni hubby yang buat untuk bezakan mane lagi yang sepatutnye murah antara susu tin dan susu susu kotak..

Kire2 ni saya buat untuk kire berapa harga susu dalam tin dan kotak mengikut 100g susu..

susu tin = RM 44.96 = 1.7kg
= 44.96/17
= RM 2.65 harga untuk 100g susu tin

susu kotak = RM23.49 = 650g
= 23.49/6.5
= RM 3.61 harga untuk 100g susu kotak

#kesimpulannya susu tin lagi murah dari susu kotak.. sebab tu hubby pilih untuk beli susu tin..

kalu kite kire dari segi logiknye, kalau beli 2 susu kotak = RM 46.98 = 1.3kg ianya lebih mahal dan dapat lebih sikit susu.. jadi tepuk dada tanya anak anda nak susu mana.. hehhehe.. sekian tutorial untuk kali ini.. sharing is caring..

(tidak dinafikan ade jenis2 susu yang susu kotak die lagi murah dari susu tin..)

9 juta comments on "Susu Tin vs Susu Kotak.."

Nini dear.. on April 11, 2010 7:19 PM said...

adeh...jgn tabik spring..kang melantun ko kang kene dek spring tuh..kekekek
aku nih pon ayah afif dah bising tanya..bila la si afif ni nak bhnti minum susu badan...dah beso katanye..udah2 la..kekekek

eda~ejai on April 11, 2010 7:46 PM said...

toing.. toing.. udah tekena spring ko.. elok lagi spring ni.. buleh wat spring tilam nih.. huhuhu...

azeila eila on April 12, 2010 10:06 AM said...

huahua...tq makcik!good info...actly aku pun xtau berapa harga susu...xpenah amik tau..mcm ko dpt aritu susu kat care4 tu mmg murahla..kat cni mn ade??susu tin kat cni RM52 beb!mn dpt harga mcm ko bg tu?dats y aku ckp susu kotak lg murah yg double pack tu...sm harga mcm tin tu...

eda~ejai on April 12, 2010 10:18 AM said...

tengok juge.. bukan selalu dapat murah cam tu.. ari tu kat care4 RM48++.. yg murah kat tesco RM44++.. tu yang rase rugi klu tak beli byk2.. selalunye memang harga tin RM52++..

azeila eila on April 13, 2010 11:57 AM said...

baiklah....tp betul mmg murah lg susu tin :) nnt aku balik kl aku nk g tgk kalo dpt murah...tp kat cni mmg xde la susu discount smpi rm44 je..

eda~ejai on April 13, 2010 12:03 PM said...

klu harga susu tin RM52 pon still murah sebab rm52/17=rm3.06 harga 100g susu tin.. klu susu kotak rm3.62

azeila eila on April 13, 2010 12:08 PM said...

yup true....jahat ar anmum nih...aku tetiap bln beli 4 kotak tau....

eda~ejai on April 13, 2010 12:12 PM said...

huhuhu.. kene beli susu tin la pas nih.. mamat alan sebuln 3 tin susu.. hadus..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o on April 14, 2010 12:55 AM said...

suka susu kambing dan yang free

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez