Powered by Blogger.

Tuesday, April 27, 2010

My Kitchen Journey..


28 march 2010
Misi mencari kedai yang memberikan perkhidmatan membuat kabinet dapor.. banyak gak la kedai yang kitorang masok.. ade la dalam 6 or 7 kedai..



Mase ni ingat nak amek gamba contoh kabinet dapor kat show room kedai tu tapi susah.. si kecik ni asek lari2 je.. so amek la gamba die.. bukan senang nak amek gamba die cam ni.. hehhehe..

03 april 2010
Meng"kompom"kan kat kedai mane hubby kenan.. setelah di kaji2 ade 2 bijik kedai yang harga kabinet tu mampu di bayar oleh encik hubby.. kedai A dan kedai B.. hehehe.. maklom je la nak wat kabinet ni pon kene bajet2 gak.. kami ni bukannye mampu sangat.. huhuhu.. so lastly hubby pilih untuk amek pakej yang kedai B tawarkan... murah skit dari yang kat kedai A tu..


Mamat alan yang suke sangat main tangge kat kedai B.. atas tu ade show room..


Ni salah satu show room kabinet dapor.. cantek.. gandingan warna yang menarik juge.. tapi kalau nak diadaptasikan ke dapor rumah saya, memang tak minat sebab nanti nampak cepat kotor.. hehehe.. saya ni bukan rajin sangat nak cuci dapo.. hahahha...

Ni pon antara yang ditayangkan kat kedai tu.. tapi ni lebih sesuai untuk kabinet letak barang je.. tak de dapor n hub tempat sedut asap tu.. (nampak tak kepala kecik bawah tu?? mamat alan yang becite2 besar nak duduk kat kusi yang same tinggi ngan die.. huhuhu..)

16 april 2010
Sesi mengemas dapor..


Penat.. kene kemas sorang2.. tak yah la publish cam ne keadaan dapor rumah saya ni sebelum kene kemas.. sangat tak kemas n banyak barang.. dapor n tong gas tu hubby kate tunggu hubby yang buat.. saya pon memang tak larat nak angkat tong gas tu.. so kene la bagi kat insan yang mampu wat keje2 berat tu.. huhuhu.. periuk yang kat atas dapo tu periuk sup mamat alan ngan periuk nasik die.. tu je yang tinggal.. yang lain sume dah masok dalam bilik.. hari isnin 19 april dah nak wat kabinet.. (kene kemas awal2 sebab malam tu nak balik kg)

19 april 2010
Pekerja dari kedai B datang nak pasang kabinet..



Peti ais kene letak kat hall takot mengganggu orang wat keje plak.. saya n mamat alan dok lepak dalam bilik sebab tak tahan bau gam kayu.. kuat sangat...

Kabinet dah siap tapi dapo tak pasang lagi.. kene tunggu orang datang tebuk table top tu dulu.. huhuhu.. banyak keje gak nak wat dapo ni.. table top tu hubby dah wat mase mule2 dapat kunci rumah ni dulu.. mase tu blom kawen lagi.. sebulan sebelum kawen hubby dah duduk rumah ni sorang2.. pas kawen baru la saya pon join duduk skali.. hehhehe..

24 april 2010
Setelah beberapa hari kabinet siap baru la orang yang nak tebuk tu datang.. hadoiii.. dah bape hari saya masak kat dalam bilik.. macam main masak2 je.. mamat alan pon tolong saya kacau @ mengacau hahahha...

Perhatikan betol2 table top ni ye.. cantek bekilat..

Time ni bedebu.. ingatkan senang la nak tebok mende tu.. susah rupenye.. tp orang yang tebok tu mintak RM80 je.. hubby nak bagi pon cam tak sampai ati.. so bagi la RM15o.. susah tau nak buat..

So boleh la letak dapo tu kat situ..

Akhirnya setelah dua tahun menunggu ni la die dapor idaman saya.. hahhaha.. sebenarnye dulu mase mule2 kawen hubby dah nak buat.. tapi biasela kan.. baru2 kawen duit banyak tempat nak disalurkan.. beli peti ais, mesin basoh.. macam2 lagi la keperluan rumah yang lebih penting dari wat kabinet dapor.. skang ni tengah ade duit skit so boleh la menyalurkan ke dapor.. hehehhe..


Semoga lepas ni saya rajin la masok ke dapor dah memasak untuk hubby n mamat alan.. (sebenarnye kalau dapor dah cantek cam ni lagi malas nak masak.. takot kotor.. hehehheh..)

10 juta comments on "My Kitchen Journey.."

Nini dear.. on April 28, 2010 9:11 AM said...

wah.....santeq,simple,kemas & yg paling penting menawan kalbu & under bajet!!!....
aku kene tunggu beli umah dulu ler...sekarang xleh ler lagik beridam nk dapor santeq2..kene tunggu JPA punye utang settle dulu..heheheh
semoga makin rajin memasak & mengemas eh :)

eda~ejai on April 28, 2010 10:24 AM said...

paling penting bajet la.. nak yg mahal2 tak dapek.. dapat ni pon dah syukur sangat.. ko nanti klu dah ade rumah sdirik wat kabinet dulu sebelom masok rumah tau.. senang skit..

ejai-eda on April 28, 2010 2:57 PM said...

huhuhuh.. lepas nih bley la masak sedap2. huhuhuhuhu..

eda~ejai on April 28, 2010 3:02 PM said...

oooo... sebelom ni masak tak sedap ek..

Nini dear.. on April 28, 2010 6:01 PM said...

hahahaha....sekali tukang masak baca daa komen en ejai..amik ko!

ejai-eda on April 29, 2010 1:11 PM said...

bukan tak sedap.. tp lepas nih masak lagi sedap dari yg sedap sebelom nih... huhuhuhu

najwa~ on April 29, 2010 11:24 PM said...

menarik..kemas. bestnya kalo dpt rumah yg lengkap mcm ni. knjwa dok rmh flat, nak bergerak pn xde ruang.

eda~ejai on April 29, 2010 11:43 PM said...

same la.. umak kite pon flat juge.. masok2 trus dapo.. blom lengkap lagi, meje mkn blom ade.. makan kat lantai je..

Nur A'in on May 05, 2010 8:44 PM said...

mmmmmm cantiknya dpr ko chik..lps ni ko mst rajin msk..deco dapur yg warna putih2 dapur impian aku mmm cantik sgt bla la nak dpt wat dpr mcm2...loan rumah xlps2 aduyai..xada harapan la kot

eda~ejai on May 06, 2010 12:08 AM said...

tak pe.. tak lame lagi dapat la tu.. klu ade rejeki tak kemane kan..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez