Powered by Blogger.

Tuesday, February 22, 2011

STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia)..


Malam tadi aku tengok brite.. teruje aku bile tiap2 tahun aku tengok ramainye la budak2 yang dapat result STPM yang bagus2 nih.. gile btol.. lepas ni mesti banyak syarikat2 besar nak tawarkan biasiswa kat dierang.. walaupon amek 4 or 5 subjek je tapi bukan satu keje senang.. pape pon aku nak ucapkan tahniah untuk adik2 yang berjaye.. salute beb.. segala penat lelah belajar selame ni mesti rase berbaloi..

Gamba diatas adalah gamba budak2 klas aku mase upper 6.. hehhehe.. jangan tak caye aku pon amek STPM.. nampak aku yang mane?? aku bediri blakang skali dari kiri.. mase aku form 6 ni la pengalaman pertama aku pegi skolah dari rumah.. sebelom ni dari form 1-5 dok asrama.. bapak aku ade gak soh aku dok asrama skolah ni dulu.. aku tolak.. aku rase tekak aku dah tak larat nak makan nasik kawah.. huhhh.. alasan je tu.. hhehheeh.. berbekalkan moto Yamaha Sport wane merah mak aku punye tu la aku pegi skolah.. bunyi die sebatu dah boleh dengar.. tapi sebelom dapat lesen aku pegi skolah naik bas gak.. bas lompat.. tambang dari depan kampung sampai depan skolah sembilan kupang je.. kene tunggu bas kat depan kampung kol 6.45 pagi.. kalo tak memang tetinggal la jawabnye.. tunggu la stengah jam lagi.. kalo nasib baik ade la teksi lalu.. tapi selalunye penoh.. so nak tak nak tunggu la je la bas walaupon lambat..

Mase mule2 masuk form 6 budak2 klas aku ramai gak.. tapi makin lame makin kurang.. sorang2 kuar.. dapat masok politeknik la, maktab la.. kawan2 aku yang skolah teknik manjung dulu pon ramai yang dapat masuk politeknik.. aku nih dok tunggu2 gak.. tak dapat2 plak.. ujung tahun mase lower 6 aku dapat poli.. poli jitra.. tp tak pegi.. (tak payah la aku nyatakan kat sini nape aku tak pegi.. lagi panjang berjela kang cite nih..) so aku pon teruskan la pengajian Pra U (konon la U) aku kat situ..

Kelas tambahan jangan cite la.. sabtu ahad ade je kelas cikgu Nidzam (cikgu makroekonomi) buat.. respect btol aku kat cikgu nidzam tu.. tak penat2 ngajo.. dari lower 6 sampai la upper 6 buat klas tak benti2.. dasar fiskal, KNK, KDNK, pendapatan perkapita.. huhuhuhu.. macam2 lagi la.. belom cite lagi klas cikgu Hawa.. klas mikroekonomi.. abes sume kelok2 kene ingat.. kalau tak ingat memang bingit telinge.. sape pernah cikgu hawa ajar memang tau le cam ne cikgu hawa tu.. tapi aku tau, cikgu hawa buat sume tu untuk anak murid die juge.. time kaseh cikgu..

Aku amek 4 subjek je.. pengajian am (wajib la kan), bahasa melayu, ekonomi ngan pengajian perniagaan.. memang lari jauh dari ape yang aku blajar kat skolah teknik dulu.. daripada kejuruteraan elektrik & elaktronik terus tukar ke ekonomi.. memang jem pale aku kejap.. tapi aku teruskan juge..

Dipendekkan cite.. result aku tak bagus.. kalo ikot lulus tu memang la lulus.. tapi tak de la macam orang lain.. budak2 klas aku ramai yang dapat masuk U.. aku rase budak2 India klas aku sume dapat masuk U.. amoi sorang tu ntah.. tak tau ape cite die.. yang lain tu abes satu mesia dierang jejak.. ade yang UUM, USM, UPM, UKM, UTM Skudai, MMU, UM... U Sabah pon ade rasenye.. tahniah la pada kawan2 yang dapat masuk U.. tapi jangan tak caye, ade yang dah masuk U mintak kuar U pon ade.. rugi2.. ape yang aku nak bagi tau kat sini cume STPM tu bukan senang.. tu pasal la aku rase respect btol kat kawan2 n adik2 yang dapat result STPM yang bagus nih.. tahniah.. tahniah.. tahniah.. walaupon result yang bagus tu tak menjanjikan perkerjaan yang bagus, tapi sekurang2nye dieorang dah dapat kepuasan belajar kalau dapat result yang bagus.. mak bapak pon sonok kan..


Notakaki~rase cam nak pakai baju skolah balik je.. hehhehe..

5 juta comments on "STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia).."

Nini D.. on February 22, 2011 9:28 AM said...

nak pakai bj sekolah blk eh?..g blk kg amik..kompem ko muat lagik..kikiki

eda_ej on February 22, 2011 9:51 AM said...

huhuhu.. muat kot... tapi aku tak tau mane baju tu skang.. hehehe..

a'in fajar on February 22, 2011 9:37 PM said...

ha'ah kan, mmg byk kenangan ms kat f6.cikgu yg plg x ku lupe c.nidzam n c.hawa.tak tau dorg ngajar kat mn skrg..mmg seluruh U kat m'sia ada kwn2 kita blj..termsk la sabah n serawak..jgn la lupa akula bdk yg belajar kat ums sabah..kn naik belon..skrg ni tmbh ssh study f6, gn pointer...

~najwa~ on February 22, 2011 11:15 PM said...

budak form 6 mmg nampak bergaya dan macho kalao gi skola naik motor, hehe

eda_ej on February 23, 2011 8:28 AM said...

ain~banyak kene bace.. sume fakta.. tak tebace aku.. seb baik aku tak amek sejarah.. buku bukan main tebal, kalah tebal kamus dewan..

kak najwa~huhuhu.. memang nampak macho sampai ramai adik2 yg nak buat jd kakak angkat.. tp sume kene reject.. kejam tak..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez