Powered by Blogger.

Thursday, February 17, 2011

Ngopek.. ('e' taling)


Ni cite mase balik kampung ari tu.. sape2 yang follow blog hubby mesti tau yang hubby sangat la banyak amek gamba mase kenduri naik buai Hani.. itu pon tak semua gamba hubby masokkan dalam blog.. beratos lagi yang teperap dalam memory card.. pada sape2 yang belom tengok boleh la menjengah ke blog en ejai ye..

Walaupon asek mengusung kamera berat yang begantong kat leher tu, tapi beliau tidak ketinggalan kene kerah wat keje gak.. hehhehe.. ape ingat kalau dok usung kamera berat tu tak yah wat keje ek.. tu la, niat nak mengelat.. kan dah kene.. my MIL kerah hubby soh ngopek kelapa sambil dibantu oleh ejol.. ejol tu tolong dekatkan kelapa je..

Huhh.. menitik gak peloh jantan ngopek kelapa nih.. aku agak2 dekat doploh bijik kot kelapa yang hubby kopek.. kopek kelapa banyak2 ni sebab nak amek santan wat masak gulai kambing..

Bile bercakap pasal ngopek ni, aku teringat kat sorang pakcik kat tempat aku plaktikel dulu.. pak cik ni tanye kat aku.. "bapak kamu keje ape?" aku dengan confident nye jawap la "abah keje ngopek" pas tu trus pakcik tu gelak2.. aku dah mule kompius.. ape salah ke aku jawab nih.. pak cik tu kate "slalu orang cakap ngopek tu isap susu" hadoi.. salah paham plak.. aku bagi tau la "ngopek tu kupas kelapa". kata dasar ngopek adalah kopek.. bile die jadi perbuatan awalan ng tu dah amek alih huruf k.. so jadi la ngopek.. ape pelik sangat ke pekataan ngopek tu??


Nota kaki~satu lagi yang aku ingat pasal kopek.. kat cite kak limah ade antu kopek.. hehheheh.. =D

4 juta comments on "Ngopek.. ('e' taling)"

ejai_ej on February 17, 2011 4:16 PM said...

sekusmi.. bukan 20 ek.. lebih 50 bijik. huhuhuhu

eda_ej on February 17, 2011 4:50 PM said...

lorrr... ari tu kate dekat doploh bijik je.. tinge tak korek kot.. =D

♥ manje ♥ on February 18, 2011 11:23 AM said...

salam ziarah

orang yang kuat sahaja yang berjaya mengopek dengan banyak... kalau kita mahu luka sebelum berjaya mengopek sebiji kelapa heehe =)

~najwa~ on February 18, 2011 10:02 PM said...

pernah juga mengopek kelapa ni, sampai 3 biji - dah tak bole blah, haha....

*org bgn dato kena terror kopek kelapa kan..eheh (byk kelapa kat sana)

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez