Powered by Blogger.

Tuesday, November 9, 2010

Taman Botani Lagi..


Hari ahad lepas.. seawal jam 7.30 pagi lagi kitorang dah besiap2 nak ke taman botani putrajaya.. nak pegi pagi2 sebab ari tu pegi tapi tak abes pusing.. lagi pon lambat datang nanti cepat plak panas.. mamat alan plak tuka pempers ngan baju je.. tak mandi pon.. mase saya tukarkan pempers ngan baju tu die tak bangun tido pon.. tak sedar diri.. hubby angkot mamat alan, bile sampai dalam kete trus bangun.. huhuhu..

Dok dalam kete dalam kol 7.52 pagi.. panaskan enjin dulu..

Mamat alan yang baru bangun tido.. asek nak tarik je kulit bibir die yang kering tu..

Mase on da way ke putrajaya tenampak plak kete lambo ni.. banyak lagi kete lambo ni kat blakang.. lebih 10 bijik rasenye.. tak sempat nak snap semua sebab kete2 lambo ni benti kat shell tepi jalan.. geram je tengok kete cam ni.. hehhehhe..


Dah sampai putrajaya.. huhuhu..

Elok je sampai taman botani hubby ajak makan dulu.. sebelom pegi taman botani ni kitorang pegi McD dulu.. teringin nak makan lempeng McD ni.. sedap juge.. lembut.. kalau ade sape2 yang ngidam tu kene bangun awal ye.. lempeng ni ade jual at McD sampai kol 12 je rasenye..

Menyuap bubur ayam.. sume beli.. weekend memang hari untuk bermalas-malasan.. hehehhe..

Mari mulakan perjalanan.. sebenarnye kali ni kitorang masok ikot tempat yang kitorang keluar dulu.. sebelom ni kan memang pernah datang tapi tak abes pusing.. so datang kali ni nak qada balik mane yang tak sempat nak pegi dulu.. hehehe.. baru nak masok je dah nampak lantai yang agak menarik.. ade gamba daun ngan name saintifik die skali.. banyak sebenarnye.. tapi sempat snap 4 je.. cukup le tu.. kalau nak tengok sume kene datang sendiri ye..

Hubby yang memulakan pendakian sambil menolak stroller mamat alan..

Dah jumpe mangsa yang nak diambek gambo.. hehhehe..

Ni pokok ape ek?? adakah pokok ini yang orang slalu kate pokok langsuwei? (orang perak kate pokok langsuyo)



Bapak punye beso daun ni.. daun ni yang beso ke kaki saya yang kecik?? kikiki..


Nama tempat ni Bukit Palma tapi saya tetarik btol ngan pokok ni.. comey je.. dan yang paling penting kemas.. dijaga rapi..

Punye la semangat amek gambo sampai duduk kat lantai.. seb baik bersih..

Hubby amek gamba mamat alan ke?? atau pon amek gamba..

Atau pon hubby amek gamba yang macam masjid ni?? tak tau la ape tempat ni.. jabatan perdana menteri ke?? ntah la.. kene tanye orang yang dok putrajaya la kot baru tau..


Mamat alan nak turun dari stroller plak.. hah.. gi la ikot abah tu.. bebaik jalan..

Amek gambo bunga raye plak.. ye la bunga kebangsaan kan.. jangan dilupe pulak..

Haaa.. pokok ni memang pelik skit.. nampak cam buluh.. tapi batang die cam bulat2 skit.. tak macam buluh biase.. name pokok ni Buluh Botol.. tu pasal batang die bulat2 kot.. name omputehnye Buddha Belly Bamboo.. kenape name die buddha?? jangan tanye saye..

Nampaknye sudah ade orang yang kehausan susu.. susu time..

Pokok ni pon nampak cam pelik.. sebab akar die cam pokok kayu bakau..akar die cam tekeluar dari tanah.. dah memang pesen pokok die cam ni kot..

Nama pokok pelik tu Laluan Pandanus.. ape ke pelik beno name pokok nye.. dulu2 pokok ni tempat main panda gamaknye.. hehhehe.. suke2 je wat spekulasi.. kikikiki...

Semangat btol mamat alan ni mambace.. tau ke bace?? udah2 kang jatoh plak.. meh sini turun..

Dah nak sampai ujung jalan dah ni.. ish ade orang skodeng ke??? hahhha.. tak de la.. dierang ni tengah amek gambo orang.. tempat ni dah dekat tempat yang macam taj mahal tu.. ingat nak masok tempat tu, tapi ramai plak orang amek gamba pre-wedding.. ade la 2 or 3 pasang.. nampak cam sume pro je yang amek gamba.. huhuhu.. takot nak dekat..

Pokok ni pon dekat ngan area taj mahal tu.. pokok bunga ni ade kat rumah mak kat kampung.. dulu2 mase kecik saya pernah tanye mak ni pokok ape.. mak kate ni pokok bunga mercun.. dengan tahap kesengalan yang melampau ni, saya petik bunge ni n cucuh kat mancis dengan harapan bunga tu akan meletop macam mercun.. bile dah cucuh tak meletop pon.. layu ade la.. saya tanye mak lagi nape bunge ni tak meletop??? mak senyum aje.. name pon bunge, mane boleh meletop.. sengal btol saya dulu.. =p
Pegi taman botani ni rase cam balik kampung.. kat kampung je yg banyak pokok2 nih.. pas tu macam masok zoo.. tapi kat zoo tengok binatang, kat sini tengok tumbuh tumbuhan yang pelik2.. banyak pokok yang tak penah tengok ade kat sini.. bagus gak la ade taman botani ni.. boleh la bawak budak skolah.. mane yang tak tau jenis2 pokok tu tunjuk je kat sini..


Hubby amek gamba ni.. gaya seorang photographer dan ibu yang berjaya.. hahahahaha.. cukup ke gaye?? camera kecik sangat.. mamat alan plak wat muke tensen je sebab panas.. beg kat blakang tu penoh barang2 mamat alan je.. huhuhu..

Gamba ni pon hubby yang amek.. tak tau la buang ape ni.. skali pandang cam epal.. dua kali pandang nampak cam bukan..

Arrgghhh.. macam2 pokok ade kat taman botani ni.. penat dah bejalan.. bile nak abes pusing ni???

Akhirnye dapat gak balik.. penat dah bejalan kaki.. kat taman botani ni sebenarnye die ade bagi perkhidmatan sewa basikal.. tapi kitorang saje je tak nak naik basikal.. nak jalan kaki.. memang besa taman botani ni.. sakit kaki.. mase jalan kaki ke kete tenampak plak kete ni.. trus teringat kat puan emy.. huhuhu.. aku jumpe kembo kete ko.. huhuhu.. TAH je yang same.. no die lain..

Dah penat bejalan hubby ajak sejukkan badan kat alamanda.. penat, panas dan badan yang berpeloh2.. rase cam nak masok peti ais.. hubby ajak makan skali.. lapo dah.. abes lempeng yang makan pagi tadi dah hadam..

Menunggu nasik ayam.. lambatnye.. lapo dah ni..


Laponye.. jom makan...

Bende ni yang paling saya suke.. tapi tak tau name die..

Tak senonoh btol mamat alan ni.. dah jenoh soh duduk kat kusi tak nak gak.. anak2 orang lain pon cam ni ke??? aduyai..

Hubby tengok je la.. marah kang kalau mamat alan nangis muntah2 plak.. bio je la.. layankan aje..


Mase nak balik ajak hubby singgah kat taman wetland.. tak de yang menarik pon.. hubby sempat amek gamba flamingo ni je.. saya plak dok dalam kete pusing2 wetland.. malas nak ikot hubby sebab mamat alan dah pengsan.. huhuhu..

Mase on da way balik lalu kat taman sutera ni.. teringat plak kat my pren shima.. die dok situ.. kawan skolah teknik dulu.. satu dorm tapi tak satu kelas.. kawan sekantoi ngan warden sebab tak turun prep.. hahahha.. tak pe la.. len kali le singgah ye.. sampai rumah dalam kol 2 petang.. solat n tido.. penat.. kaki pon sakit.. adoiii..

9 juta comments on "Taman Botani Lagi.."

Nini D.. on November 09, 2010 11:16 AM said...

TAH!!!...tapi bukan kaler itam & bontot tonggek eh?..kikiki...
hamboi kamera ko...meh aku nk pinjam..
kemain en ejai ngamik gambo bunga...

eda~ejai on November 09, 2010 11:37 AM said...

aku pakey camera murah je.. nampak je macam mahey.. kui.. kui.. kui..

kemain amek gambo bunge ye.. udah itu yg die kenan.. hehehhe..

shima on November 09, 2010 11:49 AM said...

weiii..asek lalu jeee bila nk singgah..tah pape la ko ni..hehe

eda~ejai on November 09, 2010 12:05 PM said...

bukan tak nak singgah.. penat wey bejalan.. kaki aku sakit.. untung aku amek gambo taman umah ko.. tu namenye aku ingat ko.. hehhehe..

DKosongLapan on November 10, 2010 4:42 PM said...

uiiiii...sakannye bejalan Yong......seghonok bile bejalan satu femili niii....

eda_ej on November 11, 2010 2:51 AM said...

tengah buleh bejalan ni kite jalan le.. sok2 udah sakit nengok dari tv je le.. =)

Lulu caldina on November 15, 2010 4:16 PM said...

belum sampai tempat ni lagi..
adeh, tertarik dengan kamera tu..
cadang2 nak beli..
bagilah tips ke apa ke..
jenama apa yg paling bagus eh?

Lulu caldina on November 15, 2010 4:17 PM said...

eheh..suka blog ni..
sebab warna tu..
biru = Chelsea fc..

eda_ej on November 15, 2010 5:12 PM said...

lulu~kalau free tu datang la.. best gak jalan2 amek angin..

saya tak pandai la nak tengok2 cemara ni.. try tye my hubby kat http://ejai-eda.blogspot.com

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez