Powered by Blogger.

Thursday, November 18, 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha..


Harap masih belom terlambat nak wish slamat raye korban nih.. raye aji tahun saya ngan hubby tak balik kampung.. hubby dapat cuti sehari je.. so beraye kat sini je.. lagi pon mak abah pegi haji.. kat kampung yang balik along, kak siti, abang man ngan kak ella je.. huhuhu.. sangat sadis raye haji tahun ni..

Paling sadis bile tak dapat makan lontong.. sepatotnye setaun 2 kali dapat makan, tapi kali ni setaun sekali je.. huhuhu.. buat pengetahuan kawan2 lontong tu bukan nasik impit yang makan ngan kuah lodeh ye.. beliau adalah sejenis masakan masyarakat jawa..

Ni rupe lontong.. skali pandang macam lepat.. tapi bukan lepat ye.. sumber gambar dari sini..

Ni plak rupa blah dalam.. lontong ni sebenarnye dari beras juge.. sama macam nak buat nasik impit ngan ketupat.. rase die pon same je ngan ketupat, cume die direbus dengan daun pisang.. bau die pon lebih wangi sebab ade aroma daun pisang.. nak rebus pon lame.. sesuai makan dengan ape je yg korang nak makan, rendang, kuah satey, kuah lodeh.. tapi kalau saya suke dengan ayam masak kicap.. hehehhe.. sumber gambar dari pakcik google..

Walaupon semalam tak dapat makan lontong, tapi hubby belikan sesuatu yang bentuknye macam lontong..

Hubby beli lemang.. lepas solat raye kat masjid depan PGA tu, hubby trus beli lemang ni.. beli sebatang je.. RM12 okeh.. tak pe la.. beli dah siap.. tinggal makan je..

Tak lupe gak rendang ayam berendam minyak nih.. huhuhu.. banyak gile minyak die.. seketol RM5.. hubby beli 2 ketol.. beli seketol sikit sangat..

So ni la juadah di pagi raya kitorang semalam.. sangat kenyang dapat makan lemang sebatang ni.. cukup la sebatang pon.. banyak2 nanti membazir je.. bukan ade orang nak makan pon..

Malam tadi plak en lat datang.. datang bujang je sebab puan ewa n kids balik kampung kat melaka.. huhuhu.. my hubby yang sangat rajin telah mengiktirafkan dirinye jadi chef.. sume hubby masak.. saya tolong cuci pinggan je.. huhuhu..

Siakap sos, sawi ikan masin (sebanarnye nak wat kailan ikan masin, tapi kailan dah abes kat econsave.. rase die lebih kurang je.. hahhahah..), ayam madu ngan papadum bulat tu.. carik yang kecik2 tak de plak.. so beli je yang besa tu.. nampak cam keropok je kan.. siap makan sume rase cam nak baring.. hahhha.. harap en lat kenyang la ye..

Tu je la cite raye aji tahun ni.. tak de yang menarik pon.. semoga raya tahun depan dapat makan lontong.. huhuhu..

4 juta comments on "Selamat Hari Raya Aidil Adha.."

ejai_ej on November 18, 2010 3:09 PM said...

err.. lontong tu bukan lepat ek?? hahahaha

eda_ej on November 18, 2010 3:27 PM said...

nak jage ati awek punye pasal.. makan lontong macam makan lepat.. masok mulut dok tepikir2 apsal la lepat ni tawar... hehehhe..

Nini D.. on November 18, 2010 8:06 PM said...

hahahahaha....lawak2...

MOH KEMBARA on November 23, 2010 8:26 PM said...

Salam, haa tau lontong tu ori makan dgn nasi gulung, mmg wangi. Tp takde nasi gulung, ketupat nasi atau paling sengkek pun dgn nasi hempit! Akak kekadang buat gak nasi gulung ni masa raya selain ketupat nasi dan lemang beli, makan dgn rendang Tok. Tapi tabik kat suami eda...macam Chef! Moh baca kisah 'Interview with an Ex-Mujahiddin Part 3' kat blog Akak!

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez