Powered by Blogger.

Tuesday, May 24, 2011

Jom Buat Panty Liner..


Hehehee.. sebanarnye dah lame nak publish cite pasal buat pent liner ni kat sini.. asek malas je.. ni pon dah tak ingat bape lame dah siap panty liner ni.. dekat sebulan ade kot..

Ari tu saje je bukak2 google kot ade yang menarik.. tejumpe la plak patern untuk buat panty liner cloth pad.. skali tengok cam best je.. kalo sesape yang nak patern panty liner ni boleh la amek secara FREE kat sini http://shewhorunsintheforest.googlepages.com/padliner.pdf. ikot suke la nak print bape banyak kali pon.. sebenarnye banyak lagi patern panty liner ni.. tp ni yang agak comel la aku rase.. hehheheh..


Mule2 print le dulu patern yang udah kenan tu.. untuk memudahkan proses menekap, gamkan kertas A4 tu ngan kertas yang agak tebal skit.. pas tu jangan lupe gunting keliling patern tu ye..



Kain yang nak ditekap tu ikot la pada kesuaian korang.. kalo nak tebal tarok la banyak2 lapis..

Kalo ikot aku kain yang untuk buat wing ni 3 lapis.. pas tu tekap ye..



Yang kain corak2 ni aku buat 4 lapis..



Untuk mengelakkan kain tu dari lari2, jangan lupe pinkan dulu kain tu sebelom jait kat garisan yang dah ditekap tadi.. jait pelan2 ye supaya jaitan tu idak le bengkang bengkok.. (jangan ikot aku, nak cepat punye pasal jaitan sangat la senget benget.. hehehhhe)


Dah siap jait bleh la digunting keliling.. buang mane yang tak bekenaan.. jangan gunting rapat sangat ngan jaitan tu ye..





Dah siap gunting keliling, gunting skit kat bahagian tengah..





Pas tu tebalikkan kain ikot lubang yang digunting tadi..





Kemudian boleh la telangkopkan bahagian yang digunting kat tengah tadi.. untuk mendapatkan kemasan yang lebih baik, elok la di iron dulu..


Cam ni la rupenye bile udah telangkop.. belom siap lagi ni..


Pinkan kedue2 bahagian kain tu.. pas tu jait keliling bahagian yang becorak tu..


Sangat tak lurus kan.. heheheh..





Ni bahagian depan..



Ni plak bahagian belakang..




Bile dah siap cam ni boleh la tarok butang snap kat wing panty liner tu.. kalo susah nak carik butang snap tu, pakai butang ketip tu pon boleh.. tapi kene jait sendiri la..


Dapat juge la siap 8 keping panty liner.. pas ni tak yah beli dah.. pakai je yang dah buat ni.. boleh basoh n pakai ulang2 kali.. kalo nak buat untuk menstrual cloth pad pon lebih kurang cam ni gak.. cume perlu amek ukuran yang lebih besar n pakai fabrik waterproff..




Selamat Mencuba..








Nota kaki~fabrik yang digunakan adalah flannel.. kain yang selalu wat selimut baby tu.. carik kat kamdar ade rasenye kain tu..

15 juta comments on "Jom Buat Panty Liner.."

~najwa~ on May 24, 2011 10:55 AM said...

wah, bestnya.. bole jimat cam ni. buat le byk sket, bole knjwa beli..hehehe.

eda_ej on May 24, 2011 11:04 AM said...

mau beli ke?? jaitan senget2 la.. huhuhu..

My Comey Lotey on May 24, 2011 2:05 PM said...

wah kemain cantik lagi panty liner ko..bunga2 lagi tu..hoho

eda_ej on May 24, 2011 2:47 PM said...

tak kan nak wane puteh je.. kene la kasi bunga2 skit.. hehhehe..

a'in fajar on May 24, 2011 6:37 PM said...

ermmm cantiknyer...rajin toi ko yer...aku mcm x bape nk rajin je..tp bgs jg nnt da smpi seru leh rujuk je kat cni

eda_ej on May 24, 2011 7:01 PM said...

ain~tp ko rajin masak.. aku part masak2 ni kureng skit.. hehehe..

azura samsuddin on May 27, 2011 6:03 PM said...

cantknye, kemas je jahitannya

eda_ej on May 27, 2011 8:29 PM said...

tak kemas.. kalau nak jual belom tentu laku.. ni pakai sendiri je boleh la.. =D

Anaa on November 15, 2011 5:48 PM said...

eda,sungguh senang nak buat kann.. macam best jer.. nanti bila2 ada kelapangan akak nak try la..

lia on June 24, 2012 6:16 PM said...

thanks sudi share tutorial ni! senang sgt nk faham....saya dah cuba buat satu...lepas ni nak buat lagi byk2...tq for sharing! :))

MyBotanG on July 04, 2012 8:54 AM said...

Thank you for the tutorial.. looks very easy.. nak mencuba juga.. *thank you Lia for the link*

Zaujatu Wahab on October 13, 2012 9:29 PM said...

salam.bagus idea wat sendiri ni..cume org yg biase kene sakit kencing tak lawas..perlukan plastik utk diselitkn dlm kain ni...sb mase solat tu..mgkin krg selese terutama yg amal qabliyah n ba'diyah..perlu sesuatu yg lebih kuat penahanannya... Ape2 pn 5bintang...utk adik yg rajin ni...

Effarina badrul hisham on December 14, 2012 12:37 PM said...

salam,kak kain waterproof tu kain mcmna ye?

Linda on March 14, 2013 9:49 PM said...

byk pilihan kain cotton di sini--->http://www.facebook.com/media/set/?set=a.512098645497866.1073741832.461798357194562&type=1

Zantie Azizan on June 14, 2013 4:10 PM said...

Tutorial yg sangat bagus.. Dah lama carik. Tqvm.!

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez