Powered by Blogger.

Friday, March 19, 2010

Satu Tahun Dan Lapan Bulan..


Pejam celik pejam celik dah setahun lapan bulan anak bujang saya hari ni.. kejap je rasenye.. lagi empat bulan dah dua tahun.. wahh.. cepatnye mase berlalu.. sakit nak besalin pon blom hilang dalam ingatan.. masih segar walaupon mamat alan dah nak masuk dua tahun.. saya rase ibu2 yang ade anak sebaya ngan mamat alan pon rase benda yang same kan.. =D



Perkembangan terbaru mamat alan tak de kembang mane pon.. gigi baru 4 batang tumbuh.. 2 atas 2 bawah.. gigi geraham atas dan bawah blah kanan dah nampak skit nak keluar.. gigi yang lain tak tau la bile.. hubby kate gigi atas mamat alan ni macam gigi saya sebab besa2.. tapi bile saya tengok balik gamba lame2 dulu gigi susu saya tak besa pon.. atas ngan bawah same saiz.. tak tau la ikot sape yang penting ade gigi n sihat.. betol tak.. =)

Dari segi percakapan pon tak bape nak boleh lagi.. orang kate gigi mempengaruhi percakapan.. betol la kot sebab anak kawan2 saya yang lain semua gigi dah nak penuh n dah boleh cakap banyak.. pape pon saya tetap bersyukur.. lambat keluar gigi lambat la rosaknye kan.. hehehe.. mintak2 cam tu la..

Mamat alan ni mulut tak bising sangat.. jarang tengok die membebel.. tapi dari segi fizikal memang dah tak larat nak halang.. cabinet tv dah panjat.. tv pon dah panjat.. toilet bowl pon dah masok.. air kat toilet bowl pon die suke wat main.. ade satu petang tu tibe2 die hilang n saya cume dengar air kocak kat bilik air depan.. rupenye die dah celop tangan main air kat toilet bowl tu.. hadoii.. panjat sofa ngan katil tu dah tak heran.. tak tau la pas ni skill ape plak la yang die nak kuarkan..

Lepas last cocok ari tu mamat alan dah kurang muntah2 (sebab dari die baby die memang suke muntah yang membuak2, bukan muntah yang org kate 'muak' tu) die punye muntah memang banyak.. kalau tesedak sikit pon akan muntah n semua yang die telan makanan or susu mesti abes keluar balik.. tu pasal la kalau saya keluar pegi mane2 pon kene bawak satu beg barang2 kelengkapan die.. baju mesti dalam 2@3 pasang... pampers 3 keping.. sapu tangan, air masak, wet tissue dan susu.. saya memang tak bekesempatan la nak melaram pakai hand bag cantek2 ke kenduri or mane2 pon sebab barang si kecik ni pon banyak, so pakai je la beg baby mamat alan.. tak pon pakai beg galas belakang.. senang nak usung.. tapi alhamdulillah muntah die dah tak macam dulu.. skang ni tiap kali lepas mandi mesti kene letak minyak takot die kembung.. macam baby je.. dulu letak gak minyak tapi still muntah.. agaknye time tu nak menguji tahap kesabaran ibu die kot..

Kaki pon dah besa.. dah same besa ngan tapak tangan saya.. mase mamat alan baby dulu ade gak amek gamba kaki die, tapi malangnye gamba tu kat dalam hard disk yang dah corrupted tu.. sedih betol..rase nak nangis je.. apa boleh buat.. tak sempat nak burn kat cd..

Pape pon smoge mamat alan jadi insan yang bergune bile besa nanti.. tak lupe juge untuk diri saya n hubby smoge dapat sabar dalam menjage dan mendidik mamat alan yang semakin mengganas ni.. aminn.. =P

6 juta comments on "Satu Tahun Dan Lapan Bulan.."

ejai-eda on March 19, 2010 6:11 PM said...

kalo nakal sangat ikat je kat pokok kerengge. bia die kener geget. hahahahha

eda~ejai on March 19, 2010 7:51 PM said...

buleh ke cenggitu?? nnt ade org call pulis kate kite dera anak plak.. cam no??

Nini dear.. on March 20, 2010 11:05 PM said...

kalo ada org call bgtau polis,...aku bleh jadik saksi..aku siap tunjuk komen en ejai nih..bley gitu?..hahaha

najwa~ on March 21, 2010 3:36 PM said...

Irfan ada 4 gigi atas, bawah.. geraham pun atas bawah.. ckp dh boleh, vocab dh byk.. betul kot, gigi mempengaruhi kebolehan bercakap.

xpe,xpe..mamat alan pasni tentu pandai ckp, tanya byk2 sampai mama penat nk jawab ;)
yg penting mamat alan aktif & sihat.

alhamdulillah irfan last cucuk kelmarin x demam..

Nur A'in on March 21, 2010 11:22 PM said...

jelous tngok gigi mamat alan mcm gigi kekal je bsr2..gigi syuhada kecik2 jarang plk2,tp sedih dah gropes dek krn berenti nyusu..
budak yg lasak mmg lmbt cakap..ibu n abahnya mst x sbr nak dgr mamat alan leh sebut IBU..ABAH..

eda~ejai on March 22, 2010 10:08 AM said...

nini~ ko nak jadi saksi ye.. boley2.. hehehe..

kak najwa~bagusnye irfan tak demam.. gagah btol die ek..

ain~sonok ye macam gigi kekal.. tapi tak tau la sampai bile boleh kekal gigi die tu.. huhuhu..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez