Powered by Blogger.

Wednesday, March 10, 2010

My Journey..


Disebabkan minggu lepas ada dua orang kawan saya yang dapat baby dalam hari yang sama, tibe2 saya rase terpanggil plak nak post pengalaman saya mengandungkan mamat alan.. saje je nak share.. setiap orang lain pengalamannye kan..

Saya n hubby nikah hari jumaat 17 ogos 2007.. 18hb kenduri kat rumah saya.. 19hb kenduri kat rumah hubby plak.. hari yang bersejarah dan penuh dengan sejarah.. tak kan saya lupa sampai bila2.

Empat bulan kawen saya dah pregnant.. bulan disember dah tak period.. wat urine test sdiri je.. beli pregnancy test kat farmasi.. alhamdulillah +ve.. hubby pon happy.. tapi kitorang tak bagi tau family lagi.. dah 4 bulan baru hebah kan kat kuarga..

Kat bawah ni antara nota yang sempat saya catat mase pregnant dulu..

19 jan 2008
Pegi jumpe dokto klinik panel kat Menara TM. berdebar gak la. dah lame tak jumpe dokto. masok bilik dokto, cakap2 skit.. kire2 skit.. dokto bag tau baby dalam perot dah 3 bulan.. lagi 2 hari 3 bulan (12 minggu) alhamdulillah.. smoge baby selamat, sempurna & jadi insan yang soleh bile kuar nanti.. =)
Dokto tu kate saya boleh follow up terus kat klinik tu.. 15hb feb kene datang utk follow up ngan pakar kat situ.. dapat acid folic.. bagus untuk otak baby dokto tu kate..

Sebulan-tak de pape yang belaku.. just tak de period je..

2 bulan-jerawat start tumbuh kat muka.. asek nak tekencing je.. kalau malam mesti nak bangun kencing dalam pukul 2 or 3 or 4 pagi..

3 bulan-jerawat still tumbuh.. muke berminyak2, kene slalu cuci muka.. perot dah mule membesar tap tak de la besa sangat.. rase nak kencing tetengah malam tu ade lagi..

4 bulan-jerawat dah makin berkurang, tapi kulit sekitar bawah mulut plak jadi kering2 ngan hitam.. gejala kencing tetengah malam dah tak de.. 17 minggu berat 42kg.. baby dah start gerak2, dah boleh angkat kepala, tendang2 ngan pusing2 dalam perot 360dajah (tengok mase 1st scan).. perot dah makin besar.. 18 minggu berat dah jadi 44kg..

5 bulan-perot makin besar.. seluar jens pon dah ketat.. pinggang sakit.. makin kuat baby gerak2 & makin kerap. bila abah baby letak tangan kat perot dah dapat rase bile baby gerak.. berat dah 49kg.. kaki dah start bengkak tapi kejap2 je..



Ni kat office hubby kat menara TM dulu.. tiap weekend memang datang tolong tengok hubby wat keje.. hehehe.. mase ni perot belum besa lagi..


Mase konvo pon ngah pregnant 5 bulan.. maklom je la pas abes study trus kawen.. heheh.. 3rd april tu birthday my hubby.. tapi hubby plak bagi saya bunga.. ade lagi bunga tu saya simpan tapi dah kering la..



Mase ni nak pegi kenduri kawan hubby kawen.. kenduri kawen Huda kat Tanjung Malim.. kat bwah umah en Lat ngan pn ewa ni.. sambil tunggu dierang amek gambo dulu.. tembam plak rasenye time nih.. pkai kain baju kurung pon dah tak boleh nak kancing.. zip separuh je.. hehhe..


Taaaarrrrraaaaa... Fadhlan Harith inside my tummy.. hahaha.. tengok la diameter perot yang semakin membesar bagai juara..



Keadaan kaki yang membengkak.. memang sangat besar.. sangat kembong.. tengok je la perbezaan kedua2 kaki tu.. sebelum dah selepas besalin

6 bulan-sama cam 5 bulan cume dah tak rase sakit pinggang je..

7 bulan-kaki bengkak.. besa sangat.. susah nak jalan.. kalau duduk lantai lagi susah nak bangun..

8 bulan-bengkak kaki dah kurang, selera makan makin betambah skit, kadang2 rase keras kat kakan or kiri or kanan dan kiri perot.. mungkin tu lutut or siku baby kot.. berat dah 52kg..

9 bulan-minggu ke 36 dah seminggu kaki bengkak tak turun2.. sebelum tu bengkak kejap je pas tu ok balik.. berat dah 55kg, scan kat HUKM kate baby dah 2.6kg.. kedudukan pon ok.. kepala dah kat bwah.. uri pon pada kedudukan yang sepatutnya..

Minggu ke 37 dah besalin..
Saya besalin awal sebab ade bleeding skit.. tak banyak pon.. tunggu 3 hari still ade bleeding.. hubby trus bwak saya gi HUKM.. saya kene besalin juge sebab mase tu tibe2 tekena darah tinggi.. dokto pecahkan air ketuban.. pas tu baru rase sakit.. rase pinggang nak pecah.. tulang blakang cam nak patah.. dokto suggest saya kene amek epidural kalau tak akan memudaratkan saya mase besalin.. bila dah dapat epidural sume sakit hilang.. sampai baby dah nak tekeluar pon saya tak rase..





Masok air sampai 3 botol.. masok labour room pukul 5 ptg besalin pukul 12.45 tengah malam 19 julai 2008.. kalau tak due date 07 08 2008.. tak sempat pon nak jejak bulan 8 dah besalin..



Dalam labour room HUKM.. bilik no 8.. ngah tunggu baby kuar nih.. nampak cam kritikal sangat je rupenye.. sebenarnye xde la kritikal mane pon.. yang kat sebelah kiri saya tu tempat cuci baby.. bile baby lahir dokto akan letak baby kat dada, mase tu la dokto potong tali pusat.. pas tu baru la nurse amek baby letak kat situ nak cuci n sedut sume lendir2 yang melekat.. lubang hidung, telinga ngan mulut sume kene sedut.. mase mamat alan lahir mate trus tekebil2 tapi lambat skit die nangis.. bile dah sedut lendir kat mulut die baru la die melalak..


Ni la die Muhammad Fadhlan Harith bin Mohd Faizal.. berat 2.58kg.. insan yang ditunggu2 kelahirannya.. mase mengandungkan mamat alan ramai yang cakap saya akan dapat baby gurl.. sebenarnya memang rahsia ni saya n hubby simpan sampai la mamat alan lahir.. saya n hubby memang nak baby boy.. mase 7 bulan scan dokto kate boy.. alhamdulillah.. syukur nikmat tuhan..


My hubby la orang yang paling happy.. dah dapat title abah.. sonok dah ade anak sdirik..


Mase ni dah balik kampung.. pantang kat kampung.. saya pon sonok juge dah ade anak sdirik.. tapi penat la skit.. malam2 kene bangun nak bagi baby susu.. badan pon nak kene jage..
Time kaseh kat my hubby coz sanggup tunggu baby kuar kat labour room same2.. hubby akan keluar labour room bile nak solat je.. pas tu masok balik temankan saya.. ni la pengalaman yang tak dapat saya lupakan sampai bile2..

6 juta comments on "My Journey.."

najwa~ on March 10, 2010 7:34 PM said...

bilik no8 tu bilik hujung kan (kalo x silap la)
teringat masa student dulu, standby tgu org bersalin....sampai x tdo mlm.

be a good boy mamat alan...
mamat alan x sabar nk tgu adik pulak pas nih ;)

eda~ejai on March 10, 2010 8:39 PM said...

haah bilik ujung skali.. dok denga je org lain branak.. badan sdiri xbranak2.. mase tu labour room sume ade org.. musim beranak kot..

Nini dear.. on March 12, 2010 3:38 PM said...

amboi....kemain lagik post kamu kali nih ek?..heheheh....aku suke!!!!!

ejai-eda on March 12, 2010 4:18 PM said...

skali baju time convo, ngan ge kenduri samer da.. isk...

eda~ejai on March 12, 2010 4:29 PM said...

ye la, dok tengok org dapat baby teringat plak time mamat alan baby dulu..

eda~ejai on March 12, 2010 4:47 PM said...

mase dok kat sofa ngan dukung baby pon baju same.. hehehhe.. bykkn koleksi baju ye.. =)

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez