Powered by Blogger.

Saturday, May 19, 2012

Power Pumping..



Ini gamba lame.. amek mase bulan 11 tahun lepas..


Pada saat ini aku sedang bertungkus lumus melakukan "Power Pumping".


Kepala aku runsing.. dah dekat seminggu susu tak bape nak keluar.. aku cuba untuk tak runsingkan kepala tapi susu tetap juga tak banyak.. 


Perubahan hormon mungkin.. period selalu macam ni.. ni kali ke tiga jadi kat aku sejak aku bf kan hasnaa.. aku harap ni cuma sementara saja..




Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.
Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?
Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.
Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
MOmies jgn ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.




sumber dari doc Power Pumping di Kump. Ibu2 Menyusukan


6 juta comments on "Power Pumping.."

~najwa~ on May 19, 2012 8:10 AM said...

kalau time period, memang 2-3 oz je.....sedih je tgk ;)

Ain Fajar on May 19, 2012 9:17 AM said...

klu piriod mmg xbyk susu ek..au ta pulak..tengok org juga kot..tapi jgn isaula selagi budak hisap selagi tu ade.

eda_ej on May 19, 2012 11:00 PM said...

kak najwa~20 minit pam cume dapat 2oz je.. pas tu hasnaa plak sambung ngepam..

eda_ej on May 19, 2012 11:01 PM said...

ain~tetengah period ni je cam ni.. sedey btol..

LYAfrina on May 20, 2012 1:06 PM said...

lya x pnh bpluang melalui saat2 ni... mcm2 usha dilakukan kan demi setitik susu buata nk tsyg

mama ju, on May 21, 2012 11:50 AM said...

Salam sejahtera

Nak tanya sepupu, dia baru ambil annak angkat samada dia pun tak cara ni, dia ambil hormaon .
Tkasih ke blog mama.

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez