Powered by Blogger.

Friday, January 20, 2012

Sunat..


Cerita pasal sunat.. maksud aku khatan.. bukan khatam..


Anak daraku hasnaa dah selamat dikhatankan malam tadi..


Gile punye lambat nak sunatkan die.. slalu orang dok sunat anak mase seminggu or dua minggu.. paling lewat pon dua bulan.. tapi hasnaa dah 3 bulan lebih..


Mule2 dulu ingat nak soh embah lijah (bidan kat kg) yang urut aku tu je yang sunatkan.. rupe2nye embah lijah tak buat plak kerje2 menyunat nih.. setelah di survey2 jumpe juge klinik yang ade wat sunat untuk baby gurl..


Sampai kat klinik malam tadi rase cam tak jadi je nak sunatkan hasnaa.. orang ramai gile.. dah macam kat pasar raye.. sesak.. banyak sangat orang sakit.. dari baby, budak kecik, wanita mengandong, bapak merandong sampai la ke orang tua yang kene naik kusi roda pon ado.. serius ramai..


Time register dapat no 73.. pesakit semasa 50++.. hambek ko kene tunggu lebih kurang lagi 20 orang.. bincang2 ngan mr ejai antara nak wat hari lain or nak teruskan malam tu.. big boss kate tunggu je la.. so tunggu.. mujo hasnaa tak wat hal.. dah siap bagi susu mase on da way ke klinik..


Lame menunggu.. last2 hasnaa laloq.. mate kuyu2 macam nak katop.. akhirnye hasnaa tewas.. hasnaa tertido sebelom die disunatkan..


Name hasnaa kene panggil.. masok bilik dokto n aku agak tekejut skit.. kate dokto pompuan.. tapi apsal dokto ni bejambang.. aduyai.. dah siap call kat klinik tu kate malam tadi turn dokto pompuan.. tak pe la.. tak kan nak ngamok2 plak kan.. redho aje la.. aku bagi hasnaa kat abah die.. mr ejai letak hasnaa kat katil.. aku dah start cuak... tak brani dan tak sanggop nak tengok.. ini pengalaman pertama aku tengok baby gurl nak kene sunat..


Aku tetap tak tengok.. aku cume duduk kat kusi bertemankan abang harith yang sebok dok panggil hasnaa.. aku lagi tambah cuak bile nampak dokto bawak bekas berisi gunting kecik.. aku yang takot lebih.. hasnaa maseh laloq.. mengantok betol die..


Aku makin bedebar bile nurse tanggalkan seluar n pampes hasnaa.. Allahu akbar.. aku tak tengok dah.. yang aku tau mase tu telinga aku cume bersedia untuk bunyi hasnaa menjerit.. aku bajet hasnaa mesti mengelejat punye.. sedangkan cocok yang tiap2 bulan tu pon die punye melalak satu klinik boleh dengar.. ni pulak kene sunat tang situ kan..


Aku tunggu punye tunggu tak de plak menjerit anak dara aku nih.. tahap mengantok die mengatasi rasa sakit agaknye.. syukur alhamdulillah.. hasnaa dah selamat sunat.. yeayy..


Sebelom ni memang macam2 yang belegar2 kat pale otak aku pasal sunatkan baby gurl ni.. bile dah siap rase sangat lega.. tak de la seterok mane.. time kaseh dokto.. 


Bile pikir2 balik, macam2 pengalaman bile dah jadi ibu ni.. aku rase ni baru sikit.. banyak lagi yang bakal penyusul.. harap aku tabah dalam membesarkan anak2..








nota kaki~gambo tak de.. segan nak amek sebab orang ramai sangat kat klinik malam tadi..



















4 juta comments on "Sunat.."

Nini D.. on January 21, 2012 8:52 AM said...

CikMat setakat ni blom bersunat lagik..(xde motip tulih kat sini..hahaha)

eda_ej on January 21, 2012 12:10 PM said...

hahahha.. cikmat rejab aku tu pon belom sunat.. hehehhe...

a'in fajar on January 23, 2012 10:54 PM said...

hehe kira awal ape 3bln dah sunat. ank2 dare aku 8bln bg g sunat kat clinik nurul huda t.i..coz dok ckp bio beso ckt tapi sblm 1thn (lum bejln)..ok lah..mmg tak sangka jg, fina n syuhada relex je time kn sunat tu siap senyum2 lg mcm xade ape belaku..mcm habok je kulit yg dipotong..tapi ttp kn tanam.

eda_ej on January 24, 2012 12:41 AM said...

aku risau die jerit je.. mujo la tak pape.. huhuhu..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez