Powered by Blogger.

Tuesday, April 26, 2011

Zoo Negara..


Jumaat malam sabtu hubby balik koje sangat la lambat.. kol 2 pagi baru sampai rumah.. gerak dari office dalam kol 9 malam.. pegi beborak2 plak kat Alam Damai dengan hencik apis halim, shukor alwi ngan tokey nasik ayam hencik tam.. aku malas nak msg2 sangat.. kang kate aku ni control laki plak kate aku tak bagi mr ejai pegi bejimba2.. bukan pegi bepoye2 pon.. stakat pegi lepak kat mamak ape la salahnye kan.. sampai je kat rumah kol 2 pagi tu hubby kejut, bagi tau esok bangun awal.. siap2 nak pegi zoo.. huhh.. mimpikah aku.. huhuhu.. tido senyum aku malam tu..

Pagi sabtu tu kononnye kol 8 dah gerak dari rumah.. memang la gerak kol 8 tapi pegi pekene roti canai dulu kat mamak.. kol 9 baru gerak.. dekat kol 10 gak baru sampai.. huhuhu.. sonok sebab parking banyak lagi..

Sementara menunggu mr ejai beli tiket sempat la amek gambo budak ni dulu..


Depan pintu masok ade board ni.. ade animal show kol 11.. 1st time nak tengok animal show.. kat tv pernah le tengok, yang betol2 tak pernah le lagi..


Tag tiket.. macam scan barang kat pasaraye je bunyinye..


Harap sume tau mane tangan mr ejai ngan tangan aku ye.. hehehhe.. dulu 2 tahun lepas pegi masuk zoo tiket RM15 untuk dewasa.. tapi sekarang dah RM20.. kalau nak masuk taman rama2 kene tambah RM5.. disebabkan mr ejai nak masuk taman rama2 tu so sorang RM25.. tiket sahaja dah RM50.. huhuhu.. harith tak kene baya sebab bawah 3 tahun tak payah tiket..


Ni kat blah depan2.. aku tak ingat mr ejai amek gambo ape.. tp dekat2 ngan tempat berok2 rasenye.. beg sume dah sangkot je kat stroller.. malas nak galas..


Putera lilin ni dah tak tahan panas.. maklom je la kol 10 pagi, matahari memang tengah nak naik.. nasib la..




Mase ni dah sampai kat tempat show animal tu.. awal lagi sebenarnye.. saje je aku ajak mr ejai duduk cepat2.. carik port redup.. yang kat depan2 panas..


Dua beranak ni dah mule rimas sebab orang dah mule ramai.. masing2 nak menyempit..


Show dah nak mule.. ade burung kakak tue kat depan tu.. tapi gambi kecik sangat.. tak bape nampak.. dekat satu jam lebih gak show nih.. bukan la burung kakak tua tu je.. ade la 5 or 6 jenis binatang yang wat show..


Pas abes show pegi plak kat terowong ikan.. macam2 ikan ado.. ni cume sebahagian je..


Balik dari tempat ikan ade la budak ni datang.. ingat nak jual ape.. rupenye die nak wat survey.. untuk projek geografi katenye.. budak skolah.. time aku amek gambo ni die segan plak.. huhuhu.. pas siap wat survey die bagi 2 ketol cup cake coklat.. sedap.. tak sempat amek gambo aku dah telan.. hehhehe..


Besa gile.. seladang aku rase.. tanduk die tajam...


Makin panjang lensa kamera mr ejai nih..


Hehehhe.. aku jarang pakai baju yang pesen2 die cam ni.. faminin gile aku rase.. slalu pon aku kuar pakai tshirt je.. tak pe la.. usia dah betambah.. kang aku carik la baju yang pesen2 cam ni lagi.. hehehhe..



Tengok la budak ni.. org nak kipas tapi die bagi kaki plak..


Huhh.. nampak je macam nak tido.. tapi lepas tu cergas balik.. lari sane lari sini..


Dah tak nak dok dalam stroller.. nak lari2 plak..


Semangatnye dua branak tu tengok zirafah.. tak larat nak kejo dah.. dok je kat kusi..


Ni plak kat area taman rama2.. tak tau nape harith cam tu.. nak kate takot pon tak juge sebab die diam je.. tak de plak nampak cam meronta2 nak lari.. tapi tangan die tu kurang pasti ape sebabnye..


Yang ni kat dalam taman rame2.. harith takot plak ngan replika kumbang nih.. penat aku letak die kat situ.. pakcik tu penjage kat taman rama2 nih.. pakcik tu plak takot kot2 harith nak jatoh.. tak banyak pon rame2 dalam ni..




Sangat kuat binatang ni.. kalo binatang lain begayot pkai tangan, tapi binturong ni gayot pakat ekor je..


Memule aku ingat ni serigala.. rupe2nye..


Striped hyeana nameye.. nak nyebut pon payah.. mane la asal binatang ni agaknye..


Sape tak tau ni binatang ape memang tak dapek la den nak nolong..




Dah nak sampai ujung2 dah ni..


Nampak cam katek sungguh aku di situ.. tak larat nak dukung budak ni rasenye.. berat.. nak kuar dah time nih..


Dah kuar.. nak ujan pon time nih.. sabo je aku ngan budak bekupiah ni.. tetengah nak posing die dok lalu lalang depan aku.. nak enter prame juge..


Melepaskan lelah.. penat bejalan satu zoo..


Bayor parking..




Sesambil menolak stroller tak prasan plak budak kecik ni dah tido.. penat la tu.. banyak bejalan dari duduk kat stroller.. tak sedo ape dah die..

Huhuhu.. nak tau bape lame kitorang belajan dalam zoo?? masok kol 10 pagi.. kuar kol 4 petang.. sempat la solat zuhur kat surau terapong dalam zoo tu.. best gile kat surau tu sebab air cond die sejuk gile.. elok sangat la sebab bile dah pusing satu zoo memang panas.. pepeloh2.. tak tau la lemak dah kurang bape banyak.. hehhehe..


Nota kaki~gambar dibawah ni mae pegi zoo 2 tahun lepas.. mase beday harith satu tahun..


Dulu line die wane hijau.. skang wane merah..


Dulu pakai stroller gabak ni.. untuk baby buleh la.. skang simpan je stroller ni kat stor.. berat.. lagi pon wat menohkan bonet kete je.. kipas harith tu pon dah lame jahanam..


Dulu memang kuat nak angkat budak ni.. sekarang ni memang tak dapek la..

11 juta comments on "Zoo Negara.."

PUANSTOBERI on April 26, 2011 1:43 PM said...

Huhu. byk nak Kekda nak komen ni. huhu

a) Masa kecik je dulu pegi zoo ni. entah bila nak pegi lagi. tggu ada sok lah. hihiks.

b) Akak pun takde la blouse bunga2. Asik tak tercapai je hasrat. Bila da pegang2 nak beli rasa mcm eh, aku pakai ke ni. Tp kalo nak outstation sng ada blouse bunga ni sbb dia formal dlm kasual kan.

c) aik, paking dia ada 25sen plak. gelabah nak carik 5 sen. hihiks.

d) comey nya mamat Alan. Eh. Mak dia pun comey.

Oke. Cukup. Satgi mcm buat blog sendiri plak. HIhihi :D

eda_ej on April 26, 2011 2:19 PM said...

to kak ida..

a) 1st time pegi mase dajah 6 dulu rombongan skolah.. kalo bukan sebab rombongan baru mmg tak merase pegi le jawabnye..

b) baru 2 kali pakai baju tu.. huhuhu.. selesa gak.. try la..

c) memang gelabah carik 5 sen.. abes satu kete geledah carik 5 sen.. hehhhe..

d) comey ke?? dah comot dah skang..

kalo nak komen panjang2 pon tak ngape.. ni memang tempat orang mengomen.. hehheh..

ejai_ej on April 26, 2011 2:24 PM said...

huhuhu... naseb abik gak la dapat parking dekat siket.. kalo dtg lambat lagi jenuh la nak carik parking... err... comey ker??? huhuhu.. untung laki dapat isteri comey.. hahahhaha

eda_ej on April 26, 2011 3:08 PM said...

dah makin comot rasenye nih.. ilang sume yang comey2..

neyza mokhtar on April 26, 2011 4:21 PM said...

aku pun dah lama tak pegi..tak ingat bila..tp bab stroller tu sama la..stroller irfan pun beso gabak..bapak nye la..mentang2 anak beso..skrg nk bwk pun pikir 100x..hehe..

~najwa~ on April 26, 2011 5:44 PM said...

sesekali tgk cik eda pakai sgt feminin, hehehe...

gambar mamat alan dgn rama2 besar tu, kiut sgt ;)

eda_ej on April 26, 2011 6:06 PM said...

niza~tu le pasey.. skang ni pakai stroller kecik tu je.. kalo lipat2 pon gune ruang kecik je.. time pakai stroller beso dulu nak tarok barang kat bonet pon tak boleh..

kak najwa~sedang mencuba2 untuk jadi lebih faminin.. hehehhe..

tapi maseh tak tau kenape tangan die cam tu..

afzan on April 28, 2011 5:30 PM said...

amboh kamera sorang satu nampaknya :)

eda_ej on April 28, 2011 5:50 PM said...

afzan~jangan memain.. adiah beday die tu.. hehhehe..

FeRoZ SuLaiMaN on May 04, 2011 2:31 PM said...

nape x tangkap je sekor dubuk tu bawak balik...bleh buat bawak jalan2...huhuhu

eda_ej on May 04, 2011 2:33 PM said...

bob~mane pulak aku nak letak.. park kat parking moto buleh???

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez