Powered by Blogger.

Thursday, March 22, 2012

Titisan Emas..


Stok susu yang diperah pada bulan Jan telah selamat dilebur tadi..


Sedih sebenarnye.. Tapi ape boleh buat bile ais yang melekat dah tebal 3 inci.. Harus lah kene defrost peti ais ni.. Sampai nak tutup pon dah payah tu kire dah parah juge kan..


Nak tarik keluar sume susu pon dah tak boleh sebab sume dah melekat sesame sendiri.. So biarkan je la sampai sume ais mencair..


Redho aje la bile tengok ais yg terbentok blom abes tanggal tapi susu dah start cair dulu.. Huhuhu..


Secara peribadinya aku tak tau la boleh wat stok lagi ke tak..  skang ni macam tak sempat nak wat stok je sebab sume hasnaa dah sodut..


Bukan ape, aku wat stok sebab takot pape jadi pas ni kan.. Susu tak de cam no.. Sian hasnaa.. Tapi mintak jauh la dari segala aral..


Minggu depan hasnaa masok 6 bulan.. Dapat susukan hasnaa sampai 6 bulan ni pon dah sonok sangat rasenye sebab mase harith dulu cuma sampai 4 bulan aje.. Itu pon dah campo2.. tapi hasnaa maseh full bf..


Kepada kawan2 yg ade pengalaman dlm mem'bf' anak sampai lebih dari setahun bg la nasihat mahupon dorongan kat aku ni.. Maklom le pengalaman tak banyak..


Peace yoo.. =p


Published with Blogger-droid v2.0.4

22 juta comments on "Titisan Emas.."

~najwa~ on March 23, 2012 12:20 AM said...

insyaallah eda, boleh. jangan stress, nanti susu merajuk ,segan nak keluar ;) ehe.

sedih tgk susu mencair mcm tu je kan, xpelah, bukan rezeki Hasnaa. tapi yang fresh dari ibunya masih ada, kan ;)

dont worry, cukup 6 bulan tu pun dah besar maknanya (bagi kita yang dulu hanya mampu susukan anak sepenuhnya 4 bln je)

jgn risau jgk, bila dia start ambil solid/makan, automatik demand utk susu kurang sikit (jadi, bolehlah pam semula),

skrg Tasneem 2x makan bubur waktu siang kat rmh pengasuh, susu total dalam 10-12oz je waktu siang, itupun kadang tak habis. malam knjwa bg direct BF je. cuma maintain pam 2x kat tempat keje (sebab malas juga nak pam, ehe).....
alhamdulillah susu masih maintain.


boleh, insyaallah....jgn give up dulu ;)


**sorry, komen pjg macam dah boleh buat 1 entry.hahah

Nini D.. on March 23, 2012 8:51 AM said...

teman tak dpt nk komen sbb ms bfkan cikmat dulu tak sompek nk simpan bagai...sumer dia telan abes secara lansung sampaila maknye serender sbb kilang susu dah tutup operasi.. ( dlm kata tak dapat nk komen tu..dpt jugak 30-40 patah perktaan aku taip) hahahha

miloais milo on March 23, 2012 9:06 AM said...

my kids hanya bf selama tiga bulan aje...
after that - depa tak nak dah
sebab iols dah start keja - dah terbiasa kekdahnya nenek depa bagi susu botol plak tu....
depa tak mo lah....

Mama ArinArishArdini on March 23, 2012 9:28 AM said...

xpe..percubaan yg bagus dh tu..
time Arina dlu lg bodo la..dpt isap sikit je ms pantang. masa arisha dpt dlm pantang je fully, lps tu campur..tp dlm sebotol je Fm sehari..dpt susukan smpi 1thn setgh..sbb ms tu aku dh 4 bulan derita nipple luka, darah, berbau dan mcm bnanah..skang dini dpt fully bf 7 bulan n skang still continue bf...siang cmpur la jugak.. apapn tanggapan org jgn dgr sgt..sbb kekdg aku baca2 kt fb tu mcm riak pn ada..pstu mcm kutuk2 plak org yg dpt fully bf tu kejap je..xde sivik betul

afzan on March 23, 2012 9:51 AM said...

slap haribulan boleh makan aiskrim susu ni. dulu suka makan aiskrim milo letak dalam plastik ni la

eda_ej on March 23, 2012 2:29 PM said...

Kak najwa~time kaseh diatas komen yg bejela itu.. i like..

tu le, harap dpt la wat stok lg walo sikit pon..

btol kan, bile dpt bf smpi 6 bulan pon dah sribu rahmat.. kalo smpi 2 taun mmg hebat.. hehehe..

eda_ej on March 23, 2012 2:31 PM said...

Emy~ko pon salah sorang sumber inspirasi aku.. bukan senang nak bf anak lame.. byk juge cobaannye..

eda_ej on March 23, 2012 2:34 PM said...

Miloais milo~kalo nak try bf anak lame skit ngan baby baru pon boleh.. hehheh..

eda_ej on March 23, 2012 2:42 PM said...

Shima~yg kutuk2 tu pon satu hal.. lagi bual hal bile ade yg soh pakse2 beli suplimen.. Adoyai.. mak kite dulu2 tak de mkn suplimen pon ok je..

Time harith dulu cam tak bape meluas sgt cite psal susu ibu ni.. skang ni melambak cite psal susu ibu..

Selagi boleh bertahan aku cube bg.. kalo dah kering apo boleh buat.. dah takat tu je le kot rejekinye..

eda_ej on March 23, 2012 2:46 PM said...

Tak yah silap ari bulan.. kalo ari bulan tu tak silap pon mmg dah ade yang telan askrem nih.. hahahah... caye tak???

gadisBunga on March 23, 2012 5:21 PM said...

buat teh tarik boleh tak tu? heheh gurauu...ngeee~

mama ju, on March 23, 2012 5:24 PM said...

Salam ,
Masa zaman mama dulu tak teringat nak buat mcm ni.Mudah je guna susu botol, rugi betul sbb tak peka.

eda_ej on March 23, 2012 5:47 PM said...

gadisBunga~boleh je kalo nak.. tp kalo dah telan 2x kenyang dah boleh jd anak susuan.. mau ka??

eda_ej on March 23, 2012 5:52 PM said...

mama ju~tak pe la, barang dah lepas jgn dikenang..mane la tau kot dapat baby lg.. hehehehe...

haniaiman on March 25, 2012 1:16 AM said...

apapun selamat menjaganya dgn sebaik2nya..

a'in fajar on March 25, 2012 8:49 PM said...

huyooo byknya ko dpt perah susu, aku pun x penah perah susu tok smpn.elok la2..tapi ko jgn isau la, slagi ank menyusu slagi tu susu akan kluar ..insya allah..aku bf ank2 ku smpi 2thn, mmg sentiasa ada, slagi dia isap mst ada..klu kita stopkan mmg susu akn kering, itu pun amik masa susu2 nk kering..cayo'2 chik..kat mn2 pun mst bg bf..ko minum susu gak

Prettywrite on March 26, 2012 12:54 PM said...

letak dalam plastik eskrim eyh kak?hurm..yana tak tahu belum kahwin lagi..belum ada anak..hehe..tapi aritu kakak balik pun dok risau susu dia kering juga dia cakap..kesian anak buah menyusu tak kenyang..dok cari alternatif nak tambah susu la tu..sama umur macam hasnaa gak kot 6months

eda_ej on March 26, 2012 9:42 PM said...

ain~tq ain.. aku slalu minom milo je ari2.. tu la, harap2 dapat la cam ko bf sampai 2 taun..

eda_ej on March 26, 2012 9:43 PM said...

haniaiman ~tq kak.. =D

eda_ej on March 26, 2012 9:45 PM said...

Prettywrite~cam ni la bile dah ade anak dik.. kalo boleh sume nak dulukan anak.. kem salam kat akak ek.. =D

Miss Tasantek on March 30, 2012 11:11 AM said...

sha macam nak nangis bila kenangkan susu akak lebur gitu aje.

susu akak banyak.

sebab akak penah aplod pic pam dengan susu akak tu, sha berazam nak bf kan wafiy...

beli pam sebijik cam pam akak.

tapi...bf tak lama...dalam pantang je wafiy sha bagi susu. lepas tu, wafiy demand. sha plak niple pendek. luka setiap masa...menangis2 bila BF wafiy..

ouh panjang lagi nak cerita. tapi malu. terasa rendah diri, dan tak berguna je bila kenangkan tak boleh nak BF wafiy.

eda_ej on March 31, 2012 9:28 AM said...

tak pe la, ape boleh buat.. mungkin rezeki wafiy nak dapat susu dari sha takat tu je.. boleh cuba utk baby akan dtg pulak.. hehehhe..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez