Powered by Blogger.

Monday, August 2, 2010

Sepagi Di Pusara..


Kebiasaannye lepas buat kenduri tahlil untuk arwah my nephew, esok paginye mesti along ngan kak siti (kakak ipa saya.. wife along) pegi jengok kubur arwah.. disebabkan saya pon balik minggu lepas dieorang pon ajak saya pegi kubur skali.. antara yang pegi kubur along, kak siti, lin (kakak arwah), abang kamal (abang saya yg no 3) ngan saya..

Saya datang dari rumah MIL.. so telambat skit sebab hp tetinggal kat rumah my mum.. seb baik no 012 ade bawak.. mase saya sampai along ngah bace tahlil pendek.. selipar kene tanggal sebab kubur banjir.. sedih bile tengok kubur ade air..

Kelihatan air tahlil semalam ngan daun pandan.. turut kelihatan juga batu nesan blah kepala.. Gamba ni saya amek mase meng'amin'kan doa tahlil yang kak siti bace.. sayu sangat kak siti bace doa.. ianya jadi lebih sayu bile part kene sebut name arwah "Muhamad Uzair binti Siti Habsah" sebab kak siti pon macam makin sebak tapi teruskan juge bace doa dengan suare yang agak serak sebab nak tahan nangis... saya pon rase sebak.. air mate dah begenang nak jatoh.. tapi still boleh tahan lagi..

Mase ni plak bile dah abes bace doa.. kak siti ngah potong2 daun pandan kat atas kubur arwah.. along plak ngah pijak2 tanah bagi padat.. tengok la air kat situ.. banjer sebab malam tu hujan lebat.. tempat saya bediri tu pon banjer.. tapi tak de kubur lagi.. yang sebelah kanan tu pon tak de.. sebelah kiri tu kubur arwah pakcik Selamat adik abah.. batu nesan tu pon baru pacak 2 minggu lepas rasenye..

Ade cite lagi sedey.. lepas saya siram air tahlil tu, along amek jug sebab ade lagi baki air.. than saya cuci tempat name arwah kat batu nesan tu sebab koto kene percik air tanah.. along plak tolong siram batu nesan.. pas along siram air kat batu nesan, kak siti pegang batu nesan tu n cakap dengan nada yang sangat sayu.."Zir, mak balik dulu ye.. nanti mak datang lagi.." ya Allah.. saya rase macam nak nanges.. betol la orang kate kasehnya ibu sampai ke syurga.. mak selalu ingat kat kite.. tapi kite selalu ke ingat kat mak??? ntah la.. tepuk dada tanye selera..

4 juta comments on "Sepagi Di Pusara.."

firna on August 03, 2010 8:34 AM said...

Setiap yang hidup pasti akan mati.Kita yang hidup perlu teruskan hidup. Iringi setiap permergian mereka dengan doa. Semoga pemergian kita nanti sentiasa ada yang mendoakan. Insyaallah.

eda~ejai on August 03, 2010 8:41 AM said...

insyaAllah.. semoga ade la yang nak doakan untuk kite pulak nnt..

azeila eila on August 03, 2010 9:19 AM said...

sedihnye...:(

eda~ejai on August 03, 2010 2:04 PM said...

rase nak meleleh ayo mate..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez