Powered by Blogger.

Tuesday, April 17, 2012

Aku Pon Nak Buat Juge..


Walau rase dah teinggal ketapi.. walau rase dah telepas musim tapi aku gagahkan juge..


Orang lain dah musim salji aku baru nak masok musim bunga..


Orang lain dah tak heboh dah pasal apom dot dot nih.. tapi aku baru nak membuat..


Semangat nak buat dari minggu lepas..


Tapi baru la malam semalam sempat mengadap.. fuhhh...


Ini adalah barisan pertama bakal apam yang masok ke periuk nasik.. (sebab aku kukus pakai periuk nasik dan tenggek atas dapo aje..) yang 'e' ngan 'J' tu asben mak yang buat..


Cobaan pertama menjadi.. yeayyy.. jangan tak caye sebab aku gaul pakal blander bubur hasnaa aje.. (mujur tak pakai blander yang biase tu.. kalau tak berperisa cili kering la apam aku..hahhaa..) mixer tak de.. malas nak beli sebab aku bukan rajin pon masak kuih2 cam ni..


Yang ini pulak apam yang telah selamat sampai ke opis ajinata (axiata).. tak lalu weh nak makan kalo dah banyak sangat..


Last.. ni yang tinggal kat rumah semalam.. cukup la tu sebab aku sorang je yang telan.. harith?? jenoh dah aku bagi die tak mo gak walau intinye aku tarok kaya kegemaran die..


Pape pon time kaseh kat Ain sebab aku cilok resipi ni dari blog beliau.. time kaseh ain.. rajin btol ko nuleh2 pasal makan kat blog ko..

Ni resipi apam yang aku copy dari blog Ain..



Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - 
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete 
  • 1 sudu esen vanila
  • Filling trawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan stawberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.



Okeh... done!! =D




10 juta comments on "Aku Pon Nak Buat Juge.."

kakcik on April 17, 2012 4:21 PM said...

Comel dan gebu apam tu. Kakcik belum pernah cuba buat pun lagi. ;-)

a'in fajar on April 17, 2012 4:46 PM said...

caya lah chik, comel jg apam yg ko buat tu walau gn blende n periuk nasi tetap menjadi..mantooop..dapat A la klu dah semangat cam gitu..(gn ape yg ade je)

Prettywrite on April 17, 2012 7:22 PM said...

Waa pinky2 apam!hehe..lama dh xbuat..time anak2 buah blik yna buatlah..seronok dyorang cksu ajak men masak2..hehe..jarang buat sbb benda ni leceh sgt..yna suka ltak filing sardin..inti tu jer lju tlan..bdak2 pn sama..hehe

LYAfrina on April 18, 2012 12:01 AM said...

comel,,,
ok la tu..jd jugakkan... drpxbuatlgsung..lya klonkmkn..beli j la

Nini D.. on April 18, 2012 9:33 AM said...

setakat nih...aku masih blom lulus buat apam..mkn apam aje yg terlebih lulus!

haniaiman on April 18, 2012 10:26 AM said...

wah..menjadik tu..mesti sedap kan..apa kata pass mai sikit.

Kakzakie on April 18, 2012 10:45 AM said...

Kalau tangan menjadi guna blender pun jadi juga kan eda... kalau kakak entah apa jadinya.

Siap ada e da J lagi kan ke unik tu hihi...

Miss Tasantek on April 18, 2012 12:07 PM said...

lain kali buat banyak2 banyak2 bagi kat sha ;) sha tade pengukus ;) kikikiki...

miloais milo on April 18, 2012 3:16 PM said...

comel2 lah apam polka dot uols ni..

errr... iols tak reti buat
dan tak penah lagi makan apam ni....

eda_ej on April 19, 2012 11:37 AM said...

kakcik~pas ni boleh try.. senang je.. =D

ain~cam tak caye je aku wat pkai blander.. hehehe.. semangat..

Prettywrite~oh.. boleh tarok sadin ek.. baru tauuu..

LYAfrina~ni pon saje je try.. kalo tak jadi memang tak nak buat lagi..

emy~try la weh.. boleh jual kat umah ko.. hehehhe..

haniaiman~mujo le hencik ejai suke.. abes dah kene telan..

Kakzakie~eda mmg tak pandai masak sebenarnye.. ni cume cuba2 je..

Miss Tasantek~kak eda pon tak de pengukus.. kukus pakai periuk nasik aje..

miloais milo~boleh try kak.. tak susah.. btol tak tipu.. hehee..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez