Powered by Blogger.

Saturday, June 12, 2010

Koci, Kuci, Sekoci Or Kuaci??


Salah satu aktiviti sebelom berlangsungnya kenduri naik buai my cucu, my mom ajak buat kuih koci.. tak tau la mane yang betol koci ke kuci ke.. ntah la.. so petang jumaat my mom dah ajak ke dapor soh tolong wat koci tu.. hehehhe.. sume dah siap uli cume nak masokkan dalam daun pisang je..

Mase proses menguli tepung saya memang tak de kat dapo.. ngah kemas2 rumah atas n tidokan mamat alan.. elok je mamat alan tido my mom pon panggil soh tolong bungkus kuih koci ni.. sebenarnye ni la 1st time saya tolong my mom bungkus koci.. hehheh sebelom ni kalau ada kenduri kat rumah memang my mom akan buat kuih koci ni tapi biase la orang muda ni bukan rajin nak ke dapor.. tau makan je.. hehehehe..

Yang kat tengah tu tepung yang dah diuli n dah letak inti.. kene letak dalam minyak untuk tak melekat kat daun pisang.. sebelom tu daun pisang kene la dilayukan dulu.. tak kisah la nak layukan cam ne samada nak jemor or layukan gune dapo gas.. than kene potong2 daun tu.. baru la boleh pkai untuk bungkus koci..

Mula2 kene la lipat skit kat daun pisang tu untuk membentuk kon.. tapi yang saya wat ni tak tirus sangat.. pas tu boleh la letakkan adunan tepong yang dah tarok inti tadi..

Perhatikan betol2 ye.. kene hati2 takot tak muat plak kang..

Langkah pertama : lipat kedepan..

Langkah kedua : yang blah kanan tu lipat ke kiri..

Langkah ketiga : yang blah kiri plak lipat ke kanan..

Langkah keempat : yang depan tu tarik ke blakang..

Langkah kelima : ade nampak cam poket kat situ kan, masokkan je yang dari depan tu kat situ..

Dah siap!!! jadi la kuih koci.. heheheh.. 1st time wat pon jadi juge.. boleh la.. time kaseh kat my mom yang ajar saya lipat koci ni..

Ni la antra hasil keje saya n my niece lin.. So boleh la letak kat pengukus.. bile dah siap sume boleh la kukus kuih ni.. tapi gamba time dah siap tak de sebab masing2 bz nak mengemas rumah n layan anak.. hehehe..

2 juta comments on "Koci, Kuci, Sekoci Or Kuaci??"

Nini D.. on June 13, 2010 8:10 AM said...

teman mmg suka kuih koci...rasanyer teman boleh abeskan semua tuh..xpyh kongsi dgn sesapa..hehe

eda~ejai on June 13, 2010 8:52 AM said...

amboi suke sampai boleh abeskan sume.. hebat2.. aku tau bungkus je.. uli tak tau.. huhuhu..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez