Powered by Blogger.

Wednesday, February 11, 2015

Pregnant Dan Puasa.. Siapa Pernah Lalui??


Sejujurnya saya memang tak banyak gambar mase pregnant.. bile kenang balik rase ruginye la tak amek gambar banyak2 dulu.. kenangan semua tu kan..tak pe la.. next time kite amek gamba banyak2 lagi.. hehehhe...



Ni mase gambar mengandungkan abam harith.. dalam 5 bulan kalau tak silap.. moncit dah.. masa mengandungkan abam harith dulu tak sempat nak menempuh bulan puasa.. besalin pon bulan rejab.. sempat berpantang pas tu puasa lagi bulan ramadhan lepas bersalin tu..



Gambar ni plak raye tahun 2011.. tengah mengandungkan Hasnaa.. mase raya ni dah 35 minggu.. dup dap dup dap je bawak perut pegi beraya.. hehehe.. tapi ade yang best bile pregnant bulan puasa ni.. biasa orang lain mesti tanye "Tak penat ke bawak perot??".. "Tak rase lapar ke orang kat dalam perut tu??".. "Boleh tahan ke puasa ni??".. dan macam2 lagi la orang dok tanye itu dan ini.. 

Sebenarnye tak de pon rase lapar sangat mase pregnant bulan puasa.. rase cam biasa2 je.. kuasa Allah nak bagi rase kuat dan bagi hilangkan rase lapar ngan dahaga mase puasa buat ibu2 megandung kot.. Asben pon main peranan juge.. sebab kalau mak yong nak berbuka apa2 kuih atau makanan selalunye boleh dapat.. biase tu selalu mintak yang senang nak dapat je.. cam popia  basah  or popia goreng.. tu je la.. tak de la pulak mintak daging unta plak kan.. kalau mintak daging unta sampai raya haji pon belum tentu dapat..  dan part paling best adalah DAPAT PUASA PENUH SEBULAN.. tak de lopong2 pon puasa mase tahun tu.. best gile sebab tak payah nak ganti2 puasa macam tahun2 sebelumnya.. 

Nak tau rahsia puasa penuh mak yong dalam bulan ramadhan?? kene la tengok video kat bawah ni dulu..   


Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.


Akak yang alah terok pon boleh puasa penuh.. Siapa cakap mak yong tak lalu nak puasa.. boleh je kan.. tapi kalau memang dah tak lalu dan akan lebih memudaratkan kesihatan memang elok lah tak puasa.. walau pun puasa tu wajib tapi boleh digantikan pada bulan lain.. 

Nak bagi sedikit nasihat buat kawan2 yang mungkin tengah pregnant dan bakal menempuh bulan ramadhan dalam bulan jun nanti, diharap agar kawan2 buat sedikit persediaan untuk berpuasa bersama si comel yang dalam perot tu.. nutrisi kene cukup.. minom air yang banyak waktu malam memang sangat membantu.. pas tu try la dulu set ibu mengandung Shaklee.. apa la salahnya kite melabur sedikit buat diri dan baby dalam kandungan kite kan.. mengandung bukan selalu.. jadi masa ni la kite nak kongsi vitamin dan nutrisi yang kite makan bersama2 dengan baby dalam perut.. kalau bukan kite yang nak jaga baby ni sape lagi nak jaga.. bukannya baby dalam perot kite ni boleh pegi menumpang dalam perot orang lain.. ingat sawit ke nak pawah2 kat orang.. tak boleh ye.. kite kene jage sendiri.. 

Oleh itu jaga pemakanan.. jaga tingkah laku semasa mengandung.. jaga semua untuk kesihatan ibu dan kandungan yang lebih baik dan sihat senantiasa.. senyum2 selalu dan tak nak moncong2 okeh.. akhir kata, siapa kata orang mengandung tak boleh nak puasa penuh.. boleh.. semua orang boleh.. saya boleh.. akak dalam video boleh.. anda semua pon boleh.. yakin boleh!!! semangat rakan muda la pulak.. hehehe.. okeh nak stop dulu.. jap lagi sambung enty lain.. dapor dah memanggil2 nak suruh masak.. jumpe lagi nanti ye.. 






2 juta comments on "Pregnant Dan Puasa.. Siapa Pernah Lalui??"

Z@i Z@mR33 on February 11, 2015 2:24 PM said...

bpuasa ms mengandung....emmm...x puasa sbln.

sy kena kencing manis n suntik insulin 3 kali shari.try puasa tp hampir pitam kt tmpt keja sbb kurang gula dlm bdn.doc x bg puasa tp x mkn/minum pon.just kunyah gula2 time tgn dh start mgigil2 n kepala putar2 ja

Eda Ejai on February 11, 2015 2:55 PM said...

Z@i Z@mR33 ~~~ kalau dah memang tak boleh tak pe la.. eda pn dulu pregnant kene darah tinggi.. tapi tak de pening2 pon.. pembawak budak je kot..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez