Powered by Blogger.

Sunday, May 1, 2016

Fatheeni Haifaa Lahir Pada Minggu Ke 37..


Sejarah berulang kembali..

Abang harith pon lahir pada minggu ke 37.. tapi abang harith lahir awal sebab ibu ada darah tinggi masa tu.. adik haifaa plak lain cerita die..



Ceritanya bermula macam ni.. 

18 April 2016
Ade appoiment ngan dokto Anita mlm tu.. untuk appoiment minggu ke 37.. 
Tekanan darah ok.. 105/68.. berat pon ok la ni 55.1kg (agak berat juge ni sebab paling berat pon pernah cecah 53kg je mase dah ujung2 nak lahirkan hasnaa dulu) 
Kaki pon dah start bengkak2.. cume die cam bertukar2.. kejap kaki kiri bengkak, pas tu kaki kiri dah kecut tukar plak bengkak kaki kanan.. dan macam tu la dalam minggu tu.. 
Siap scan semua la mase appoiment tu..

DAN ada masalah besar plak timbul..

Masa minggu ke 35 scan kepala kat sebelah kiri.. die melintang tp masih lagi ok sebab belom 37 minggu.. masih boleh berpusing2..

Masa minggu ke 36 pulak kepala baby dah kat bawah.. fuhh lega.. alhamdulillahh..

Masok minggu ke 37 check up dan kepala baby dah ade kat sebelah kanan pulak.. masa scan tu dokto cakap skit2.. dan lepas habis scan dokto kate meh sini dokto nak cite.. panjang nak kene explain..  




Masa scan tu memang nampak kepala dah kat sebelah kanan.. bontot die kat sebelah kiri.. tulang belakang kat sebelah atas.. baby dah macam telangkop ke bawah.. dan situasi ni sangat jarang berlaku.. kemungkinan besar kalau dah nak besalin tali pusat yang keluar dulu dan tali pusat sangat sensetif bile dah keluar dari perot.. dan baby mungkin akan kehilangan oksigen semasa nak lahir sebab tali pusat dah keluar dulu dari baby.. 

Dokto bagi solution.. kene warded dalam masa terdekat sebab dah 37 minggu.. paru-paru baby pon dah matang kalau nak lahir..

Ade 3 solution yang dokto suggest.. 

1st- Warded hari Khamis 21 April 2016 dan tunggu sampai hari jumaat.. kalau kepala baby turun ke bawah terus induce sebab nak bagi cepat baby keluar.. risau kalau tunggu lama2 die akan berubah-ubah kepala lagi..

2nd- Warded hari Khamis 21 April 2016 dan tunggu sampai hari jumaat.. kalau kepala baby tak turun ke bawah dan terus kekal kat kanan or kiri perot, dokto nak cser.. hadoiii.. part nak kene potong perot ni kecut perot skit.. walaupun sebenarnye ok je.. org lain branak cser elok je.. cuma penjagaanya mungkin rumit skit..

3rd- (ni kitorang yang request) nak tunggu sampai 40 minggu.. dokto kate boleh tunggu sampai 40 minggu tapi stil kene dok spital sampai 40 minggu.. 


Dokto bagi masa untuk kitorang bincang kat luar bilik dokto.. tekebil2 la kitorang laki bini ni.. tetibe nak kene branak awal plak.. banyak barang tak settle.. rumah pon tak siap lagi.. (tengah renovate dapo) bajet siap seminggu sebelum due date.. due date 10 mei 2016.. 

Setelah bincang kitorang dua orang, maka dah amek keputusan warded hari kamis 21 april 2016.. gamble je la.. kalau kepala baby tak turun bawah redho je la perot kene potong hari jumaat tu nanti.. 

Malam tu balik dari hospital dengan rasa dup dap dup dap.. nak makan pon tak selera.. 

Dugaan betol.. 

2 juta comments on "Fatheeni Haifaa Lahir Pada Minggu Ke 37.."

Shima Shafii on May 04, 2016 9:42 AM said...

haifa sama cam akak aqilah, bb melintang..hihi

Eda Ejai on May 05, 2016 1:45 AM said...

lain anak lain gayenye kan..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez