Powered by Blogger.

Friday, December 1, 2017

Proses Ayam Untuk Raya Haji..



Dari lepas raya haji hari tu nak tulis entry ni.. tp dok peram je gamba.. 

Alkisahnye.. kami anak beranak lambat sampai ke kampung.. nak balik 30hb ogos tp macam dah lambat.. maka balik saja la pagi 31hb ogos tu.. bila sampai kg dah tengahari.. nak bawak ayam mak pegi proses kat market dah tak sempat.. 

Asben dah bawak ke market tapi derang dah cuci2 peralatan semua.. bawak la balik ayam tu.. mintak tolong kat abah metua.. mujur la kawen ngan prang sebelah kampung je kan.. asben pon bawak la ayam tu pegi rumah sane nak sembeleh... ai tak ikut sebab nak siap2kan air panas buat proses ayam tu nanti..



Sesambil tunggu orang balik dari sembelih ayam.. kite setup dulu kuali air panas ni..



Cenggini la dedulu nak proses ayam.. mase kecik-kecik dulu memang kene kerah la tolong mak dengan abang man sebab adik beradik lain belum balik lagi.. kitorang je la dua ketol yang belum kawen lagi mase tu.. huhuhu..



Rebus ayam.. ermm.. ni kire rebus ayam ke cam ne ya?? 

Dah siap rebus angkat dan letak dalam talam.. kemudian cabut la semua bulu-bulu ayam tu.. 

Gambar mase cabut bulu ayam ade tapi tak menepati syariat.. jadi simpan aje la.. hehehhe.. 

















Mujurla ikut juga cakap mak.. mak nak ayam kampung buat masak lauk hari raya haji.. nak buat masak ayam kicap dengan ayam kurma.. Alhamdulillahh.. terlaksana apa yang mak nak.. 




0 juta comments on "Proses Ayam Untuk Raya Haji.."

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez