Powered by Blogger.

Tuesday, December 12, 2017

Sup Selekoh Yang Ohsemm..

0 juta comments
Kau kalau balik kampung tak dapat makan sup selekoh ni memang sampai ke sudah la tengiang-ngiang tak dapat..

Nak kate dulu mase kecik-kecik dok makan sup ni tiap minggu pon tak juga.. tapi tak tau la kenapa bila dah kawen ni asyik dok teringat dekat sup ni kalau berada jauh diperantauan.. aicehh.. perantauan la sangat.. 


Ni sup ayam.. kalau korang suka sup daging pon ade tapi bukan dekat gerai yang sama.. yang sup daging tu boleh beli kat gerai wak din.. selang satu je dengan gerai sup ayam ni.. 

dan paling best gerai wak din ade jual sate skali.. jadi sambil-sambil makan sup tu korang boleh la order sate ayam atau daging.. 

Paling penting kalau nak pegi makan sup kat pasar ni kene pegi awal pagi.. hari tu kitorang jam 7 pagi dah keluar rumah.. kalau lambat tempat nak makan pon tak de.. kalau tempat nak makan tak de tak pe lagi... kalau sup habis memang balik menganga je la.. 

Sedikit pesanan bukan dari pihak penaja.. korang kalau tak dapat nak makan sup ni kat pasar pagi Selekoh, jangan risau sebab petang sabtu ada lagi makcik ni bukak gerai kat pasar Bagan Datok.. nak kenal senang je.. makcik ni jual sup pakai mangkok cina ni.. gerai pak din (jual sup daging dan sate) pon sama pakai mangkok cina juga.. jangan tersilap beli kat sup yang mangkuk plastik pulak ya.. sebab sekarang kat pasar Bagan Datok pon ramai yang bukak gerai jual sup.. 

aduyai.. dah teliyor tengok sup tu.. nak balik kampung ntah bila lagi.. 





Nota kaki~~ eh kalau korang makan tapi tak sedap tu sory la ye.. kadang tekak dan citarasa setiap individu berbeza.. pada saya sedap dan ohsemmm.. hehehhe..


Terjumpa Kawan Lama..

0 juta comments

Huhuhu.. balik dari makan sup selekoh yang paling ohsem tu.. 

Elok je nak balik dah naik moto dengan asben boleh pulak terloleh kat sorang awek ni.. 



Terjumpa dengan Yana ni.. dia asal Kampar.. dan sekarang die bertugas kat SK Selekoh.. alhamdulillahh.. reseki die.. kitorang memang tak pernah jumpa dia lepas habis SPM dulu.. 

cuma tahu perkembangan masing-masing melalui kawan yang lain dan group whatsapp saje.. 

Kalau ingat zaman skolah dulu kitorang satu blok asrama.. kelas lain.. Yana kelas PKEE 3.. aku pulak kelas PKEE 5.. kenangan tak boleh lupa bila Yana jadi tukang karut untuk pertandingan dikir barat antara blok asrama.. aku pulak main gong.. hahhaha.. caye tak??? gambar tak de la plak.. nanti la tanya kawa-kawan yang lain kalau ada gamba masa dikir barat dulu.. 

Pape pon semoga Yana gembira bersama keluarga.. take care Yana.. 




Monday, December 11, 2017

Serbuk Kopi Terbaik Di Selekoh, Perak.. Kegemaran Mak Abah Juga..

0 juta comments
Kalau pegi pasar selekoh memang ni antara tempat yang mak abah tuju dulu.. Tu pon kalau stock kat rumah dah nak habis la..

Uncle ni bukak van die berdekatan dengan market Selekoh.. Kalau time pasar tu memang die ada je rasenye.. try la beli.. sedap sangattt..



Dah lama dah rasenya uncle ni niaga kopi.. dari kecik-kecik dulu memang dah ada dah rasenye.. 

Apa yang best?? best sebab die kisar biji kopi tu kat pasar dan pack kan kat situ juga.. 

kalau lalu kat depan die ni memang aroma kopi die menusuk ke hidung.. sedap gile..

Sesiapa yang berkunjung ke pasar Selekoh pagi Sabtu korang beli la kopi ni.. Harga die pulak lupe nak tanya.. sebab dulu yang rajin beli mak abah je.. nanti korang tanya la sendiri berapa harga dia ya..






Sunday, December 10, 2017

Sambal Goreng Terakhir Mak..

0 juta comments

Sebelum ni macam tak dapat nak gambarkan macam mana kalau mak dah tak de.. dah tak dapat makan makanan yang mak masak.. balik kampung dah tak de yang menunggu.. entah lah.. memang susah nak bayangkan.. tapi sekarang mak betul-betul dah tak de.. Allahuakbar.. kuatkan la hati ni.. cuba untuk elakkan dari nak menangis.. orang kata kalau kite nangis kenangkan orang yang dah tak de, orang tu akan tersiksa.. wallahu a'lam..


Sambal goreng mak.. ni sambal goreng terekhir mak masa raya haji lepas.. alhamdulillah.. bersukur dapat makan.. terima kasih mak sebab buatkan.. lepas ni tak dapat rasa dah.. resipi tak sempat nak mintak.. tak pe la adik beradik lain mesti tau macam mana nak buat.. nanti la roger2 derang.. masa raya haji tu ade juga nak ambil gambar lontong tapi dok bertangguh-tangguh sampai terlupa.. 

Semoga mak dan abah berada dalam golongan orang-orang yang beriman.. Al-fatihah.. 




Saturday, December 9, 2017

Belacan Dan Marshmallow..

0 juta comments

Korang biasa buat sambal belaan tak??? Teman kalo buat sambal belacan memang bako dulu belacan tu.. baru sedap... tapi tengok orang juge la kot.. ade orang suke terus tumbuk masuk dalam lesung batu atau terus blend je.. 

Alkisahnya waktu membako belacan beberapa hari lepas, anak teman hasnaa tu dok nanye.. die memang kuat nyebok kalo orang ke dapo.. die tanye ibu buat ape.. teman kabo le tengah bako belacan.. tau dak die cakap ape.. die kate "ingat bakar marshmallow".. die ingat ni waktu camping macam omputih tu gamaknye.. dok ramai2 depan unggun api dok pegang kayu sorang satu ngandap api sambil panggang marshmallow.. adududu..

ni tak tau la pengaruh tv ke pengaruh tengok katun kat ipad yang banyak ni.. 





Monday, December 4, 2017

Bakar-bakar Di Rumah MIL..

0 juta comments
Main bakar-bakar kat rumah MIL.. jumaat malam sabtu lepas.. ai tau makan je.. tapi petang sebelum tu tolong la sikit2 buat aweh2 untuk perap.. 

tak ingat idea sape yang nak buat bakar-bakar ni.. 



Ni la orang kuat yang bersusah payah membakar.. adik ipar, my asben ngan sorang lagi biras.. (tak nampak plak dalam gamba ni.. telindung)


Dikala hujan turun renyai-renyai dan sebenarnye paras air sikit lagi nak naik.. tak sampai seinci pon.. mujur la tak hujan lebat..


Ni mak lang selfie ngan anak-anak buah.. yang kat pintu tu mak uda.. mk uda ngan pak uda yang perap semua daging.. pandai pandai bab masak-masak ni..


Asben ai tengah membalik-balikkan daging.. dan tengah pilih daging mana nak kene bakar dulu.. 

Terima kasih semua yang sama-sama support untuk menjayakan bakar-bakar ni ya.. tq to kak no, abang fadli dan anak-anak, farhan dan fiza serta anak-anak, shikin dan azhar serta anak-anak.. tak ketiggalan mak su yang rajin sangat melayan anak-anak buah.. tq semuaaaa... 




Friday, December 1, 2017

Grading Abam Harith Yang Ke Lapan..

0 juta comments
Macam tak percaya je.. Tahun ni dah tahun ke empat abam harith join taekwondo.. Start dari die tadika umur 6 tahun sampai la tahun dah darjah 3.. 

Kalau ingat balik dari hari pertama die masuk klas memang meleleh je la air mata dia.. lambat skit nak panas enjen.. hehehe.. 

Alhamdulillah sekarang dah tali pinggang merah dan insyaAllah nak dapat tali pinggang coklat tak lama lagi..



Tengah tunggu turn mase ni.. bedebar-debar juge ibu abah ni nunggu.. 


Ambil grading kat Genius Aulad Bandar Botanic Klang.. Asalnya nak ambil dekat Genius Aulad Bandar Seri Permaisuri Cheras hari sabtu 18hb nov lepas.. tapi dah masa tu kat kg ada hal, tak dapat la nak pegi.. Master yang ajar pon ada bagi tau yang boleh ambil dekat Genius Aulad Bandar Baru Bangi hari ahad esoknya tapi kite sekeluarga masih ada kat kampung.. pilihan terakhir dekat Genius Aulad Bandar Botanic Klang tapi hari rabu 22hb nov.. Memula ingatkan Bandar Botanic tu kat area Kajang je.. bila google baru tau dekat Klang.. ingatkan master salah bg tempat.. rupenya betul dekat Klang..

Maka bersiap-siap la kitorang satu family bergerak ke Klang lepas solat maghrib sebab grading start jam 8.30 malam.. 

Abam harith balik sekolah pon dah nak jam 7 ptg.. die nak makan pon tak lalu.. sian die.. penat sekolah pagi petang.. malam ada grading pulak..  waktu on da way ke Klang sempat die tidur sekejap.. nak dekat sejam juga la perjalanan dari Kajang ke Klang.. 



Berdebar betul waktu ni.. Masa ni ada student tali pinggang putih yang tengah test kalau tak silap.. erkk.. lembaga kecik baju kuning tu adik haifaa.. sebuk die nak bejalan ke sana sini..



Video ni waktu kene buat pergerakan asas untuk student tali pinggang merah.. jenuh juge.. omak berpeloh nengok..






Ni pulak Taegeuk 7 yang semua student tali pinggang merah kene buat untuk melayakkan derang naik ke tali pinggang coklat..

Sebenarnya ada lagi satu pergerakan yang derang kene lawan tapi tak sempat nak ambil video.. tak pe la.. dapat dua video ni pon dah ok dah.. boleh buat kenangan..

Alhamdulillah dah settle semua.. dah habis grading baru la abam harith kate lapar.. nampak sangat die pon berdebar nak amek test ni..

Proses Ayam Untuk Raya Haji..

0 juta comments

Dari lepas raya haji hari tu nak tulis entry ni.. tp dok peram je gamba.. 

Alkisahnye.. kami anak beranak lambat sampai ke kampung.. nak balik 30hb ogos tp macam dah lambat.. maka balik saja la pagi 31hb ogos tu.. bila sampai kg dah tengahari.. nak bawak ayam mak pegi proses kat market dah tak sempat.. 

Asben dah bawak ke market tapi derang dah cuci2 peralatan semua.. bawak la balik ayam tu.. mintak tolong kat abah metua.. mujur la kawen ngan prang sebelah kampung je kan.. asben pon bawak la ayam tu pegi rumah sane nak sembeleh... ai tak ikut sebab nak siap2kan air panas buat proses ayam tu nanti..



Sesambil tunggu orang balik dari sembelih ayam.. kite setup dulu kuali air panas ni..



Cenggini la dedulu nak proses ayam.. mase kecik-kecik dulu memang kene kerah la tolong mak dengan abang man sebab adik beradik lain belum balik lagi.. kitorang je la dua ketol yang belum kawen lagi mase tu.. huhuhu..



Rebus ayam.. ermm.. ni kire rebus ayam ke cam ne ya?? 

Dah siap rebus angkat dan letak dalam talam.. kemudian cabut la semua bulu-bulu ayam tu.. 

Gambar mase cabut bulu ayam ade tapi tak menepati syariat.. jadi simpan aje la.. hehehhe.. 

















Mujurla ikut juga cakap mak.. mak nak ayam kampung buat masak lauk hari raya haji.. nak buat masak ayam kicap dengan ayam kurma.. Alhamdulillahh.. terlaksana apa yang mak nak.. 




Thursday, November 30, 2017

Tahlil Malam Kedua..

2 juta comments

Terima kasih buat semua adik beradik, sepupu sepapat, saudara jauh dan dekat, serta jiran tetangga yang sudi datang dalam majlis tahlil untuk malam kedua.. Majlis tahlil malam sebelumnya juga telah berlangsung dengan lancar.. alhamdulillahh...


Ni antara yang datang.. kebanyakannya jiran-jiran terdekat dan saudara-mara.. terima kasih semua..



Syukur alhamdulillahh.. walau mak dan abah dah tak tak de, kami berenam masih tetap adik beradik.. semoga hubungan ini berkekalan hingga ke syurga..



Ini sebahagian saja yang tinggal pada malam kedua.. waktu malam pertama memang ramai sampai penuh hall rumah.. ramai anak buah yang terpaksa balik awal sebab nak kerja hari ahad (dierang bekerja di Johor)..

Alhamdulillah semua berjalan lancar dan insyaAllah hari raya nanti dapat berjumpa lagi..




Wednesday, November 29, 2017

Perihal Entry 'Petanda Kelopak Mata'..

2 juta comments
Siapa yang mengikuti blog yang lagi satu tu mesti perasan entry ni..

Petanda Kelopak Mata Bergerak-gerak Sampai Rimas..



Asalnya memang rasa kelopak mata kiri asyik bergerak-gerak.. lama juga.. ada la dalam masa sebulan lebih.. kejadian berlaku pada bulan september lepas.. 

Dia punya rimas sampai nak senyum pon sampai susah.. bende tu bergerak-gerak sampai mengganggu bila kita senyum.. serius susah nak senyum.. kadang tu boleh je senyum tapi tak boleh lama.. kejap2 je.. pas tu muka kena masam balik untuk biarkan bende tu tegedik2 sendiri..

Seolah-olah macam akan menangis terok masa akan datang.. tapi tak tau nak menangis sebab apa.. dan bila nak nangis.. perasaannya dah ada.. mungkin tuhan nak kita bersedia dengan segala kemungkinan..

Sebelum tu ada juga bertanyakan tentang abang man (abang no 4) dekat kak ella isteri abang man.. kot-kot abang man ada sakit atau terjadi apa-apa pada diri dia.. tapi kak ella kata tak ada apa-apa.. semua ok.. tanya dekat abang man sebab selama ni kalau jadi apa-apa dekat abang man mesti dapat rasa.. 

Kalau dulu masa kecik-kecik abang man pegi Penang cari kerja kat sana baru seminggu pon kita kat kampung dah demam rindukan dia.. bila dah besar ni apa-apa hal jadi kita pula dapat mimpi dulu.. hari tu abang man sakit pinggang kita pon sakit pinggang.. padahal masa tu tak tau pon yang masing-masing sakit.. tak tau la.. mungkin kebetulan.. tapi banyak sangat kebetulannya.. pertalian darah kot yang buat kita jadi macam tu... 

Disamping masalah mata yang terkenyit2 tu, sempat juga mimpi gigi geraham bahagian bawah tertanggal.. orang kata ada orang terdekat dalam keluarga yang akan meninggalkan kita.. tapi macam tak percaya je.. rasa macam ini cuma mainan tidur.. bukan apa-apa petanda.. tapi tuhan tu dah bagi mimpi yang sama dua kali.. masih juga tak faham.. 

Ye la.. siapa sangka mak yang sihat dan cergas boleh pergi meninggalkan kita.. 



masih dalam mood sedih.. semoga Allah mengampunkan segala dosa mak dan abah.. dan tempatkan mereka bersama-sama dengan orang-orang yang beriman.. aminn..

 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez