Powered by Blogger.

Friday, September 7, 2018

Permainan Tradisional

0 juta comments

Semalam.. abang harith balik dari sekolah seronok die cerita pasal dapat main permainan tradisional.. hehehe

Paling tak tahan bdak laki pon main lompat getah macam kite dulu-dulu.. bila tanya abang tak lepas kat part mane.. die jawab kat bahu.. baru 1st time main kan..


Pas tu main dam ular pulak.. kemain besar papan dam dia.. ingatkan kapet yang biase orang beli letak kat bilik or ruang tamu tu.. tapi rupanya benda tu sebenarnya banner.. pihak sekolah order sendiri..

Rasa macam nak join skali je..

Ingatkan dua game ni je, rupanya ceper pon ada.. yg penutup botol 'sarsi bodoh' tu.. baling kasut pon abang harith main.. tapi baling pakai bola katenye.. macam main bowling..

Pape pon terima kasih Cikgu Aslili sebab kasi gambar kat group..


Thursday, September 6, 2018

Hari Pertandingan Kawad..

0 juta comments
Dapat gambar ni dari cikgu kelas abang harith tadi.. Seronoknya anak-anak dapat join pertandingan kawad.. terkenang pula zaman omak berkawad dulu.. cuma omak bukan la masuk PBSM.. Omak dulu pengakap.. hehehe.. caye tak??

Terima kasih banyak la kat Cikgu Aslili sebab sudi share gambar.. ingat tadi nak pegi sekolah dah nak tengok pertandingan kawad.. tapi macam segan la pulak omak.. kang mak pak orang lain tak de beria datang tapi omak sorang je datang..

Soronok dapat tengok gambar-gambar ni.. walau tak banyak tapi dapat juga buat simpan memori.. ni pengalaman pertama abang harith join pertandingan.. mungkin lepas ni akan dapat banyak lagi pengalaman dan asah lagi skill berkawad tu..

Masa lepas balik sekolah tadi punyalah semangat die tunjuk hadiah.. ingatkan dapat juara.. rupanya dapat no 4 dari 5 pasukan.. yang no 1 pengakap.. huhuhu
.

Tak pe la abang, buat pengalaman.. mana tahu tahun lepan dapat juara pulakkan.. mana tahu tahun depan abang masuk pengakap juga macam ibu dulu.. nanti boleh ibu ajar ikatan.. hahaha.. ntah ingat ntah idak segala mak nenek ikatan pengakap zaman sekolah dulu.. 

Dan seluar tu jangan cite la, memang kotor.. malam ni omak rendam.. esok la baru nak menyental.. tu la orang kata 'biar terkena kotoran demi pengalaman..' hahahha.. pengaruh tv kan..

Dah la jom tido.. esok nak bangun pagi.. k bai..

Wednesday, September 5, 2018

Misi Seluar Putih..

0 juta comments

Adoii.. punye la banyak taip tadi.. tapi tertekan delete semua..

Tulis pendek je la..

Tadi cari suluar putih utk abang harith.. ada pertandingan kawad kaki.. dia masuk pertandingan kawad under PBSM..

Sebelum ni pegi KOKO pakai seluar PJ je.. tak pernah pon pakai seluar putih..

Boleh plak die cakap nak pakai seluar taekwondo.. adoiii.. macam tak kene la abang oi.. nak berkawad pakai seluar taekwondo... nak pakai seluar sekolah agama pon macam tak kena je sebab seluar sekolah agama pon cangkuk dah tak boleh nak kancing.. lagi pon seluar sekolah agama nipis sangat.. tak sesuai la.. nak tak nak kena juga beli baru..

Petang tadi lepas abang harith balik sekolab agama, terus kerah abang harith pegi sama-sama cari seluar putih..

Semalam abah die dah cari kat pasarayaku, kedai sebelah pasarayaku dengan giant.. semua tak de jual.. ye la, bukan musim cuti sekolah hujung tahun kan..

Hari ni omak pulak cari kat kamdar.. dah plan dah, kalau tak de kat kamdar nak pegi tesco je.. sebab kat tesco ada kedai jual uniform.. biasanya mesti ada jual semua lengkap kan..

Bila sampai kamdar terus naik tingkat atas.. cari kat bahagian baju sekolah.. cari punya cari ada saiz 23.. mane muatttt.. seluar sekolah kebangsaa  pon abang harith pakai saiz 26.. adududu.. nampak saiz yang banyak dalam 30an punya.. ni kalau dah sekolah menengah boleh la kot..

Omak dah sedih.. cam ne ni seluar tak de anak nak pakai esok.. 😪

Mujur ade adik promoter tu tolong carikan juga seluar.. ada la jumpa saiz 27.. masuk bilik salin.. try tengok cam ne..

Alhamdulillahh.. boleh la walau longgar sikit.. tak pe la.. lagi pon baju nak kene masuk dalam seluar juga kan.. nanti tak de la longgar sangat..

Misi mencari seluar putih abang harith selesai.. harap esok bertambahlah semangat abang harith nak berkawad bila dapat pakai seluar putih tu.. good luck abang!!

Nota kaki~omak risau juga takut abang harith kotorkan seluar putih tu.. jenoh la omak nak menggonyoh nanti.. tapi disebabkan abang harith cakap kawad kat dataran dan bukan kat padang, rasa lega la sikit.. 😅


Thursday, August 30, 2018

Handbrake..

0 juta comments

Pernah tak korang rasa dah tepu atau dah tak larat nak lalui benda yang orang dok kate 'push your limits'..

Dari dulu (tak de la dulu sangat, cuma beberapa tahun saja) kita dok push2 tapi tang tu juga.. korang pernah rasa tak? Rasa penat, letih dan lelah kan..

Memang rasa nak tarik handbrake sekejap dan masuk parking.. bukan sebab tak nak teruskan perjalanan, cuma nak berhenti sekejap dan nak fokus kepada perkara lain saja.. bukan apa, tangan ni cuma ada dua.. tak mampu nak buat semua yg dah plan secara serentak..  takut nanti kalau teruskan juga mungkin fizikal dan mental semakin koyak dan rabak..

Dan mungkin juga sekarang anak dah tiga dan umur pon masuk lingkungan 30 sen macam tak cukup tangan nak buat itu dan ini.. umur dan macam ni kalau sehari tak cukup tidur pon dah boleh buat darah naik tau..

Sekian..

Nota kaki~ gambar di atas adalah gambar tengahari tadi selepas hantar kakak hasnaa pergi sekolah.. kereta ada anak kecik memang bersepah..


Tuesday, December 12, 2017

Sup Selekoh Yang Ohsemm..

3 juta comments
Kau kalau balik kampung tak dapat makan sup selekoh ni memang sampai ke sudah la tengiang-ngiang tak dapat..

Nak kate dulu mase kecik-kecik dok makan sup ni tiap minggu pon tak juga.. tapi tak tau la kenapa bila dah kawen ni asyik dok teringat dekat sup ni kalau berada jauh diperantauan.. aicehh.. perantauan la sangat.. 


Ni sup ayam.. kalau korang suka sup daging pon ade tapi bukan dekat gerai yang sama.. yang sup daging tu boleh beli kat gerai wak din.. selang satu je dengan gerai sup ayam ni.. 

dan paling best gerai wak din ade jual sate skali.. jadi sambil-sambil makan sup tu korang boleh la order sate ayam atau daging.. 

Paling penting kalau nak pegi makan sup kat pasar ni kene pegi awal pagi.. hari tu kitorang jam 7 pagi dah keluar rumah.. kalau lambat tempat nak makan pon tak de.. kalau tempat nak makan tak de tak pe lagi... kalau sup habis memang balik menganga je la.. 

Sedikit pesanan bukan dari pihak penaja.. korang kalau tak dapat nak makan sup ni kat pasar pagi Selekoh, jangan risau sebab petang sabtu ada lagi makcik ni bukak gerai kat pasar Bagan Datok.. nak kenal senang je.. makcik ni jual sup pakai mangkok cina ni.. gerai pak din (jual sup daging dan sate) pon sama pakai mangkok cina juga.. jangan tersilap beli kat sup yang mangkuk plastik pulak ya.. sebab sekarang kat pasar Bagan Datok pon ramai yang bukak gerai jual sup.. 

aduyai.. dah teliyor tengok sup tu.. nak balik kampung ntah bila lagi.. 





Nota kaki~~ eh kalau korang makan tapi tak sedap tu sory la ye.. kadang tekak dan citarasa setiap individu berbeza.. pada saya sedap dan ohsemmm.. hehehhe..


Terjumpa Kawan Lama..

3 juta comments

Huhuhu.. balik dari makan sup selekoh yang paling ohsem tu.. 

Elok je nak balik dah naik moto dengan asben boleh pulak terloleh kat sorang awek ni.. 



Terjumpa dengan Yana ni.. dia asal Kampar.. dan sekarang die bertugas kat SK Selekoh.. alhamdulillahh.. reseki die.. kitorang memang tak pernah jumpa dia lepas habis SPM dulu.. 

cuma tahu perkembangan masing-masing melalui kawan yang lain dan group whatsapp saje.. 

Kalau ingat zaman skolah dulu kitorang satu blok asrama.. kelas lain.. Yana kelas PKEE 3.. aku pulak kelas PKEE 5.. kenangan tak boleh lupa bila Yana jadi tukang karut untuk pertandingan dikir barat antara blok asrama.. aku pulak main gong.. hahhaha.. caye tak??? gambar tak de la plak.. nanti la tanya kawa-kawan yang lain kalau ada gamba masa dikir barat dulu.. 

Pape pon semoga Yana gembira bersama keluarga.. take care Yana.. 




Monday, December 11, 2017

Serbuk Kopi Terbaik Di Selekoh, Perak.. Kegemaran Mak Abah Juga..

0 juta comments
Kalau pegi pasar selekoh memang ni antara tempat yang mak abah tuju dulu.. Tu pon kalau stock kat rumah dah nak habis la..

Uncle ni bukak van die berdekatan dengan market Selekoh.. Kalau time pasar tu memang die ada je rasenye.. try la beli.. sedap sangattt..



Dah lama dah rasenya uncle ni niaga kopi.. dari kecik-kecik dulu memang dah ada dah rasenye.. 

Apa yang best?? best sebab die kisar biji kopi tu kat pasar dan pack kan kat situ juga.. 

kalau lalu kat depan die ni memang aroma kopi die menusuk ke hidung.. sedap gile..

Sesiapa yang berkunjung ke pasar Selekoh pagi Sabtu korang beli la kopi ni.. Harga die pulak lupe nak tanya.. sebab dulu yang rajin beli mak abah je.. nanti korang tanya la sendiri berapa harga dia ya..






Sunday, December 10, 2017

Sambal Goreng Terakhir Mak..

0 juta comments

Sebelum ni macam tak dapat nak gambarkan macam mana kalau mak dah tak de.. dah tak dapat makan makanan yang mak masak.. balik kampung dah tak de yang menunggu.. entah lah.. memang susah nak bayangkan.. tapi sekarang mak betul-betul dah tak de.. Allahuakbar.. kuatkan la hati ni.. cuba untuk elakkan dari nak menangis.. orang kata kalau kite nangis kenangkan orang yang dah tak de, orang tu akan tersiksa.. wallahu a'lam..


Sambal goreng mak.. ni sambal goreng terekhir mak masa raya haji lepas.. alhamdulillah.. bersukur dapat makan.. terima kasih mak sebab buatkan.. lepas ni tak dapat rasa dah.. resipi tak sempat nak mintak.. tak pe la adik beradik lain mesti tau macam mana nak buat.. nanti la roger2 derang.. masa raya haji tu ade juga nak ambil gambar lontong tapi dok bertangguh-tangguh sampai terlupa.. 

Semoga mak dan abah berada dalam golongan orang-orang yang beriman.. Al-fatihah.. 




Saturday, December 9, 2017

Belacan Dan Marshmallow..

0 juta comments

Korang biasa buat sambal belaan tak??? Teman kalo buat sambal belacan memang bako dulu belacan tu.. baru sedap... tapi tengok orang juge la kot.. ade orang suke terus tumbuk masuk dalam lesung batu atau terus blend je.. 

Alkisahnya waktu membako belacan beberapa hari lepas, anak teman hasnaa tu dok nanye.. die memang kuat nyebok kalo orang ke dapo.. die tanye ibu buat ape.. teman kabo le tengah bako belacan.. tau dak die cakap ape.. die kate "ingat bakar marshmallow".. die ingat ni waktu camping macam omputih tu gamaknye.. dok ramai2 depan unggun api dok pegang kayu sorang satu ngandap api sambil panggang marshmallow.. adududu..

ni tak tau la pengaruh tv ke pengaruh tengok katun kat ipad yang banyak ni.. 





Monday, December 4, 2017

Bakar-bakar Di Rumah MIL..

0 juta comments
Main bakar-bakar kat rumah MIL.. jumaat malam sabtu lepas.. ai tau makan je.. tapi petang sebelum tu tolong la sikit2 buat aweh2 untuk perap.. 

tak ingat idea sape yang nak buat bakar-bakar ni.. 



Ni la orang kuat yang bersusah payah membakar.. adik ipar, my asben ngan sorang lagi biras.. (tak nampak plak dalam gamba ni.. telindung)


Dikala hujan turun renyai-renyai dan sebenarnye paras air sikit lagi nak naik.. tak sampai seinci pon.. mujur la tak hujan lebat..


Ni mak lang selfie ngan anak-anak buah.. yang kat pintu tu mak uda.. mk uda ngan pak uda yang perap semua daging.. pandai pandai bab masak-masak ni..


Asben ai tengah membalik-balikkan daging.. dan tengah pilih daging mana nak kene bakar dulu.. 

Terima kasih semua yang sama-sama support untuk menjayakan bakar-bakar ni ya.. tq to kak no, abang fadli dan anak-anak, farhan dan fiza serta anak-anak, shikin dan azhar serta anak-anak.. tak ketiggalan mak su yang rajin sangat melayan anak-anak buah.. tq semuaaaa... 




 

Once Upon A Time Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez